Meggyleves

Egy finom hideg meggyleves recept, aminek a készítése is egyszerű.


Meggyleves

Mennyiség: 4-6 főre | Előkészítés: 15 perc | Főzés: 15 perc | Elkészítési idő: 35 perc

Recept hozzávalók

600 g friss meggy, 150 g kristálycukor, 3 g konyhasó, 250 ml tehéntej (tejszín), 1500 ml ivóvíz, 100 ml vörösbor (elhagyható)


A fűszer-kivonathoz:

3 g fahéjrúd, 3 g szegfűszeg, 150 ml ivóvíz, fél citrom lereszelt héja (elhagyható)


A habaráshoz:

150 ml tejszín (tehéntej vagy tejföl), 50 g finomliszt

Meggyleves készítése

1., A friss meggyet átválogatjuk, leszárazzuk, megmossuk, majd kimagozzuk és egy szűrőbe téve lecsepegtetjük. A citromot meleg vízzel alaposan megmossuk, majd a héját vékonyan lereszeljük (csak a sárga részt). A recept egyéb hozzávalóit előkészítjük, kimérjük.

2., Fűszerkivonatot készítünk. Egy kisebb edénybe beleöntjük a kivonathoz előírt mennyiségű vizet. Hozzáadjuk a fahéjat, a szegfűszeget, a reszelt citromhéjat és az egészet addig forraljuk, amíg nagyjából a folyadék fele elpárolog. Az elkészült fűszerkivonatot leszűrjük.

3., Közben egy nagyobb fazékba beleöntjük a leveshez kimért vízmennyiséget. Hozzáadjuk a sót és a cukrot, majd az egészet felforraljuk. Az előkészített, kimagozott meggyet a forrásban lévő vízbe rakjuk, majd ismét felforraljuk.

4., Amíg a meggy puhára fő, addig tejszínes habarást készítünk. Egy keverőtálba öntjük a tejszínt. Hozzáadjuk a lisztet, miközben egy habverő segítségével simára, csomómentesre keverjük. A tejszínes habaráshoz, lassan csorgatva, folyamatos keverés mellett hozzáadunk a meggy főzőlevéből körülbelül 2 merőkanálnyi forró levet. A hőkiegyenlítés után kapott keveréket egy szűrőn keresztül hozzáöntjük a forrásban lévő leveshez, és az egészet jó alaposan összekeverjük.

5., Ezt követően a leveshez hozzáadjuk a leszűrt fűszerkivonatot, a tejet, és a vörösbort (elhagyható), majd az egészet magas hőfokon, állandó keverés mellett felforraljuk. Közben kóstolás után, – ízlés szerint – frissen facsart citromlével és cukorral még ízesíthetjük. Miután meggyleves felforrt, még legalább 3-5 percig gyenge forrásban tartjuk.

Tippek, javaslatok meggyleves készítéséhez

Az elkészült meggyleves melegen is fogyasztható, de még jobb, ha fogyasztás előtt lehűtjük és hidegen tálaljuk. Az edényt lefedjük és a kétharmadáig hideg vízbe állítjuk (például a mosogatótálcába), így gyorsabban lehűl. Miután a leves szobahőmérsékletűre hűlt, az edényt legalább 1-2 órára a hűtőszekrénybe tesszük, ahol a levest még tovább hűtjük.

A meggylevest alacsony hőmérsékleten, 6-8 °C-ra hűtve tálaljuk. Üdítő, frissítő hatása így érvényesül legjobban a nyári melegben, valamint hidegen fogyasztva talán még finomabb is. Ezért azt vegyük figyelembe, hogy jóval a fogyasztás előtt el kell készíteni, hogy legyen elegendő idő a lehűtésre is! A legjobb, ha már előző nap elkészítjük.

Tálaláskor alaposan keverjük fel, hogy minden adagba arányosan jusson a meggyből! A tetejét tejszínhabbal, tejföllel, meggyel, citromfűvel vagy mentalevéllel díszíthetjük.

A habarás készítéséhez használhatunk étkezési keményítőt vagy pudingport is a búzaliszt helyett. A tejszínt helyettesíthetjük esetleg tejföllel vagy tejjel is.

Meggyleves készítése meggybefőttből vagy fagyasztott meggyből

A hideg meggylevest általában friss gyümölcsből készítjük, de meggybefőttből, valamint mélyhűtött (fagyasztott) meggyből is elkészíthetjük.

Amennyiben nem friss meggyből szeretnénk készíteni a meggylevest, úgy a meggyet a főzési folyamat vége felé adjuk a leveshez, mert különben a konzerv vagy fagyasztott meggy túlságosan szétfőne.

Először a meggybefőttet (2 db 720 ml-es üveg) leszűrjük, ha szükséges, akkor a meggyet kimagozzuk. A befőtt leszűrt levét, a megfelelő mennyiségű vízzel kipótoljuk, majd felforraljuk. Közben kevés sóval és cukorral ízesítjük (a meggybefőtt cukortartalmát vegyük figyelembe!). A felforrt léhez hozzáadjuk az elkészített és leszűrt fűszerkivonatot, majd tejszínes habarással sűrítjük. Hozzáadjuk a meleg tejet és végül a lecsepegtetett kimagozott konzerv- vagy fagyasztott meggyet (ez utóbbit még fagyott állapotban). Kóstolás után, ha szükséges citromlével, cukorral ízesítjük és az egészet alaposan kiforraljuk. Fogyasztás előtt az elkészült meggylevest lehűtjük.

Egyéb receptek

Almaleves

Almaleves

Az elkészült almalevest 6-8 °C-ra hűtve tálaljuk. Hidegen sokkal finomabb, és a nyári nagy melegben az üdítő...

Meggyes piskóta

Meggyes piskóta

Egy finom meggyes piskóta recept, aminek a készítése is egyszerű. Friss meggy helyett használhatunk meggybefőttet is...

Meggybefőtt

Meggybefőtt

A meggybefőttet mindig friss, egészséges, kemény húsú, érett, de nem túlérett gyümölcsből készítsük...