Tojáslikőr

Egy finom házi tojáslikőr recept (eggnog), aminek a készítése is egyszerű.

Tojáslikőr
Tojáslikőr

Mennyiség: 1,5 liter | Előkészítés: 15 perc | Főzés: 15 perc | Elkészítési idő: 45 perc

Hozzávalók

6 db tyúktojás, 700 ml tehéntej, 150-200 g kristálycukor, 1 csipet konyhasó, 1 kávéskanál őrölt szerecsendió, 2 rúd fahéj, 1 vaníliarúd (2 cs vaníliás cukor), 300 ml tejszín, 300 ml vodka

Tojáslikőr készítése

1., A tojásokat meleg vízzel alaposan megmossuk, majd papírtörlővel szárazra töröljük. A megtisztított tojásokat egyesével felütjük és szétválasztjuk a tojások sárgáját és fehérjét. (A tojások fehérjére most nem lesz szükség. Azokat hűtőbe tesszük és más ételek készítéshez később felhasználjuk.) A recept egyéb hozzávalóit előkészítjük, kimérjük.

2., Egy hőálló keverőtálban, a tojássárgákat, a cukorral és 1 csipetnyi sóval habosra keverjük egy habverő segítségével.

3., A tejet és a tejszínt egy megfelelő méretű lábasba öntjük. Hozzáadjuk a hosszában félbevágott vaníliarudat és a kikapart belsejét (vagy vaníliás cukrot), a fahéjat és a szerecsendiót. Közepes hőfokon, állandó keverés mellett felmelegítjük a tejes keveréket. Nem kell forralni, csak addig hevítsük, amíg a cukor teljesen felolvad!

4., Ezután a meleg fűszeres-tejes keveréket folyamatos keverés mellet, lassan, vékony sugárban hozzáöntjük a tojásos masszához. Egy habverővel alaposan összekeverjük, majd az egészet visszaöntjük a lábosba. Mérsékelt hőfokon, állandó keverés mellett ismét felmelegítjük. Közben ne hagyjuk magára, mert könnyen leéghet vagy kifuthat az edényből!

5., Néhány perc hevítés után elkezd kicsit sűrűsödni a keverék. Amikor már elég sűrűnek gondoljuk, leteszteljük. Egy evőkanalat belemártunk, majd a domború részén az ujjunkkal egy csíkot húzunk. Ha a csík megmarad, vagyis a krém nem folyik össze, akkor már kellően sűrű az állaga.

6., Ezután az edényt a tűzről lehúzzuk. A fahéj rudakat és a vaníliadarabkákat eltávolítjuk, és a tojásos-tejes masszát egy apró lyukméretű szűrön átszűrjük. Ha szükséges egy evőkanál segítségével átpasszírozzuk. Miután szobahőmérsékletűre hűlt, hozzáöntjük a vodkát, és az egészet alaposan összekeverjük. Ezután üvegekbe töltjük és jól lehűtjük. Az elkészült tojáslikőrt fogyasztásig hűtőben tároljuk.

Megjegyzés

Az elkészült és jól lehűtött tojáslikőrt fogyasztás előtt felkeverjük, felrázzuk, majd kis poharakba töltjük. A poharakba töltött tojáslikőr (eggnog) tetejére kevés őrölt fahéjat vagy őrölt szerecsendiót szórunk, de akár tejszínhabbal is díszíthetjük. Esetleg felforralva is fogyaszthatjuk.

A tojáslikőrt elsősorban ünnepek alkalmával húsvétkor, karácsonykor fogyasztjuk, vendégeinknek kínáljuk. De egy szürke hétköznapi estén is nagyon jól tud esni egy kis pohárkával ebből a finom, krémes italból.

Az elkészült tojáslikőr (eggnog) díszes üvegekbe töltve, feldíszítve, egyedi ajándék is lehet, szeretteink, barátaink számára.

A tojások fehérjét más ételek, desszertek készítéséhez felhasználhatjuk (például habcsók).

Az enyhébb ízű és illatú vodka helyett használhatunk pálinkát, rumot, konyakot, whiskyt vagy más alkoholtartamú italt is a tojáslikőr készítéséhez. Ízesíthetjük szegfűszeggel és őrölt fahéjjal is.