Fekete ribizli lekvár

Egy finom fekete ribizli lekvár recept, aminek a készítése is egyszerű.

Fekete ribizli lekvár

Mennyiség: 3 db 370 ml-es üveg Előkészítés: 30 perc Főzés: 10-15 perc Elkészítési idő: 60 perc + érlelés

Hozzávalók

1200 g fekete ribiszke (1000 g tisztított), 500-800 g kristálycukor, 10 g citromsav

Fekete ribizli lekvár készítése

1. A friss fekete ribiszkét átválogatjuk, megtisztítjuk, leszárazzuk, majd rövid áztatás után alaposan megmossuk. A megmosott gyümölcsöt egy szűrőbe tesszük és lecsepegtetjük. A recept egyéb hozzávalóit előkészítjük, kimérjük.

2. Az előkészített fekete ribiszkét egy megfelelő méretű, tiszta, zsírmentes edénybe helyezzük. Hozzáadjuk a cukrot és az egészet alaposan összekeverjük. Az edényt lefedjük, majd a hűtőbe tesszük. A cukrozott fekete ribiszkét nagyjából 24 órát hideg helyen érleljük. Közben a befőttes üvegeket előkészítjük.

3. Másnap az érlelés hatására levet engedett cukor-gyümölcs keveréket magas hőfokon felforraljuk, amihez közben hozzáadjuk a citromsavat. A főzést gyakori keverés mellett addig folytatjuk, amíg a fekete ribizli lekvár kellően be nem sűrűsödik (nagyjából 10-15 perc). Főzés közben az esetlegesen keletkező habot egy evőkanál vagy szűrőkanál segítségével távolítsuk el!

4. Amikor már kellően sűrűnek érezzük, mintát veszünk a lekvárból és elvégezzük a zselépróbát vagy dermedési próbát. A lekvár akkor van készen, ha próbaképpen előhűtött kistányérra csöppentett lé megkocsonyásodik, vagyis már nem folyik szét a tányéron.

5. Az elkészült fekete ribizli lekvárt még forrón az előkészített üvegekbe töltjük. Az üvegeket jó alaposan lezárjuk, majd száraz dunsztba tesszük. Dunsztolás után a szobahőmérsékletűre hűlt üvegeket felcímkézzük, majd sötét, hűvös helyre tesszük, és fogyasztásig ott tároljuk.

Tippek, javaslatok fekete ribizli lekvár készítéséhez

A receptben szereplő mennyiségekből nagyjából 3 db 370 ml-es üveg megtöltésére elegendő fekete ribizli lekvár lesz.

Főzés közben a hőfokot mindig úgy szabályozzuk, hogy folyamatosan gyenge forrásban tartsuk a lekvárt, de ne forraljuk túlságosan! Ahogy sűrűsödik a lekvár, úgy egyre alacsonyabb hőfokot állítsunk be!

Érlelés közben néhány alkalommal keverjük fel a keveréket, mert a cukor hajlamos az aljára vándorolni.

A forró lekvárral megtöltött és lezárt üvegeket lehetőleg minél gyorsabban tegyük a száraz dunsztba!

A citromsav helyett 1 db citrom frissen kifacsart levét is használhatjuk.

Felbontás után, az el nem fogyasztott lekvárt hűtőben tároljuk. Lehetőleg minél hamarabb használjuk fel!

Fekete ribizli lekvár