Zöldség alaplé

Egy finom zöldség alaplé recept, aminek a készítése is egyszerű. Felhasználható különböző ételek (levesek, mártások, stb) készítéséhez.

Zöldség alaplé
Zöldség alaplé

Mennyiség:

3-3,5 liter

Elkészítése:

Egyszerű

Főzési idő:

kb. 30-60 perc

Elkészítési idő:

kb. 1 óra 30 perc

Recept hozzávalók

Fűszercsokor

Ízesítők (elhagyható)

Zöldség alaplé készítése

1. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, majd apró darabokra vágjuk. Elkészítjük a fűszercsokrot. A póréhagymalevelet, a babérlevelet, a kakukkfűágat, a petrezselyemágat és a zellerágat egy kötöző zsineggel összekötjük. A recept egyéb hozzávalóit előkészítjük, kimérjük.

2. Az olajat vagy más zsiradékot egy megfelelő méretű edényben felhevítjük. Hozzáadjuk az apróra feldarabolt zöldségeket és magas hőfokon, gyakori keverés mellett nagyjából 3-5 percig pirítjuk.

3. Felöntjük hideg vízzel a zöldségek pirítása után, majd hozzáadjuk a fűszercsokrot és magas hőfokon felforraljuk. Esetleg kevés sóval és néhány szem fekete borssal fűszerezzük (ezek elhagyhatóak). Miután az alaplé elérte a forráspontot, a hőfokot addig mérsékeljük, hogy éppen csak gyenge gyöngyöző forrásban tartsuk a levet.

4. A főzést nagyjából 30-60 percig végezzük. (A főzési időt a lé felforrásától számítsuk!) A főzés közben a lé felületén keletkező habot távolítsuk el egy szűrő vagy egy szűrőkanál segítségével! Végül az elkészült alaplevet egy finom szűrön átszűrjük.

Tippek, javaslatok zöldség alaplé készítéséhez

A leszűrt zöldség alaplé azonnal felhasználható különböző ételek készítéséhez, de hűtőben akár 2-3 napig is tárolhatjuk. Ha csak később szeretnénk felhasználni, akkor felcímkézés után fagyasszuk le!

Sóból és borsból alapvetően csak nagyon keveset használjunk az alaplé készítéséhez, de akár teljesen el is tekinthetünk a felhasználásuktól!

Az olívaolaj helyett használhatunk vajat, napraforgóolajat vagy akár más zsiradékot is.

Esetleg úgy is készíthetjük a zöldség alaplevet, hogy a pirítási szakasz kihagyjuk, és csak vízben főzzük meg a zöldségeket. Ebben az esetben a zsiradékot sem kell felhasználni.