Gyümölcssaláta

Egy finom gyümölcssaláta recept, aminek a készítése is egyszerű. Készíthetjük friss és aszalt gyümölcsökből, de akár gyümölcsbefőttekből, konzervekből vagy fagyasztott gyümölcsökből is.

Gyümölcssaláta
Gyümölcssaláta

Mennyiség: 4-6 főre | Előkészítés: 15 perc | Főzés: 5 perc | Elkészítési idő: 30 perc

Hozzávalók

500 g alma, 300 g ananász, 500 g narancs, 200 g szamóca (földieper), 1 db citrom, 150 ml gyümölcslikőr


A cukorsziruphoz:

150 g kristálycukor, 400 ml ivóvíz

Gyümölcssaláta készítése

1. A vízből és a cukorból szirupot készítünk. A vizet egy megfelelő méretű edénybe öntjük. Hozzáadjuk a cukrot, majd gyakori keverés mellett felforraljuk. Főzés közben ügyeljünk rá, hogy az összes cukor feloldódjon a vízben! Az elkészült cukorszirupot lehűtjük, majd egy nagyobb keverőtálba öntjük. A recept egyéb hozzávalóit előkészítjük, kimérjük.

2. A gyümölcsöket alaposan megtisztítjuk, megmossuk, meghámozzuk, majd falatnyi darabokra szeleteljük (nem szükséges túl apróra vágni).

3. A lehűtött cukorszirupba – finoman, hogy ne nagyon törjenek – belekeverjük, beleforgatjuk az apróra feldarabolt gyümölcsöket, majd hozzáadunk annyi frissen facsart citromlevet, hogy kellemes édeskés-savanykás íze legyen a lének.

4. Végül hozzákeverjük a gyümölcslikőrt, de ez akár el is hagyható. Az elkészült gyümölcssalátát jól lehűtjük és fogyasztásig hideg helyen tároljuk.

5. Tálaláskor a finom, vitamin-gazdag salátát előhűtött edénybe merjük. Díszíthetjük kevés tejszínhabbal, joghurttal, néhány darab szép szelet gyümölccsel, vaníliafagylalttal (vagy eperfagylalttal, citromfagylalttal). A tetejét megszórhatjuk kókuszreszelékkel, kevés apróra darált vagy tört dióval, apróra vágott mentalevéllel.

Tippek, javaslatok gyümölcssaláta készítéséhez

A gyümölcssaláta frissen fogyasztva a legfinomabb, de tálalás előtt néhány órával érdemes azért elkészíteni, hogy kellően le tudjuk hűteni és az ízek is jobban össze tudjanak érni. Viszont, ne tároljuk 2 napnál tovább, mert a gyümölcsök túlságosan is felpuhulnak, poshadttá válnak, így sokat veszítenek az élvezeti értékükből.

A gyümölcssalátába szinte bármilyen gyümölcsöt rakhatunk. Készíthetjük friss és aszalt gyümölcsökből, de akár gyümölcsbefőttekből, konzervekből vagy fagyasztott gyümölcsökből is.

Ha a gyümölcssalátát csak befőttből, konzervből készítjük, akkor nem kell külön szirupot főzni, hanem használhatjuk a gyümölcs saját levét is hozzá.

Mehet bele kivi, málna, banán, barack, körte, kajszibarack, őszibarack, meggy, cseresznye, szilva, szeder, szőlő, ribizli, mandarin, citrom, görögdinnye, sárgadinnye, gránátalma stb., aszalt gyümölcsök (mazsola, aszal áfonya, stb.). Szinte bármilyen gyümölcs, ami van otthon, vagy amit betudunk szerezni, és amit szeretünk. Érdemes előnyben részesíteni a gyümölcssaláta készítéskor az éppen aktuális szezonális gyümölcsöket.

Általában az almát, a körtét, a barackot, stb. hámozni szokták, de ezt nem feltétlen muszáj megtenni. Akit nem zavar ezeknek a gyümölcsöknek a héja az nyugodtan rajta is hagyhatja, úgy még látványosabb és vitamin-gazdagabb lesz a végeredmény.

Ha fagyasztott gyümölcsöket használunk, akkor azokat ne olvasszuk ki előre, hanem fagyosan tegyük bele.

A szirupkészítés helyett porcukorral megszórva, likőrrel vagy kevés vízzel meglocsolva is érlelhetjük a gyümölcsöket. A víz helyett használhatunk különböző gyümölcsleveket (narancslevet, almalevet) is.

A gyümölcslikőr helyet esetleg használhatunk más alkohol tartalmú italokat (például pálinkát, konyakot, rumot), de természetesen alkohol nélkül is készíthetjük.

Tetszés szerint ízesíthetjük fahéjjal, szegfűszeggel, szerecsendióval, mentával, gyömbérrel, stb.

A cukor helyet használhatunk mézet vagy valamilyen édesítőszert, amit ha teljesen érett, finom gyümölcsöket használunk akár el is hagyhatunk.