Tippek, tanácsok kovászos uborka készítéséhez

Az elkészült kovászos uborkát a hűtőbe tesszük, és jól lehűtjük. Hűtőben tárolva a kovászos uborka hetekig fogyasztható marad. Fogyasztás előtt  hosszában félbe vagy negyedekre vágjuk, esetleg meghámozva tálaljuk és friss kaporral díszíthetjük.

A kovászos uborkát a már kissé túlméretes 12-15 cm hosszúságú konzerválási célra termelt berakó- vagy csemegeuborkából készítjük.

Az uborkákat a befőttesüvegbe belerakhatjuk többféleképpen. Tehetjük állítva, egymás mellé szorosan, több rétegben. Ehhez kicsit döntsük meg az üveget, amíg az uborkákat állítva belehelyezzük, de rakhatjuk az uborkákat fektetve vagy akár össze-vissza is. A lényeg csupán annyi, hogy az üvegbe vagy edénybe legyenek, és abban kényelmesen elférjenek.

Az ecet használata nem kötelező. Aki esetleg idegenkedik a használatától, az nyugodtan el is hagyhatja. Viszont az ecettől az elkészült kovászos uborka ropogósabb és ízletesebb lesz.

Akik szeretik, azok adhatnak még hozzá kevés szemes borsot, köménymagot, babérlevelet, tormát, esetleg meggyfalevelet, szőlőlevelet, szőlőkacsot, csípős paprikát.

A pirított kenyér helyett használhatunk jó száraz, szikkadt kenyeret is. A kenyeret esetleg belecsomagolhatjuk valamilyen tiszta szövetdarabba, gézbe, sűrű szövésű, hálószerű anyagba, ami meggátolja az ázott kenyérdarabkák üvegen belüli vándorlását. Puha kenyeret pirítás nélkül lehetőleg ne használjunk, mert nagyon szét fog ázni és a kovászos uborka leve túlságosan zavaros, nyálkás lesz tőle. A kenyér helyett esetleg használhatunk a kenyér tömegével megegyező mennyiségű burgonyát (krumplit) is, amit alapos tisztítás és mosás után, héjastól vagy héj nélkül, felszeletelve, a kenyérhez hasonlóan rakunk az üvegbe.

Az uborka érlelése alatt előfordulhat, hogy a folyadék úgymond „kifut” az üvegből, ezért tegyünk alá valamit (kis tálcát, nagyobb virágalátétet, stb.), ami felfogja ezt a kifolyó levet.

Természetesen egyszerre kisebb vagy nagyobb adagokat is készíthetünk a kovászos uborkából, amihez válasszunk megfelelő méretű tárolóedényt (műanyag vödröt vagy hordót). Bár a receptben szereplő mennyiségnél inkább nagyobb mennyiséget érdemes készíteni.

Ideális hőmérséklet a készítéshez

A kovászos uborka készítéséhez az ideális hőmérséklet körülbelül 35-42 °C. Ennél nem sokkal alacsonyabb hőmérsékleten is elkészíthetjük, de így az érlelési idő néhány nappal nőni fog. Az ideális hőmérsékletnél sokkal magasabb hőfokon viszont az érlelést elősegítő élő mikroorganizmusok elpusztulhatnak. Így a végeredmény jó eséllyel nem egy finom ropogós kovászos uborka lesz, hanem egy löttyedt, puha, rosszízű valami. Ezért nagy hőségben az uborkákat tartalmazó üveget vagy edényt ne tegyük ki közvetlenül a tűző napra, mert ott hamar túlmelegedhet, hanem állítsuk inkább valami árnyékos helyre.

Kovászos uborka készítése burgonyával

A kovászos uborka burgonyával való elkészítése és az alapanyagai szinte teljes egészében megegyeznek a kenyérrel készült verziójával. Csupán annyi a különbség, hogy a kenyér helyett, azonos mennyiségű burgonyát (krumplit) használunk, amit alapos tisztítás és mosás után héjastól vagy héj nélkül, felszeletelve, a kenyérhez hasonlatos módon rakunk az üvegbe.

Kovászos uborka télire

Az elkészült kovászos uborkát hűtőben is csak néhány hétig tudjuk tárolni. Ha mégis tovább szeretnék tárolni, akár télire is szeretnék belőle elraktározni, akkor több lehetséges tartósítási lehetőség közül választhatunk.

