Tippek, tanácsok Hideg meggyleves készítéséhez

Az elkészült meggylevest alacsony hőmérsékleten, 6-8 °C-ra hűtve tálaljuk. A hideg meggyleves üdítő, frissítő hatása így érvényesül  legjobban a nyári melegben. Valamint hidegen fogyasztva talán még finomabb is. Ezért azt vegyük figyelembe, hogy jóval a fogyasztás előtt el kell készíteni, hogy legyen elegendő idő a lehűtésre is. A legjobb, ha már előző nap elkészítjük. Tálaláskor alaposan keverjük fel, hogy minden adagba arányosan jusson a meggyből. A tetejét tejszínhabbal, tejföllel, meggyel, citromfűvel vagy mentalevéllel díszíthetjük.

Az alkoholtartalma miatt a vörösbor használatától nem kell tartani, mert a borban található alkohol jelentős része a főzés közben el fog párologni. Viszont a bor íze és zamata megmarad és az tovább gazdagítja az elkészült hideg meggyleves ízvilágát.

A habaráshoz a búzaliszt helyett használhatunk étkezési keményítőt, de akár rizslisztet vagy pudingport is.

Fűszerkivonat készítése helyett a fűszereket egy kis gézlapba csomagolva vagy teatojásba rakva is a főzővízhez adhatjuk. Így nem kell, majd később az úszkáló fahéj és szegfűszeg darabkákat az elkészült meggyleves fogyasztáskor kerülgetni.

Hideg meggyleves készítése meggybefőttből vagy fagyasztott meggyből

A hideg meggylevest általában friss gyümölcsből készítjük, de esetleg meggybefőttből, valamint mélyhűtött (fagyasztott) meggyből is elkészíthetjük. Amennyiben nem friss meggyből szeretnénk készíteni a meggylevest, úgy a meggyet a főzési folyamat vége felé adjuk a leveshez, mert különben a konzerv vagy fagyasztott meggy túlságosan szétfőne. Először a meggybefőttet (2 db 720 ml-es üveg) leszűrjük, és ha szükséges, akkor a meggyet kimagozzuk. A befőtt leszűrt és megfelelő mennyiségű vízzel kipótolt levét felforraljuk, közben kevés sóval és cukorral ízesítjük (a meggybefőtt cukortartalmát vegyük figyelembe). A felforrt levet tejszínes habarással besűrítjük, majd hozzáadjuk az elkészített és leszűrt fűszer-kivonatot, a tejet és végül a lecsepegtetett kimagozott konzerv- vagy fagyasztott meggyet (ez utóbbit még fagyott állapotban). Kóstolás után, ha szükséges citromlével, cukorral ízesítjük és az egészet alaposan összeforraljuk. Fogyasztás előtt az elkészült meggylevest jó alaposan lehűtjük.