Párolt káposzta

Egy finom párolt káposzta recept (más néven dinsztelt káposzta), aminek a készítése is egyszerű. Vörös vagy lila káposztából is elkészíthetjük. Nagyon jól illik különböző sültekhez (sertéssült, kacsa- és libasült) és disznótoros mellé.

Párolt káposzta

Mennyiség: 4-6 főre Előkészítés: 45 perc Főzés: 30-40 perc Elkészítési idő: 1 óra 30 perc

Hozzávalók

1,5 kg fejes káposzta, 20 g konyhasó, 50 g étolaj (vaj, sertészsír), 40 g kristálycukor, 50 g vöröshagyma, 2-3 g őrölt kömény, 15-30 ml ecet (10%-os)

Párolt káposzta készítése

1. A káposztát megtisztítjuk, megmossuk. Késsel vékony metéltre vágjuk vagy legyaluljuk és a sóval összekeverjük. A besózott káposztát 30 percig állni hagyjuk, majd a levét kissé kicsavarjuk. Közben a recept egyéb hozzávalóit előkészítjük, kimérjük.

2. Egy megfelelő méretű edényben a cukrot addig hevítjük, amíg felolvad és aranysárga színű lesz. Ekkor hozzáadjuk a zsiradékot, a szeletelt vöröshagymát, majd rövid pirítás után az előkészített káposztát.

3. A káposztás keveréket őrölt köménnyel fűszerezzük, majd fedővel letakarva, mérsékelt hőfokon, gyakori keverés mellett, lassan pároljuk.

4. Amikor a káposzta kezd puhulni, hozzáadjuk az ecetet, majd az egészet még addig pároljuk, amíg a káposzta kellően megpuhul, szép világosbarna színű lesz, és nem marad alatta folyadék.

Tippek, javaslatok párolt káposzta készítéséhez

Az elkészült párolt káposzta nagyon jól illik különböző sültek (sertéssült, kacsa- és libasült) és disznótoros mellé.

Az őrölt kömény helyett pirított köménymagot is használhatunk vagy akár el is hagyhatjuk. Esetleg a kömény helyett (vagy mellett) őrölt fekete borssal is fűszerezhetjük.

A recept alapján vörös vagy lila káposztából is elkészíthetjük a párolt káposztát. Kevesebb ecettel készítve, lehet borral vagy pezsgővel is ízesíteni. Így boros- és pezsgős káposztát is készíthetünk.

Párolt káposzta