Méteres kalács

Egy finom méteres kalács recept, aminek a készítése is egyszerű.

Méteres kalács
Méteres kalács

Mennyiség:

6-8 főre

Elkészítése:

Egyszerű

Főzési/Sütési idő:

kb. 45 perc

Elkészítési idő:

kb. 2 óra 30 perc

Recept hozzávalók

A világos piskótához

A csokoládés piskótához

A csokoládé bevonathoz

A krémhez

A forma kikenéséhez

Méteres kalács készítése

1. A recept hozzávalóit előkészítjük, kimérjük. A tojásokat meleg vízzel alaposan megmossuk, majd papírtörlővel szárazra töröljük. A megmosott tojásokat egyesével felütjük, majd szétválasztjuk a tojások sárgáját és fehérjét. A lisztet átszitáljuk (a csokoládés piskóta készítésekor előtte hozzákeverjük a kakaóport). Két darab, körülbelül 1 liter űrtartalmú (32 cm hosszú) őzgerinc forma belső felületét – egy ecset segítségével – puha vajjal kikenjük, majd liszttel vékonyan megszórjuk. A mazsolát meleg vízzel leöblítjük, körülbelül 10-15 percig meleg vízben áztatjuk, majd egy szűrőben lecsöpögtetjük. A sütőt 160 °C hőmérsékletűre előmelegítjük.

2. Először összeállítjuk a világos piskóta tésztáját. Négy darab tojásfehérjéből és 50 g kristálycukorból közepes keménységű tojásfehérjehabot készítünk egy habverő segítségével. Négy darab tojássárgájához hozzáadunk 30 g kristálycukrot és az egészet jó habosra keverjük. A tojások sárgájából készített keverékbe egy fakanál vagy keverőlapát segítségével belekeverjük a tojások fehérjéből készített hab harmadát. Gyors mozdulatokkal összekeverjük, fellazítjuk, majd finoman beleforgatjuk a maradék tojásfehérjehabot. Több részletben hozzáadjuk az átszitált lisztet is, amit finoman, lassú mozdulatokkal beleforgatunk. A felolvasztott és langyosra hűtött vajat vékony sugárban hozzáöntjük és beleforgatjuk. Ezután összeállítjuk a csokoládés piskóta tésztáját. Az elkészítése szinte mindenben megegyezik. Csak annyi a különbség, hogy kakaóporral kevert lisztet használunk hozzá. (A 8 db tojásfehérjét és 100 g cukrot akár egyben is habbá verhetjük, majd két egyenlő részre elosztjuk.)

3. Az elkészített tésztákat külön-külön a már előkészített őzgerinc formába töltjük. A tetejüket elsimítjuk, majd a formákat az előmelegített sütőbe rakjuk. A tésztát készre sütjük (nagyjából 40-45 perc), amit tűpróbával ellenőrzünk. Az elkészült tésztákat kivesszük a sütőből és egy rácsra borítjuk, majd az őzgerincformát eltávolítjuk. A tésztát egy tiszta konyharuhával lazán letakarjuk és hagyjuk teljesen kihűlni. Ezután egy vágódeszkán mindkét tésztát hosszanti irányban, három darab, nagyjából egyforma vastagságú szeletre vágjuk. A világos és sötét tészta középső tésztaszeletét felcseréljük egymással. Ha a tészta teteje a sütéskor esetleg felpúposodott és egyenetlen, akkor azt vágjuk szép egyenesre, mielőtt a formát eltávolítanánk, mert az lesz az alja az elkészült méteres kalácsnak!

4. Amíg a tészta megsül és kihűl, elkészítjük a krémet. A pudingport 200 ml tejjel csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a többi tejet is. Folyamatos keverés mellett az egészet felforraljuk, és sűrű krémmé főzzük, majd lehűtjük. Hűlés közben időnként keverjük át a pudingot, hogy ne “bőrösödjön” be a teteje! A puha vajat vagy margarint a porcukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a kihűlt pudingot, a rumot, és az egészet simára, csomómentesre dolgozzuk. Végül a krémbe beleforgatjuk a mazsolát is.

