Tippek, tanácsok Gyümölcssaláta készítéséhez

A gyümölcssaláta frissen fogyasztva a legfinomabb, de tálalás előtt néhány órával érdemes azért elkészíteni, hogy kellően le tudjuk hűteni és az ízek is jobban össze tudjanak érni. Viszont, ne tároljuk 2 napnál tovább, mert a gyümölcsök túlságosan is felpuhulnak, poshadttá válnak, így sokat veszítenek az élvezeti értékükből.

A gyümölcssalátába szinte bármilyen gyümölcsöt rakhatunk. Készíthetjük friss és aszalt gyümölcsökből, de akár gyümölcsbefőttekből, konzervekből vagy fagyasztott gyümölcsökből is.

Ha a gyümölcssalátát csak befőttből, konzervből készítjük, akkor nem kell külön szirupot főzni, hanem használhatjuk a gyümölcs saját levét is hozzá.

Mehet bele kivi, málna, banán, barack, körte, kajszibarack, őszibarack, meggy, cseresznye, szilva, szeder, szőlő, ribizli, mandarin, citrom, görögdinnye, sárgadinnye, gránátalma stb., aszalt gyümölcsök (mazsola, aszal áfonya, stb.) szinte bármilyen gyümölcs, ami van otthon, vagy amit betudunk szerezni, és amit szeretünk. Érdemes előnyben részesíteni a gyümölcssaláta készítéskor az éppen aktuális szezonális gyümölcsöket.

Általában szokás az almát, körtét, barackot, stb. hámozni, de ezt nem feltétlen muszáj megtenni. Akit nem zavar ezeknek a gyümölcsöknek a héja az nyugodtan rajta is hagyhatja, úgy még látványosabb és vitamin-gazdagabb lesz a végeredmény.

Ha fagyasztott gyümölcsöket használunk, akkor azokat ne olvasszuk ki előre, hanem fagyosan tegyük bele.

A szirupkészítés helyett porcukorral megszórva, likőrrel vagy kevés vízzel meglocsolva is érlelhetjük a gyümölcsöket. A víz helyett használhatunk különböző gyümölcsleveket (narancslevet, almalevet) is.

A Maraschino likőr helyet használhatunk más gyümölcslikőröket vagy pálinkákat, de természetesen alkohol nélkül is készíthetjük.

Tetszés szerint ízesíthetjük fahéjjal, szegfűszeggel, szerecsendióval, mentával, gyömbérrel, stb.

A cukor helyet használhatunk mézet vagy valamilyen édesítőszert, amit ha teljesen érett, finom gyümölcsöket használunk akár el is hagyhatunk.