Egresbefőtt
Egy finom egresbefőtt recept, aminek a készítése is egyszerű, és tartósítószer nélkül is hónapokig tárolható. Felhasználhatjuk különböző sütemények, mártások, levesek készítéséhez, de természetesen magában is fogyaszthatjuk.
Mennyiség: 3 db 720 ml-es ü. Előkészítés: 30 perc Hőkezelés: 30 perc Elkészítési idő: 75 perc
Hozzávalók
- 1050 g előkészített egres,
- 700 ml ivóvíz,
- 420 g kristálycukor
Szükséges eszközök:
- 3 db 720 ml-es befőttesüveg, tetővel együtt
Egresbefőtt készítése
1., Az egresbefőtt készítését a gyümölcs átválogatásával kezdjük. Az átválogatott egrest 10-15 percig hideg vízben áztatjuk, majd megmossuk.
2., Közben a kimért vizet és cukrot egy edénybe öntjük. Folyamatos keverés mellett addig melegítjük, amíg a cukor teljesen feloldódik.
3., A megtisztított egresbogyókról levágjuk a szárrészt és a virágmaradványokat egy éles kés segítségével, majd folyó víz alatt leöblítjük, és egy szűrőbe téve lecsepegtetjük.
4., Az előkészített gyümölcsöt beletöltjük a tiszta befőttesüvegekbe (350 g egrest üvegenként).
5., A cukorsziruppal majdnem teljesen teletöltjük az üvegeket (a szirup szintje kb. 5-6 mm-re legyen az üveg peremétől), utána légmentesen lezárjuk. Ellenőrzésként, fejjel lefelé fordítva a tetőjükre állítjuk 2-3 percre, majd meggyőződünk róla, hogy jól zárnak és nem szivárognak.
6., A megtöltött, és légmentesen lezárt üvegeket, 80 °C-on legalább 30 percig hőkezeljük (dunsztoljuk). Több lehetséges megoldás közül is választhatunk (nagyobb méretű edény, kukta, sütő, befőzőautomata).
Tippek, javaslatok egresbefőtt készítéséhez
A hőkezelés (dunsztolás) után az üvegeket szobahőmérsékletűre hűtjük, tisztára töröljük, majd felcímkézés után, közvetlen napfénytől mentes, hűvös helyre tesszük, és fogyasztásig, felhasználásig ott tároljuk. Felbontás után még 2-3 napig tárolhatjuk hűtőben.
A receptben szereplő mennyiségek három darab 720 ml-es befőttes üveg megtöltésére elegendőek.
Az egresbefőttet felhasználhatjuk különböző sütemények, mártások, levesek készítéséhez, de természetesen magában is fogyaszthatjuk.
Kizárólag friss, egészséges, háromnegyed részben érett egres (egyéb nevei: brüszke, büszke, piszke, püszke, pöszméte vagy köszméte) alkalmas befőtt készítésére.
Ízlés szerint a cukorszirupot esetleg ízesíthetjük szegfűszeggel, fahéjjal vagy vaníliával is.