Tojáslikőr – Eggnog recept

Egy finom tojáslikőr – eggnog recept, aminek az elkészítése is egyszerű.

Tojáslikőr - Eggnog
Tojáslikőr – Eggnog

Mennyiség

kb. 1,5 l

Elkészítése

Egyszerű

Sütési/főzési idő

kb. 15 perc

Elkészítési idő

kb. 45 perc

Recept hozzávalók

Tojáslikőr – Eggnog elkészítése

 1. A tojásokat meleg vízzel alaposan megmossuk, majd papírtörlővel szárazra töröljük. A megtisztított tojásokat egyesével felütjük és szétválasztjuk a tojások sárgáját és fehérjét. (A tojások fehérjére most nem lesz szükség. Azokat hűtőbe tesszük és más ételek készítéshez később felhasználjuk.) A recept egyéb hozzávalóit előkészítjük, kimérjük.
 2. Egy hőálló keverőtálban, a tojássárgákat, a cukorral és 1 csipetnyi sóval habosra keverjük egy habverő segítségével.
 3. A tejet és a tejszínt egy megfelelő méretű lábasba öntjük. Hozzáadjuk a hosszában félbevágott vaníliarudat és a kikapart belsejét (vagy vaníliás cukrot), a fahéjat és a szerecsendiót. Közepes hőfokon, állandó keverés mellett felmelegítjük a tejes keveréket. Nem kell forralni, csak addig hevítsük, amíg a cukor teljesen felolvad.
 4. Ezután a meleg fűszeres-tejes keveréket folyamatos keverés mellet, lassan, vékony sugárban hozzáöntjük a tojásos masszához. Egy habverővel alaposan összekeverjük, majd az egészet visszaöntjük a lábosba. Mérsékelt hőfokon, állandó keverés mellett ismét felmelegítjük. Közben ne hagyjuk magára, mert könnyen leéghet vagy kifuthat az edényből!
 5. Néhány perc hevítés után elkezd kicsit sűrűsödni a keverék. Amikor már elég sűrűnek gondoljuk, leteszteljük. Egy evőkanalat belemártunk, majd a domború részén az ujjunkkal egy csíkot húzunk. Ha a csík megmarad, vagyis a krém nem folyik össze, akkor már kellően sűrű az állaga.
 6. Ezután az edényt a tűzről lehúzzuk. A fahéj rudakat és a vaníliadarabkákat eltávolítjuk, és a tojásos-tejes masszát egy apró lyukméretű szűrön átszűrjük. Ha szükséges egy evőkanál segítségével átpasszírozzuk. Miután szobahőmérsékletűre hűlt, hozzáöntjük a vodkát, és az egészet alaposan összekeverjük. Ezután üvegekbe töltjük és jól lehűtjük. Az elkészült tojáslikőrt fogyasztásig hűtőben tároljuk.

Tippek, tanácsok tojáslikőr – eggnog készítéséhez

 • Az elkészült és jól lehűtött tojáslikőrt fogyasztás előtt felkeverjük, felrázzuk, majd kis poharakba töltjük. A poharakba töltött tojáslikőr (eggnog) tetejére kevés őrölt fahéjat vagy őrölt szerecsendiót szórunk, de akár tejszínhabbal is díszíthetjük. Esetleg felforralva is fogyaszthatjuk.
 • A tojáslikőrt elsősorban ünnepek alkalmával húsvétkor, karácsonykor fogyasztjuk, vendégeinknek kínáljuk. De egy szürke hétköznapi estén is nagyon jól tud esni egy kis pohárkával ebből a finom, krémes italból.
 • Az elkészült tojáslikőr (eggnog) díszes üvegekbe töltve, feldíszítve, egyedi ajándék is lehet a szeretteink, barátaink számára.
 • A tojások fehérjét más ételek, desszertek készítéséhez felhasználhatjuk (például habcsók).
 • Az enyhébb ízű és illatú vodka helyett használhatunk pálinkát, rumot, konyakot, whiskyt vagy más alkoholtartamú italt is a tojáslikőr készítéséhez. Ízesíthetjük szegfűszeggel és őrölt fahéjjal is.