Meggybefőtt recept (tartósítószer nélkül)

Egy finom meggybefőtt recept, aminek a készítése is egyszerű, és tartósítószer nélkül is hónapokig tárolható. Igény szerint elkészíthetjük magozatlan- és magozott meggyből is.

Meggybefőtt

Mennyiség: 8 db 720 ml-es üveg Előkészítés: 60 perc Hőkezelés: 30 perc Elkészítési idő: 1 óra 40 perc

Hozzávalók

5 kg meggy, 1,5 liter ivóvíz, 1 kg kristálycukor

Meggybefőtt készítése

1. A befőttes üvegeket és a tetőket előkészítjük, elmossuk, fertőtlenítjük. A recept hozzávalóit előkészítjük, kimérjük.

2. Elkészítjük a cukorszirupot. Egy megfelelő méretű edénybe öntjük a vizet. Hozzáadjuk a cukrot, majd a keveréket magas hőfokon felforraljuk, és megvárjuk, hogy a cukor teljesen feloldódjon a vízben. A szirup tetején esetlegesen keletkező habot egy kanál segítségével eltávolítjuk. Az elkészült szirupot félre rakjuk és langyosra hűtjük.

3. A friss, kemény húsú meggyet átválogatjuk, leszárazzuk. A megtisztított meggyet, nagyjából 10 percig hideg vízben áztatjuk. Az áztatás után, alaposan megmossuk, folyó víz alatt leöblítjük, majd egy szűrőbe tesszük és lecsepegtetjük (előtte esetleg kimagozzuk).

4. A megmosott meggyet az előkészített üvegekbe helyezzük egy szűrőkanál és egy befőző tölcsér segítségével. A meggyel megtöltött üvegeket, a peremükig feltöltjük a langyosra hűlt cukorsziruppal, majd légmentesen lezárjuk.

5. A gyümölccsel megtöltött és légmentesen lezárt üvegeket legalább 30 percig hőkezeljük (nedves dunsztolás). Több lehetséges házi megoldás közül is választhatunk. Dunsztolhatunk egy nagyobb edényben, kuktában, sütőben, befőzőautomatában. Így tartósítószer nélkül is hosszú hónapokig tárolhatjuk az elkészült meggybefőttet.

Tippek, javaslatok meggybefőtt készítéséhez

A hőkezelés (dunsztolás) után a szobahőmérsékletűre hűlt üvegeket tisztára töröljük, majd felcímkézés után, fénymentes, hűvös helyre tesszük, és fogyasztásig ott tároljuk.

A receptben szereplő mennyiségek nagyjából 8-10 darab 720 ml-es befőttes üveg megtöltésére elegendőek.

A cukorszirupba – igény és ízlés szerint – különböző fűszereket is főzhetünk (például: szegfűszeg, vaníliarúd, fahéj).

A meggybefőttet készíthetjük magozatlan- és magozott meggyből is, viszont ha sokáig szeretnénk tárolni, akkor érdemes a meggyet kimagozni.

A meggybefőttet mindig friss, egészséges, kemény húsú, érett, de nem túlérett gyümölcsből készítsük! A puha, túlérett gyümölcsöt fogyasszuk el, illetve használjuk fel meggylekvár vagy más ételek (például: meggyleves) készítéséhez!

Meggybefőtt