Csipetke recept

Egy finom csipetke recept, aminek az elkészítése is egyszerű.

Csipetke
Csipetke

Mennyiség

4-6 főre

Elkészítése

Egyszerű

Sütési/főzési idő

kb. 3-5 perc

Elkészítési idő

kb. 40 perc

Recept hozzávalók

Csipetke elkészítése

  1. A tojást megmossuk, a kimért lisztet egy keverőtálba vagy a gyúródeszkára szitáljuk, majd a liszthalom közepébe kis mélyedést készítünk.
  2. Ebbe a mélyedésbe beleborítjuk a külön kis tálba felütött és ellenőrzött tojást, majd kevés sót adunk hozzá. Egy villával vagy az ujjaink segítségével fokozatosan összekeverjük a lisztet a tojással, majd az egészet nagyjából 10 perc alatt csomómentes, kemény tésztává gyúrjuk. Akkor jó a tészta kidolgozottsága, ha ketté vágva azt látjuk, hogy a felülete kissé fényes és teljesen egynemű.
  3. A keményre gyúrt tésztából egy gombócot formázunk és a lisztezett nyújtódeszkára tesszük. A tésztagombóc felületét – ami közvetlenül a levegővel érintkezne – vékonyan lekenjük étolajjal és körülbelül 15-20 percig így pihentetjük. Az olajjal lekenés helyett a tésztát frissentartó fóliába vagy műanyag zacskóba is csomagolhatjuk a pihentetés idejére.
  4. A pihentetett tésztát 2-3 mm vékonyra kinyújtjuk vagy az is elegendő, ha csak a kezünkbe tartott tészta szélét kissé meglapítjuk, majd apró darabokat csípünk le belőle. A kis csipetnyi tésztadarabokat a mutató- és hüvelykujjunk között gabonaszem formájúra sodorjunk, majd az enyhén lisztezett nyújtódeszkára vagy egy tiszta szövetdarabra (asztalterítőre, lepedőre, konyharuhára) halmozzuk.

Tippek, tanácsok csipetke készítéséhez

  • Az elkészült csipetke elsősorban különböző levesek (Jókai bableves, Gulyásleves), valamint gulyások (Bográcsgulyás) készítésekor használható fel, mint levesbetét.
  • A csipetkét többnyire a főzési folyamat végén adjuk hozzá a készített ételhez és néhány perc alatt készre főzzük. Egy másik elkészítési módszer szerint a csipetkét egy külön edényben forralt, enyhén sós vízben kifőzzük és már főtt állapotban keverjük hozzá az elkészült ételhez a csipetke tésztát.
  • A fenti receptben szereplő só mennyisége egyéni ízlés kérdése. Ez a mennyiség általában megfelelő, de persze olyan is létezik, hogy ez valakinek kevés, illetve túl sok. A csipetke tészta készítésekor, sóból mindenki annyit használjon, amennyi a saját ízlésének megfelel!
  • A levesbetétnek szánt csipetketészta készítésekor lehetőleg átlagos méretű vagy nagyobb tojást (legalább M-es méretű 53-63 g közötti tojás) használjunk, és ne adjunk hozzá vizet! Mivel a levesbetétnek szánt gyúrt tésztát – víz hozzáadása nélkül – jó keményre szokás készíteni. Így elkerülhető, hogy a tészta később szétázzon a készített levesekben.
  • A csipetkét esetleg egy másik módszerrel is elkészíthetjük. Ebben az esetben a meggyúrt és pihentetett tésztát egy nyújtófa segítségével 1 mm vastagságúra nyújtjuk. A kinyújtott tésztából lisztes kézzel szabálytalan alakú, körülbelül kisujjkörömnyi darabkákat csipkedünk.