Pirított burgonya

Egy finom pirított burgonya recept, aminek a készítése is egyszerű. Köretként nagyon jól illik egészben sült húsok és frissensültek mellé (például brassói aprópecsenye). Rögtön elkészülte után, még melegen fogyasztva a legjobb.

Pirított burgonya

Mennyiség: 4-6 főre Előkészítés: 10 perc Főzés/Sütés: 20/20 perc Elkészítési idő: 50 perc

Hozzávalók

1,5 kg burgonya, 50 g vaj (étolaj, sertészsír), 1 csokor petrezselyemzöld, 5-10 g konyhasó, 1-2 csipetnyi őrölt fekete bors (elhagyható)


A burgonya főzéséhez:

2 liter víz, 20 g konyhasó

Pirított burgonya készítése

1. A nagyjából egyforma méretű burgonyákat rövid áztatás után alaposan megmossuk, majd hideg sós vízben, fedővel letakarva feltesszük főni és puhára főzzük.

2. A puhára főtt burgonyát leszűrjük, lehűtjük, meghámozzuk, majd 3-4 mm vastag szeletekre (vagy kockákra, hasábokra) vágjuk.

3. Serpenyőben kevés zsiradékot felhevítünk. Belerakunk annyi szeletelt burgonyát, amennyi kényelmesen belefér, majd gyakori forgatással, rázogatással a szeletek minden oldalát szép aranysárgára vagy pirosas barnára pirítjuk. Ezt addig ismételjük, amíg az összes burgonyaszelet megpirul.

4. A pirított burgonyát sózzuk, esetleg őrölt fekete borssal fűszerezzük, valamint megszórjuk finomra vágott petrezselyemzölddel és az egészet összeforgatjuk.

Tippek, javaslatok pirított burgonya készítéséhez

Az elkészült pirított burgonya nagyon jól illik egészben sült húsok és frissensültek mellé (például brassói aprópecsenye). Rögtön elkészülte után, még melegen fogyasztva a legjobb.

A burgonyát kellően puhára kell főzni, de arra vigyázzunk, hogy ne főzzük túl. Főzés közben egy hústű segítségével meg tudjuk állapítani az állagát. Ha a burgonyába könnyen bele tudjuk szúrni, valamint ki is tudjuk húzni, akkor már kellően puhára főtt.

Lehetőleg főzésre alkalmas (B típusú) burgonyából készítsük a pirított burgonyát. Az ilyen B típusú burgonyák nem esnek szét főzés után.

A pirított burgonyát más módon is elkészíthetjük. Ekkor a burgonyát meghámozva, felszeletelve, enyhén sós vízben harapható keménységűre főzzük, majd a zsiradékon megpirítjuk.

Pirított burgonya