Mennyiség: 4-6 főre | Előkészítés: 45 perc | Főzés: 30-40 perc | Elkészítési idő: 1 óra 30 perc
Hozzávalók
1,5 kg fejes káposzta, 20 g konyhasó, 50 g étolaj (vaj, sertészsír), 40 g kristálycukor, 50 g vöröshagyma, 2-3 g őrölt kömény, 15-30 ml ecet (10%-os)
Párolt káposzta készítése
1., A káposztát megtisztítjuk, megmossuk. Késsel vékony metéltre vágjuk vagy legyaluljuk és a sóval összekeverjük. A besózott káposztát 30 percig állni hagyjuk, majd a levét kissé kicsavarjuk. Közben a recept egyéb hozzávalóit előkészítjük, kimérjük.
2., Egy megfelelő méretű edényben a cukrot addig hevítjük, amíg felolvad és aranysárga színű lesz. Ekkor hozzáadjuk a zsiradékot, a szeletelt vöröshagymát, majd rövid pirítás után az előkészített káposztát.
3., A káposztás keveréket őrölt köménnyel fűszerezzük, majd fedővel letakarva, mérsékelt hőfokon, gyakori keverés mellett, lassan pároljuk.
4., Amikor a káposzta kezd puhulni, hozzáadjuk az ecetet, majd az egészet még addig pároljuk, amíg a káposzta kellően megpuhul, szép világosbarna színű lesz, és nem marad alatta folyadék.
Megjegyzés
Az elkészült párolt káposzta nagyon jól illik különböző sültek (sertéssült, kacsa- és libasült) és disznótoros mellé.
Az őrölt kömény helyett pirított köménymagot is használhatunk vagy akár el is hagyhatjuk. Esetleg a kömény helyett (vagy mellett) őrölt fekete borssal is fűszerezhetjük.
A recept alapján vörös vagy lila káposztából is elkészíthetjük a párolt káposztát. Kevesebb ecettel készítve, lehet borral vagy pezsgővel is ízesíteni. Így boros- és pezsgős káposztát is készíthetünk.