Bodzaszörp

Egy finom bodzaszörp recept, frissen szedett bodzavirágból, aminek a készítése is egyszerű.

Bodzaszörp

Mennyiség: 3 liter Előkészítés: 30 perc Főzés: 15 perc Elkészítési idő: 60 perc + érlelés

Hozzávalók

20-30 db tenyérnyi bodzavirág, 2 liter ivóvíz, 50 g citromsav (vagy 2-3 citrom leve), 2 kg kristálycukor

Bodzaszörp készítése

1. A frissen szedett bodzavirágokat alaposan átválogatjuk. Az elszíneződött virágokat, a nagyobb zöld szárrészeket és a virágszirmok között esetleg megbújó rovarokat eltávolítjuk. A recept egyéb hozzávalóit előkészítjük, kimérjük.

2. Az előkészített bodzavirágot egy megfelelő méretű edénybe helyezzük, ráöntjük a vizet és az egészet alaposan összekeverjük. Az edényt lefedve hideg helyre (hűtőbe) tesszük és a tartalmát 24-48 órát érleljük. Érlelés közben időnként megkeverjük.

3. Érlelés után a bodzavirágos keveréket apró lyukméretű szűrön, majd gézen vagy valamilyen sűrű szövésű tiszta szövetdarabon is átszűrjük és a levet egy megfelelő méretű edénybe öntjük. Hozzáadjuk a cukrot, a citromsavat és az egészet gyakori keverés mellett felforraljuk, majd nagyjából 5 percig gyenge forrásban tartjuk. Forralás közben a keletkező habot eltávolítjuk a szirup felületéről.

4. Az elkészült forró bodzaszörpöt, egy merőkanál és egy tölcsér segítségével, a korábban előkészített tiszta üvegekbe töltjük, és légmentesen lezárjuk. Hűtőben nagyjából 1 hónapig tárolhatjuk. Ha fogyasztás előtt hosszabb ideig szeretnénk tárolni, akkor akár le is fagyaszthatjuk, vagy dunsztolhatjuk (hőkezelhetjük), illetve esetleg valamilyen tartósítószert is adhatunk hozzá a használati utasításának megfelelően.

Tippek, javaslatok bodzaszörp készítéséhez

Az elkészült bodzaszörpöt fogyasztása előtt - ízlés szerint - hideg ivóvízzel, szódával, valamint szénsavas- vagy szénsavmentes ásványvízzel hígíthatjuk. Kevés frissen facsart citromlevet és jégkockákat is adhatunk még hozzá. Illetve citromszeletekkel és mentalevelekkel díszíthetjük a pohárba töltött és kellően felhígított bodzaszörpöt. Akik alkoholos bodzaszörp változatot szeretnének készíteni, azok a fogyasztás előtt a kellően felhígított szörphöz adjanak még kevés vodkát.

A bodzavirágok gyűjtésekor a forgalmas utak melletti, valamint a beteg, kártevőkkel, levéltetvekkel borított bokrokat kerüljük el! Inkább keressünk egy tisztább, egészségesebb bodzabokrot! Lényeges, hogy csak jó illatú, teljesen kinyílt, szép, egészséges kinézetű bodzavirágokat szedjünk. Lehetőleg még a szedés közben válogassuk át és a kis rovaroktól, pókoktól tisztítsuk is meg azokat! A bodzavirágokat lehetőleg kora reggel szedjük! Így elkerülhetjük a rovarok jelentős részét. A bodzabokorról ne szedjük le az összes virágot!

Ha sok, jó minőségű bodzavirágot tudtunk szedni, akkor ne sajnáljuk, hanem rakjunk bele nyugodtan többet! A bodzaszörp így még intenzívebb ízű lesz.

Bodzaszörpöt csak a fekete bodza virágzatából készíthetünk. Egész Európában, így hazánkban is előfordul a fekete bodzán kívül még több különböző bodzafaj. Viszont azoknak a virágzata nem alkalmas a bodzaszörp készítésére, sőt olyan is van köztük, ami gyengén mérgező hatású növény. A fekete bodza, vagy festőbodza (Sambucus nigra) a hasonló virágzatuk miatt esetleg összetéveszthető a fürtös bodzával (Sambucus racemosa) és a földi bodzával vagy gyalogbodzával (Sambucus ebulus).

Bodzaszörp