Egresbefőtt

Egy finom egresbefőtt recept, aminek a készítése is egyszerű, és tartósítószer nélkül is hónapokig tárolható. Felhasználhatjuk különböző sütemények, mártások, levesek készítéséhez, de természetesen magában is fogyaszthatjuk.

Egresbefőtt

Mennyiség: 3 db 720 ml-es ü. Előkészítés: 30 perc Hőkezelés: 30 perc Elkészítési idő: 75 perc

Hozzávalók

  • 1050 g előkészített egres,
  • 700 ml ivóvíz,
  • 420 g kristálycukor

Szükséges eszközök:

  • 3 db 720 ml-es befőttesüveg, tetővel együtt

Egresbefőtt készítése

1., Az egresbefőtt készítését a gyümölcs átválogatásával kezdjük. Az átválogatott egrest 10-15 percig hideg vízben áztatjuk, majd megmossuk.

2., Közben a kimért vizet és cukrot egy edénybe öntjük. Folyamatos keverés mellett addig melegítjük, amíg a cukor teljesen feloldódik.

3., A megtisztított egresbogyókról levágjuk a szárrészt és a virágmaradványokat egy éles kés segítségével, majd folyó víz alatt leöblítjük, és egy szűrőbe téve lecsepegtetjük.

4., Az előkészített gyümölcsöt beletöltjük a tiszta befőttesüvegekbe (350 g egrest üvegenként).

5., A cukorsziruppal majdnem teljesen teletöltjük az üvegeket (a szirup szintje kb. 5-6 mm-re legyen az üveg peremétől), utána légmentesen lezárjuk. Ellenőrzésként, fejjel lefelé fordítva a tetőjükre állítjuk 2-3 percre, majd meggyőződünk róla, hogy jól zárnak és nem szivárognak.

6., A megtöltött, és légmentesen lezárt üvegeket, 80 °C-on legalább 30 percig hőkezeljük (dunsztoljuk). Több lehetséges megoldás közül is választhatunk (nagyobb méretű edény, kukta, sütő, befőzőautomata).

Tippek, javaslatok egresbefőtt készítéséhez

A hőkezelés (dunsztolás) után az üvegeket szobahőmérsékletűre hűtjük, tisztára töröljük, majd felcímkézés után, közvetlen napfénytől mentes, hűvös helyre tesszük, és fogyasztásig, felhasználásig ott tároljuk. Felbontás után még 2-3 napig tárolhatjuk hűtőben.

A receptben szereplő mennyiségek három darab 720 ml-es befőttes üveg megtöltésére elegendőek.

Az egresbefőttet felhasználhatjuk különböző sütemények, mártások, levesek készítéséhez, de természetesen magában is fogyaszthatjuk.

Kizárólag friss, egészséges, háromnegyed részben érett egres (egyéb nevei: brüszke, büszke, piszke, püszke, pöszméte vagy köszméte) alkalmas befőtt készítésére.

Ízlés szerint a cukorszirupot esetleg ízesíthetjük szegfűszeggel, fahéjjal vagy vaníliával is.

Egresbefőtt