Egyszerű zabkása reggelire
Egy finom zabkása recept, aminek a készítése is egyszerű. Ez a gyorsan elkészíthető, egészséges reggeli, könnyen emészthető, lassan felszívódó szénhidrát- és fehérjeforrás. Meglehetősen laktató, és változatosan lehet ízesíteni. Igény esetén akár még mikrohullámú sütőben is percek alatt megfőzhető.
Mennyiség: 2 adag Előkészítés: 5 perc Főzés: 5-10 perc Elkészítési idő: 15 perc
Hozzávalók
- 100 g zabpehely,
- 500 ml tehéntej (vagy ivóvíz),
- 5 g konyhasó (1-2 csipetnyi, ízlés szerint)
A tálaláshoz:
fahéj, vaníliás cukor, kakaópor, csokoládé, mogyorókrém, lekvár, szörp, méz, juharszirup, kristálycukor, édesítőszer, gyümölcs (friss, aszalt, vagy fagyasztott), dió, mandula stb.
Zabkása készítése
1., Egy megfelelő méretű edényben felforraljuk a tejet (vagy vizet), közben sóval ízesítjük.
2., A forró tejhez hozzáadjuk a zabpelyhet, és a keveréket folyamatos keverés mellett ismét felforraljuk.
3., Amikor felforrt, mérsékeljük a hőmérsékletet. Gyenge forrásban tartva, addig főzzük, amíg kása sűrűségű lesz és a zabpehelyszemek kellően megpuhulnak.
4., Tálaláskor hozzáadjuk a választott további ízesítő anyagokat és feltéteket az elkészült zabkásához.
Tippek, javaslatok zabkása készítéséhez
Ha aszalt gyümölccsel (mazsola, aszalt szilva stb.) szeretnénk fogyasztani a zabkását, akkor azt hozzáadhatjuk már a zabpehellyel együtt is, és belefőzhetjük. A megleg folyadéknak köszönhetően kellemesen meg fog puhulni.
A zabkását készíthetjük tejjel vagy vízzel, esetleg a kettő tetszés szerinti keverékével is. Sőt a főzés végén, akár kevés tejszínnel is dúsíthatjuk.
A kereskedelmi forgalomban nagy- vagy kisszemű zabpehellyel találkozhatunk. A zabkását mindkettőből elkészíthetjük. Csupán annyi lesz a különbség, hogy a nagyszemű zabpelyhet kicsivel hosszabb ideig kell főzni.
Maradék zabkása felmelegítése
Az el nem fogyasztott, kihűlt zabkása állaga sűrű, gumiszerű lesz. Viszont, ha felmelegítjük, és kevés tejet keverünk még hozzá, akkor vissza tudjuk állítani az eredeti kásaszerű állagát.
Zabkása készítése mikrohullámú sütőben
A zabkását akár mikrohullámú sütőben is elkészíthetjük, ami az egyik legjobb módszer kis adagokhoz. A készítési folyamat egészen egyszerű: A tejet, a zabpelyhet és a sót egy megfelelő méretű tálban összekeverjük. A mikróban addig melegítjük a keveréket, amíg kellően sűrű lesz és a zabpehely megpuhul.