Párolt káposzta

Egy finom párolt káposzta recept (más néven dinsztelt káposzta), aminek a készítése is egyszerű. Vörös vagy lila káposztából is elkészíthetjük. Nagyon jól illik különböző sültekhez (sertéssült, kacsa- és libasült) és disznótoros mellé.


Párolt káposzta

Mennyiség: 4-6 főre | Előkészítés: 45 perc | Főzés: 30-40 perc | Elkészítési idő: 1 óra 30 perc

Recept hozzávalók

1,5 kg fejes káposzta, 20 g konyhasó, 50 g étolaj (vaj, sertészsír), 40 g kristálycukor, 50 g vöröshagyma, 2-3 g őrölt kömény, 15-30 ml ecet (10%-os)

Párolt káposzta készítése

1., A káposztát megtisztítjuk, megmossuk. Késsel vékony metéltre vágjuk vagy legyaluljuk és a sóval összekeverjük. A besózott káposztát 30 percig állni hagyjuk, majd a levét kissé kicsavarjuk. Közben a recept egyéb hozzávalóit előkészítjük, kimérjük.

2., Egy megfelelő méretű edényben a cukrot addig hevítjük, amíg felolvad és aranysárga színű lesz. Ekkor hozzáadjuk a zsiradékot, a szeletelt vöröshagymát, majd rövid pirítás után az előkészített káposztát.

3., A káposztás keveréket őrölt köménnyel fűszerezzük, majd fedővel letakarva, mérsékelt hőfokon, gyakori keverés mellett, lassan pároljuk.

4., Amikor a káposzta kezd puhulni, hozzáadjuk az ecetet, majd az egészet még addig pároljuk, amíg a káposzta kellően megpuhul, szép világosbarna színű lesz, és nem marad alatta folyadék.

Tippek, javaslatok párolt káposzta készítéséhez

Az elkészült párolt káposzta nagyon jól illik különböző sültek (sertéssült, kacsa- és libasült) és disznótoros mellé.

Az őrölt kömény helyett pirított köménymagot is használhatunk vagy akár el is hagyhatjuk. Esetleg a kömény helyett (vagy mellett) őrölt fekete borssal is fűszerezhetjük.

A recept alapján vörös vagy lila káposztából is elkészíthetjük a párolt káposztát. Kevesebb ecettel készítve, lehet borral vagy pezsgővel is ízesíteni. Így boros- és pezsgős káposztát is készíthetünk.

Egyéb receptek

Petrezselymes burgonya

Petrezselymes burgonya

A petrezselymes burgonya köretként főleg borjúhúsból és halból készült ételek mellé illik a legjobban. Illetve...

Sós burgonya

Sós burgonya

Az egyik legegyszerűbb köret, ami nagyon jól illik főtt marhahús, tokányfélék, pörköltek, halételek, előételek mellé...

Galuska (nokedli)

Galuska (nokedli)

Az elkészült galuska vagy nokedli tálalható és fogyasztható sokféle étellel. Kínálhatjuk levesbetétként, de...