Meggyleves
Egy finom hideg meggyleves recept, aminek a készítése is egyszerű. Általában friss gyümölcsből készítjük, de meggybefőttből, valamint mélyhűtött (fagyasztott) meggyből is elkészíthetjük.

Mennyiség: 4-6 főre Előkészítés: 15 perc Főzés: 15 perc Elkészítési idő: 35 perc
Hozzávalók
600 g friss meggy, 150 g kristálycukor, 3 g konyhasó, 250 ml tehéntej (tejszín), 1500 ml ivóvíz, 100 ml vörösbor (elhagyható)
A fűszer-kivonathoz:
3 g fahéjrúd, 3 g szegfűszeg, 150 ml ivóvíz, fél citrom lereszelt héja (elhagyható)
A habaráshoz:
150 ml tejszín (tehéntej vagy tejföl), 50 g finomliszt
Meggyleves készítése
1. A friss meggyet átválogatjuk, leszárazzuk, megmossuk, majd kimagozzuk és egy szűrőbe téve lecsepegtetjük. A citromot meleg vízzel alaposan megmossuk, majd a héját vékonyan lereszeljük (csak a sárga részt). A recept egyéb hozzávalóit előkészítjük, kimérjük.
2. Fűszerkivonatot készítünk. Egy kisebb edénybe beleöntjük a kivonathoz előírt mennyiségű vizet. Hozzáadjuk a fahéjat, a szegfűszeget, a reszelt citromhéjat és az egészet addig forraljuk, amíg nagyjából a folyadék fele elpárolog. Az elkészült fűszerkivonatot leszűrjük.
3. Közben egy nagyobb fazékba beleöntjük a leveshez kimért vízmennyiséget. Hozzáadjuk a sót és a cukrot, majd az egészet felforraljuk. Az előkészített, kimagozott meggyet a forrásban lévő vízbe rakjuk, majd ismét felforraljuk.
4. Amíg a meggy puhára fő, addig tejszínes habarást készítünk. Egy keverőtálba öntjük a tejszínt. Hozzáadjuk a lisztet, miközben egy habverő segítségével simára, csomómentesre keverjük. A tejszínes habaráshoz, lassan csorgatva, folyamatos keverés mellett hozzáadunk a meggy főzőlevéből körülbelül 2 merőkanálnyi forró levet. A hőkiegyenlítés után kapott keveréket egy szűrőn keresztül hozzáöntjük a forrásban lévő leveshez, és az egészet jó alaposan összekeverjük.
5. Ezt követően a leveshez hozzáadjuk a leszűrt fűszerkivonatot, a tejet, és a vörösbort (elhagyható), majd az egészet magas hőfokon, állandó keverés mellett felforraljuk. Közben kóstolás után, – ízlés szerint – frissen facsart citromlével és cukorral még ízesíthetjük. Miután a leves felforrt, még legalább 3-5 percig gyenge forrásban tartjuk.
Tippek, javaslatok meggyleves készítéséhez
Az elkészült meggyleves melegen is fogyasztható, de még jobb, ha fogyasztás előtt lehűtjük és hidegen tálaljuk. Az edényt lefedjük és a kétharmadáig hideg vízbe állítjuk (például a mosogatótálcába), így gyorsabban lehűl. Miután a leves szobahőmérsékletűre hűlt, az edényt legalább 1-2 órára a hűtőszekrénybe tesszük, ahol a levest még tovább hűtjük.
A meggylevest alacsony hőmérsékleten, 6-8 °C-ra hűtve tálaljuk. Üdítő, frissítő hatása így érvényesül legjobban a nyári melegben, valamint hidegen fogyasztva talán még finomabb is. Ezért azt vegyük figyelembe, hogy jóval a fogyasztás előtt el kell készíteni, hogy legyen elegendő idő a lehűtésre is! A legjobb, ha már előző nap elkészítjük.
Tálaláskor alaposan keverjük fel, hogy minden adagba arányosan jusson a meggyből! A tetejét tejszínhabbal, tejföllel, meggyel, citromfűvel vagy mentalevéllel díszíthetjük.
A habarás készítéséhez használhatunk étkezési keményítőt vagy pudingport is a búzaliszt helyett. A tejszínt helyettesíthetjük esetleg tejföllel vagy tejjel is.
Meggyleves meggybefőttből vagy fagyasztott meggyből
A hideg meggylevest általában friss gyümölcsből készítjük, de meggybefőttből, valamint mélyhűtött (fagyasztott) meggyből is elkészíthetjük.
Amennyiben nem friss meggyből szeretnénk készíteni a meggylevest, úgy a meggyet a főzési folyamat vége felé adjuk a leveshez, mert különben a konzerv vagy fagyasztott meggy túlságosan szétfőne.
Először a meggybefőttet (2 db 720 ml-es üveg) leszűrjük, ha szükséges, akkor a meggyet kimagozzuk. A befőtt leszűrt levét, a megfelelő mennyiségű vízzel kipótoljuk, majd felforraljuk. Közben kevés sóval és cukorral ízesítjük (a meggybefőtt cukortartalmát vegyük figyelembe!). A felforrt léhez hozzáadjuk az elkészített és leszűrt fűszerkivonatot, majd tejszínes habarással sűrítjük. Hozzáadjuk a meleg tejet és végül a lecsepegtetett kimagozott konzerv- vagy fagyasztott meggyet (ez utóbbit még fagyott állapotban). Kóstolás után, ha szükséges citromlével, cukorral ízesítjük és az egészet alaposan kiforraljuk. Fogyasztás előtt az elkészült meggylevest lehűtjük.
