Párolt szilva

Egy finom párolt szilva recept, aminek a készítése is egyszerű. Köretként remekül illik különböző sütéssel készülő húsételek, elsősorban szárnyas és vadhús ételek mellé.

Párolt szilva

Mennyiség: 4-6 főre Előkészítés: 15 perc Főzés: 15 perc Elkészítési idő: 35 perc

Hozzávalók

800 g szilva, 50 g vaj, 25 g kristálycukor, 100 ml vörösbor (vagy ivóvíz), 3 g szegfűszeg, 2 db fahéjrúd, 1 db citrom

Párolt szilva készítése

1. A citromot meleg vízzel alaposan megmossuk, majd a héját vékonyan lereszeljük, a levét kifacsarjuk. A recept egyéb hozzávalóit előkészítjük, kimérjük.

2. A vörösbort egy megfelelő méretű edénybe önjük. Hozzáadjuk a szegfűszeget, a fahéjat és a lereszelt citromhéjat. A keveréket felforraljuk és – fedő nélkül – nagyjából 10 percig gyenge forrásban tartjuk, majd leszűrjük az elkészült fűszerkivonatot. Közben a friss, kemény húsú szilvát átválogatjuk, leszárazzuk, majd alaposan megmossuk. A megtisztított szilvaszemeket félbevágjuk, és a magokat eltávolítjuk.

3. Egy serpenyőbe vagy lábasba tesszük a vajat és felolvasztjuk, majd hozzáöntjük a fűszerkivonatot. Amikor felforr, beletesszük az előkészített szilvát, rászórjuk a kristálycukrot és az egészet jól összekeverjük. Az edényt lefedjük és a szilvát pár perc alatt puhára pároljuk. Kóstolás után – ízlés szerint – citromlével ízesítjük.

Tippek, javaslatok párolt szilva készítéséhez

Az elkészült párolt szilva köretként remekül illik különböző sütéssel készülő húsételek, elsősorban szárnyas és vadhús ételek mellé, de magában is fogyaszthatjuk. Tálalhatjuk melegen, illetve jól lehűtve is.

Ha fagyasztott szilvából szeretnénk készíteni, akkor azt még fagyott állapotban adjuk hozzá a vajas keverékhez.

A párolt szilvát akár aszalt szilvából is készíthetjük. Az aszalt szilvát felhasználás előtt többször váltott vízben megmossuk, majd 5-10 percre meleg vízbe áztatjuk.

A vörösbor helyett esetleg ivóvizet is használhatunk a fűszerkivonat elkészítéséhez.

A kristálycukrot akár el is hagyhatjuk, ha elégé édesnek érezzük a szilvát.

Párolt szilva