5. Az elkészült krémmel egymáshoz “ragasztjuk” a tésztaszeleteket. Olyan módon, hogy egy világos tésztaszeletet egy sötét kövessen, melyek közé krémet kenünk és gyengéden összenyomjuk. Az esetlegesen kimaradt krémet vékonyan a rúd vagy rudak felületére kenjük és elsimítjuk. Ezután, legalább 30-60 percre hideg helyre tesszük, hogy a krém kellően megdermedjen.

6. A már kelően lehűlt rudat vagy rudakat bevonjuk vízgőz felett felolvasztott temperált csokoládéval (vagy kakaós ét tortabevonóval). Ha szükséges, akkor a csokoládét kakaóvajjal, vajjal, vagy esetleg finomított semleges ízű étolajjal hígíthatjuk. A kakaós ét tortabevonó hígításához használhatunk, semleges ízű étolajat vagy margarint. Rácsorgatjuk a rúd vagy rudak felületére az olvadt csokoládét, majd gyors határozott mozdulatokkal egyenletesen elsimítjuk egy kenőkés vagy spatula segítségével, majd megvárjuk, hogy a bevonat teljesen megszilárduljon. Tálaláskor a méteres kalács szeletelését egy éles, forró vízbe mártott, majd szárazra törölt késsel végezzük. Szeletelés közben ügyeljünk a csokoládémáz épségére!

Tippek, javaslatok méteres kalács készítéséhez

A méteres kalács elkészítése elsőre kicsit ijesztőnek és bonyolultnak tűnik, de megéri vele vacakolni, mert egy nagyon finom sütemény, ami bőven kárpótol a fáradozásunkért.

A felolvasztott csokoládé temperálás nélkül nem alkalmas a méteres kalács bevonására, mert a csokoládé dermedésekor a kicsapódott kakaóvajtól szürke és fénytelen lesz a felülete. A csokoládé temperálására több módszer is létezik. Az egyik legegyszerűbb és otthoni körülmények között is viszonylag egyszerűen kivitelezhető, az oltásos módszer. A 40 °C-ra felmelegített olvasztott csokoládéhoz azonos minőségű, apróra feldarabolt csokoládét adunk. Folyamatos keverés mellett a csokoládédarabokat felolvasztjuk, közben a keverék hőmérsékletét 30 °C-ra hűtjük. A kakaós ét tortabevonót nem kell temperálni. Felolvasztás és esetleges hígítás után felhasználható.

A puncs ízű puding helyett használhatunk más ízesítésű pudingot is, de akár egyszerre kétfélét is. Eper- vagy vanília ízű pudinggal is nagyon finom.

A méteres kalács tésztáját egy kis reszelt citromhéjjal még ízletesebbé tehetjük.

Méteres kalács készítése kicsit másképp

A méteres kalácsot készíthetjük úgy is, hogy a megsütött tésztát egy vágódeszkán az őzgerincforma bordamélyedései mentén felszeleteljük (körülbelül 10-15 mm széles szeleteket vágunk).

Az elkészült krémmel egymáshoz “ragasztjuk” a tésztaszeleteket. Olyan módon, hogy egy világos tésztaszeletet egy sötét kövessen, melyek közé vékonyan krémet kenünk és gyengéden összenyomjuk. Ezt ismételjük, amíg el nem fogynak a tésztaszeletek. Így készíthetünk egy “méteres” rudat, de akár több kisebb rudat is.

Az esetlegesen kimaradt krémet vékonyan a rúd vagy rudak felületére kenjük és elsimítjuk. Ezután, legalább 30-60 percre hideg helyre tesszük, hogy a krém kellően megdermedjen, majd olvasztott csokoládéval bevonjuk.

Tálaláskor a méteres kalácsot nem a hossztengelyre merőlegesen, hanem attól eltérően, kissé ferdén szeleteljük.

Méteres kalács (félkész)
Méteres kalács (félkész)