Tojáslikőr

Egy finom házi tojáslikőr recept (eggnog), aminek a készítése is egyszerű.

Tojáslikőr

Mennyiség: 1,5 liter Előkészítés: 15 perc Főzés: 15 perc Elkészítési idő: 45 perc

Hozzávalók

6 db tyúktojás, 700 ml tehéntej, 150-200 g kristálycukor, 1 csipet konyhasó, 1 kávéskanál őrölt szerecsendió, 2 rúd fahéj, 1 vaníliarúd (2 cs vaníliás cukor), 300 ml tejszín, 300 ml vodka

Tojáslikőr készítése

1. A tojásokat meleg vízzel alaposan megmossuk, majd papírtörlővel szárazra töröljük. A megtisztított tojásokat egyesével felütjük és szétválasztjuk a tojások sárgáját és fehérjét. (A tojások fehérjére most nem lesz szükség. Azokat hűtőbe tesszük és más ételek készítéshez később felhasználjuk.) A recept egyéb hozzávalóit előkészítjük, kimérjük.

2. Egy hőálló keverőtálban, a tojássárgákat, a cukorral és 1 csipetnyi sóval habosra keverjük egy habverő segítségével.

3. A tejet és a tejszínt egy megfelelő méretű lábasba öntjük. Hozzáadjuk a hosszában félbevágott vaníliarudat és a kikapart belsejét (vagy vaníliás cukrot), a fahéjat és a szerecsendiót. Közepes hőfokon, állandó keverés mellett felmelegítjük a tejes keveréket. Nem kell forralni, csak addig hevítsük, amíg a cukor teljesen felolvad!

4. Ezután a meleg fűszeres-tejes keveréket folyamatos keverés mellet, lassan, vékony sugárban hozzáöntjük a tojásos masszához. Egy habverővel alaposan összekeverjük, majd az egészet visszaöntjük a lábosba. Mérsékelt hőfokon, állandó keverés mellett ismét felmelegítjük. Közben ne hagyjuk magára, mert könnyen leéghet vagy kifuthat az edényből!

5. Néhány perc hevítés után elkezd kicsit sűrűsödni a keverék. Amikor már elég sűrűnek gondoljuk, leteszteljük. Egy evőkanalat belemártunk, majd a domború részén az ujjunkkal egy csíkot húzunk. Ha a csík megmarad, vagyis a krém nem folyik össze, akkor már kellően sűrű az állaga.

6. Ezután az edényt a tűzről lehúzzuk. A fahéj rudakat és a vaníliadarabkákat eltávolítjuk, és a tojásos-tejes masszát egy apró lyukméretű szűrön átszűrjük. Ha szükséges egy evőkanál segítségével átpasszírozzuk. Miután szobahőmérsékletűre hűlt, hozzáöntjük a vodkát, és az egészet alaposan összekeverjük. Ezután üvegekbe töltjük és jól lehűtjük. Az elkészült tojáslikőrt fogyasztásig hűtőben tároljuk.

Tippek, javaslatok tojáslikőr készítéséhez

Az elkészült és jól lehűtött tojáslikőrt fogyasztás előtt felkeverjük, felrázzuk, majd kis poharakba töltjük. A poharakba töltött tojáslikőr (eggnog) tetejére kevés őrölt fahéjat vagy őrölt szerecsendiót szórunk, de akár tejszínhabbal is díszíthetjük. Esetleg felforralva is fogyaszthatjuk.

A tojáslikőrt elsősorban ünnepek alkalmával húsvétkor, karácsonykor fogyasztjuk, vendégeinknek kínáljuk. De egy szürke hétköznapi estén is nagyon jól tud esni egy kis pohárkával ebből a finom, krémes italból.

Az elkészült tojáslikőr (eggnog) díszes üvegekbe töltve, feldíszítve, egyedi ajándék is lehet, szeretteink, barátaink számára.

A tojások fehérjét más ételek, desszertek készítéséhez felhasználhatjuk (például habcsók).

Az enyhébb ízű és illatú vodka helyett használhatunk pálinkát, rumot, konyakot, whiskyt vagy más alkoholtartamú italt is a tojáslikőr készítéséhez. Ízesíthetjük szegfűszeggel és őrölt fahéjjal is.

Tojáslikőr