Burgonyapüré
Egy finom burgonyapüré recept szerecsendióval fűszerezve, aminek a készítése is egyszerű. További alapanyagok hozzáadásával különböző krumplipüré változatokat hozhatunk létre.
Mennyiség: 4-6 főre Előkészítés: 10 perc Főzés: 20 perc Elkészítési idő: 40 perc
Hozzávalók
- 1500 g burgonya (kb. 1200 g tisztított, hámozott),
- 400 ml tehéntej (forró),
- 50 g vaj (szobahőmérsékletű),
- 5-10 g konyhasó (kb. 2 kávéskanál),
- 1-2 csipetnyi őrölt szerecsendió
A burgonya főzéséhez:
- 1,5 liter ivóvíz,
- 15 g konyhasó
Burgonyapüré készítése
1., A burgonyát megtisztítjuk, meghámozzuk, jó alaposan megmossuk, és hideg vízbe tesszük, hogy ne barnuljon meg. Ezután nagyjából egyforma méretű körülbelül 2×2 cm-es kockákra feldaraboljuk.
2., A felaprított burgonyát egy megfelelő méretű edénybe tesszük, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Hozzáadjuk a sót, majd lefedve feltesszük főni. Közepes lángon, időnként megkeverve, körülbelül 20-25 perc alatt puhára főzzük a burgonyát. Egy villa segítségével ellenőrizzük, hogy kellően megfőtt-e. Ha könnyedén össze lehet törni, akkor megfőtt.
3., A megfőtt burgonyát leszűrjük, jó alaposan lecsepegtetjük, majd egy keverőtálba tesszük és még forrón egy burgonyanyomóval áttörjük. Amennyiben azt szeretnénk elérni, hogy a burgonyapüré teljesen sima, krémes állagú legyen, akkor egy apró lyukméretű szűrőn is törjük át a burgonyát!
4., Az áttört burgonyához hozzáadjuk a puha vajat és a forró tej felét. Egy kézi- vagy gépi habverővel habosra keverjük, majd folyamatos keverés mellett hozzáadunk még annyi tejet, amennyit a burgonya felvesz, közben sóval és szerecsendióval ízesítjük az elkészült burgonyapürét.
Tippek, javaslatok burgonyapüré készítéséhez
Az elkészült burgonyapüré (krumplipüré) könnyen formázható, habszerű, nem folyik. Forrón, előmelegített tálra tálaljuk. A tetejét forró vízbe mártott kanállal könnyen formázhatjuk és petrezselyemzölddel díszíthetjük. A burgonyapürét köretként kínálhatjuk többek között angolos húsok, sültek, és fasírtgolyó mellé. Illetve kímélő étrendekhez is jól illik, valamint önmagában is fogyasztható.
A burgonyapüréhez hozzáadott tej mennyisége mindig a burgonya minőségétől függ. Esetenként nincs szükség az összes tejre, mert a burgonyának magasabb a víztartalma. Így kevesebb tejjel is megfelelő sűrűségű lesz. Máskor viszont több tejet kell felhasználni, mert a burgonya sokkal több tejet képes megkötni.
Burgonyapüré (krumplipüré) változatok
A burgonyapürét tetszés szerint dúsíthatjuk akár tejföllel, tojással, tejszínnel, reszelt sajttal. Ízesíthetjük frissen őrölt borssal, fokhagymával, vöröshagymával, snidlinggel (metélőhagymával), bazsalikommal, kaporral, stb. Különböző párolt zöldségekkel (például sárgarépa, spenót, zöldborsó) még izgalmasabbá tehetjük. A húsimádók akár apró kockára vágott és megpirított bacon-, kolbász-, sonkadarabkákat is keverhetnek hozzá.