Tippek, tanácsok hideg almaleves készítéséhez

Az elkészült levest 6-8 °C-ra hűtve tálaljuk. Hidegen sokkal finomabb, és a nyári nagy melegben az üdítő, frissítő hatása is jobban érvényesül. A hideg almaleves készítésekor vegyük figyelembe, hogy jóval a fogyasztás előtt el kell készíteni, hogy legyen elég idő a lehűtésre is. A legjobb, ha már előző nap elkészítjük. Tálalás előtt alaposan keverjük fel és ügyeljünk, hogy minden adagba arányosan jusson az almából. A tányérba szedett leves tetejét tejszínhabbal, citromfűvel vagy mentalevéllel díszíthetjük.

A bor használatától nem kell idegenkedni az alkoholtartalma miatt. A borban található alkohol jelentős része a leves készítése közben el fog párologni. Lényegében csak a bor íze és zamata marad meg, és az kerül a levesbe.

A habarás készítéséhez a búzaliszt helyett használhatunk étkezési keményítőt vagy pudingport is. A tejszínt helyettesíthetjük esetleg tejföllel és/vagy tejjel is.

Fűszerkivonat készítése helyett a fűszereket egy kis gézlapba csomagolva vagy teatojásba rakva is a főzővízhez adhatjuk. A leves elkészülte után könnyedén eltávolíthatjuk azt. Így nem kell, majd később az úszkáló fahéj és szegfűszeg darabkákat az elkészült hideg almaleves fogyasztáskor kerülgetni.