Kovászos uborka tartósítása hőkezeléssel (dunsztolással)

Az egyik legjobb és tartósítószer mentes módszer, amikor az elkészült kovászos uborkát a már előzőleg alaposan elmosott és leöblített 720 ml-es vagy nagyobb befőttesüvegekbe átszedjük. Az üvegekbe annyi leszűrt levet öntünk, amennyi az uborkákat teljesen ellepi, majd az üvegeket jó alaposan, légmentesen lezárjuk. Ha nem lenne elegendő a leszűrt lé, akkor azt hideg vízzel kipótolhatjuk.

Egy nagyobb fazék aljába többrétegű papírt, konyharuhát vagy valamilyen rácsot helyezünk, majd arra állítjuk a megtöltött üvegeket. (Erre azért van szükség, hogy majd az üvegek ne érintkezzenek közvetlenül az edény forró aljával, így elkerülhetjük az üvegek elrepedését.)

A fazékba annyi vizet öntünk, hogy a benne lévő üvegeknek a háromnegyed részéig érjen, majd az edényt melegíteni kezdjük és a benne lévő vizet felforraljuk és a forrástól számított 30 percig gyenge gyöngyöző forrásban tartjuk.

Ezt a hőkezelést (dunsztolást) nagyobb fazék hiányában a sütőben is elvégezhetjük. Az üvegeket egy magas oldalfalú, kibélelt aljú tepsibe tesszük, majd 2-3 ujjnyi forró vizet öntünk bele. Ezután az üvegekkel telepakolt tepsit a hideg sütőbe rakjuk. A sütőt 180 °C-ra melegítjük és miután az üvegek tartalma gyöngyözni, vagyis forrni kezd, akkor a sütőt lekapcsoljuk. Az üvegeket a lekapcsolt, de még forró sütőben hagyjuk nagyjából 30 percig. Ezután az üvegeket kivesszük és miután teljesen kihűltek egy hűvös, közvetlen napfénytől védett helyre tesszük, és fogyasztásig ott tároljuk. A megbontott üvegeket hűtőben tároljuk.

Kovászos uborka tartósítása befőzőautomatával

Ezzel a konyhai segédeszközzel a hőkezelést (dunsztolást) egyszerűsíthetjük le. A megtöltött és légmentesen lezárt üvegeket a befőzőautomatába helyezzük, amit az üvegek kétharmadáig feltöltünk hideg vízzel. A befőzőautomata tetejének ráhelyezése után a hőfokot 90 °C-ra és a hőkezelési időt 30 percre állítjuk, majd a készülék tápkábelét csatlakoztatjuk az elektromos hálózathoz. A készülék a beállított hőfokra felmelegíti az edény tartalmát és a beállított ideig azon a hőfokon tartja, majd automatikusan kikapcsol. A forró üvegeket hagyjuk kicsit hűlni a készülékben, majd egyesével kiszedjük és megtörölgetjük azokat. Miután teljesen kihűltek egy hűvös, közvetlen napfénytől védett helyre tesszük, és fogyasztásig ott tároljuk a kidunsztolt kovászos uborkával teli üvegeket.

Kovászos uborka tartósítása tartósítószerrel

Szalicilsavval:

Az elkészült kovászos uborkát kisebb tiszta üvegekbe átszedjük, majd annyi átszűrt levet öntünk rá, amennyi teljesen ellepi az uborkákat. A lé tetejére kevés, késhegynyi mennyiségű szalicilsavat szórunk. Az üvegeket légmentesen lezárjuk, majd hűvös, közvetlen napfénytől védett helyre tesszük, és fogyasztásig ott tároljuk.

Nátrium-benzoáttal:

Az elkészült kovászos uborkát kisebb tiszta üvegekbe átszedjük. A leszűrt, nagyjából 2 liternyi levet felforraljuk. A forró léhez 3 gramm (körülbelül 3 kávéskanál) nátrium-benzoátot adunk és az egészet addig kevergetjük, amíg a tartósítószer teljesen feloldódik. Ezt a forró levet a kovászos uborkákkal teli üvegekbe töltjük, majd az üvegeket légmentesen lezárjuk. Ezután az üvegeket az uborka fogyasztásáig hűvös, közvetlen napfénytől védett helyre tesszük.