Egy finom zöldség alaplé recept, aminek a készítése is egyszerű. Felhasználható különböző ételek (levesek, mártások, stb) készítéséhez.

Mennyiség:
3-3,5 liter
Elkészítése:
Egyszerű
Főzési idő:
kb. 30-60 perc
Elkészítési idő:
kb. 1 óra 30 perc
Recept hozzávalók
- 250 g sárgarépa
- 150 g petrezselyemgyökér
- 100 g póréhagyma
- 150 g zeller vagy szárzeller
- 150 g vöröshagyma
- 100 g paradicsom
- 10 g fokhagyma
- 50 ml olívaolaj
- 4 liter ivóvíz
Fűszercsokor
- 1 db póréhagymalevél
- 1-2 db babérlevél
- 1 db kakukkfűág
- 1-2 db petrezselyemlevél
- 1 db zellerlevél
Ízesítők (elhagyható)
- 5 g konyhasó
- 1 g fekete bors
Zöldség alaplé készítése
1. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, majd apró darabokra vágjuk. Elkészítjük a fűszercsokrot. A póréhagymalevelet, a babérlevelet, a kakukkfűágat, a petrezselyemágat és a zellerágat egy kötöző zsineggel összekötjük. A recept egyéb hozzávalóit előkészítjük, kimérjük.
2. Az olajat vagy más zsiradékot egy megfelelő méretű edényben felhevítjük. Hozzáadjuk az apróra feldarabolt zöldségeket és magas hőfokon, gyakori keverés mellett nagyjából 3-5 percig pirítjuk.
3. Felöntjük hideg vízzel a zöldségek pirítása után, majd hozzáadjuk a fűszercsokrot és magas hőfokon felforraljuk. Esetleg kevés sóval és néhány szem fekete borssal fűszerezzük (ezek elhagyhatóak). Miután az alaplé elérte a forráspontot, a hőfokot addig mérsékeljük, hogy éppen csak gyenge gyöngyöző forrásban tartsuk a levet.
4. A főzést nagyjából 30-60 percig végezzük. (A főzési időt a lé felforrásától számítsuk!) A főzés közben a lé felületén keletkező habot távolítsuk el egy szűrő vagy egy szűrőkanál segítségével! Végül az elkészült alaplevet egy finom szűrön átszűrjük.
Tippek, javaslatok zöldség alaplé készítéséhez
A leszűrt zöldség alaplé azonnal felhasználható különböző ételek készítéséhez, de hűtőben akár 2-3 napig is tárolhatjuk. Ha csak később szeretnénk felhasználni, akkor felcímkézés után fagyasszuk le!
Sóból és borsból alapvetően csak nagyon keveset használjunk az alaplé készítéséhez, de akár teljesen el is tekinthetünk a felhasználásuktól!
Az olívaolaj helyett használhatunk vajat, napraforgóolajat vagy akár más zsiradékot is.
Esetleg úgy is készíthetjük a zöldség alaplevet, hogy a pirítási szakasz kihagyjuk, és csak vízben főzzük meg a zöldségeket. Ebben az esetben a zsiradékot sem kell felhasználni.