Kovászos uborka

Egy finom kovászos uborka recept, aminek a készítése is egyszerű.

Kovászos uborka
Kovászos uborka

Mennyiség:

4-6 főre

Elkészítése:

Egyszerű

Előkészítési idő:

kb. 30 perc

Elkészítési idő:

kb. 40 perc + 4-5 nap

Recept hozzávalók

Kovászos uborka készítése

1. Egy 5 literes befőttesüveget vagy valamilyen más hasonló méretű edényt forró mosószeres vízzel kívül-belül alaposan elmosunk, majd hideg vízzel többször átöblítjük. Az elmosott üveget fejjel lefelé egy tiszta konyharuhára állítjuk.

2. Az uborkát átválogatjuk, majd a friss, egészséges, nagyjából egyforma nagyságú, 12-15 cm hosszú uborkákat – a friss kaporral együtt – alaposan megmossuk és egy szűrőbe téve lecsepegtetjük. A fokhagymát megtisztítjuk, hideg vízzel leöblítjük. A recept egyéb hozzávalóit előkészítjük, kimérjük.

3. A kimért langyos vízhez hozzáadjuk a sót és az ecetet, majd az egészet addig kevergetjük, amíg a só teljesen fel nem oldódik. Közben a kenyérszeleteket kisebb féltenyérnyi darabokra vágjuk, majd egy kenyérpirítóban vagy egy serpenyőben enyhén megpirítjuk a felületüket.

4. A megtisztított uborkák mindkét végét levágjuk. Kóstolás után, ha keserűnek érezzük, akkor vágunk még keveset a végéből. A végjeiktől megfosztott uborkákat hosszában, kereszt alakban bevágjuk, lehetőleg úgy, hogy az egyik vagy mindkét végük egyben maradjon, esetleg sűrűn megszurkáljuk. Erre azért van szükség, hogy az érlelés alatt az uborkák belső részét könnyebben átjárja a sós lé és egyenletesebben érlelődjenek.

5. A bevagdalt vagy megszurkált uborkákat a már előkészített befőttesüvegbe helyezzük. Az üveget nagyjából háromnegyedéig töltsük csak meg! Az uborkák alá, közé, illetve fölé kaprot és fokhagymát rakunk. Végül, lezárásként az uborkák tetejére pirított kenyérdarabokat teszünk. Ezután a sóval és ecettel ízesített langyos vizet az üvegbe töltjük, egészen addig, amíg az üvegben lévő anyagokat teljesen el nem lepi (lényeges, hogy a folyadék az érlelés ideje alatt végig teljesen ellepje az uborkát).

6. Az üveg száját lazán lefedjük egy kistányérral vagy egy csésze alátéttel, esetleg valamilyen szövetdarabbal. Lehetőleg úgy, hogy az üveg tartalma közvetlenül érintkezzen a levegővel, de rovarok azért ne tudjanak az üvegbe bejutni. Ezután az üveget lehetőleg kellően meleg helyre tesszük (az ideális hőmérséklet 30-40 °C), majd a tartalmát a hőmérséklettől és az alapanyagok minőségétől és mennyiségétől függően nagyjából 4-5 napig érleljük. Néhány óra elteltével az üvegben lévő lé színe megváltozik, zavarossá válik, majd úgymond „forrni”, erjedni kezd. Az érlelés alatt, ha szükséges, akkor az üvegben lévő levet langyos vízzel pótoljuk.

7. Az érlelés negyedik-ötödik napján, amikor az erjedési folyamat lelassul és az üvegben lévő lé már nem „forr”, a kovászos uborkát megkóstoljuk. Ha nem vagyunk teljesen elégedettek az ízével és állagával, akkor még érleljük legalább 1 napig a következő kóstolásig. Ilyenkor kevés sót is adhatunk még hozzá, ha esetleg sótlannak éreznénk. Ha viszont az ízét és az állagát is jónak érezzük, akkor a kenyeret eltávolítjuk. Az uborkákat átszedjük egy nagyobb vagy több kisebb tiszta, jól zárható edénybe vagy üvegbe, majd annyi leszűrt levet öntünk az uborkákra, amennyi teljesen ellepi azokat.

Tippek, javaslatok kovászos uborka készítéséhez

Az elkészült kovászos uborkát a hűtőbe tesszük, és jól lehűtjük. Hűtőben tárolva a kovászos uborka hetekig fogyasztható marad. Fogyasztás előtt hosszában félbe vagy negyedekre vágjuk, esetleg meghámozva tálaljuk és friss kaporral díszíthetjük.

A kovászos uborkát, a kissé már túlméretes, 12-15 cm hosszúságú, konzerválási célra termelt berakó- vagy csemegeuborkából készítjük.

Az uborkákat a befőttesüvegbe belerakhatjuk többféleképpen. Tehetjük állítva, egymás mellé szorosan, több rétegben. Ehhez kicsit döntsük meg az üveget, amíg az uborkákat állítva belehelyezzük, de rakhatjuk az uborkákat fektetve vagy akár össze-vissza is. A lényeg csupán annyi, hogy az üvegbe vagy edénybe legyenek, és abban kényelmesen elférjenek.

Az ecettől az elkészült kovászos uborka ropogósabb és ízletesebb lesz, de a használata nem kötelező. Aki esetleg idegenkedik a használatától, az nyugodtan el is hagyhatja.

A kovászos uborka készítéséhez esetleg használhatunk még kevés szemes borsot, köménymagot, babérlevelet, tormát, esetleg meggyfalevelet, szőlőlevelet, szőlőkacsot, csípős paprikát.

A pirított kenyér helyett használhatunk jó száraz, szikkadt kenyeret is. A kenyeret esetleg belecsomagolhatjuk valamilyen tiszta szövetdarabba, gézbe, sűrű szövésű, hálószerű anyagba, ami meggátolja az ázott kenyérdarabkák üvegen belüli vándorlását. Puha kenyeret pirítás nélkül lehetőleg ne használjunk, mert nagyon szét fog ázni és a kovászos uborka leve túlságosan zavaros, nyálkás lesz tőle. A kenyeret akár el is hagyhatjuk.

Az uborka érlelése alatt előfordulhat, hogy a folyadék úgymond “kifut” az üvegből, ezért tegyünk alá valamilyen edényt, ami felfogja ezt a kifolyó levet (kis tálcát, nagyobb virágalátétet stb.).

Természetesen egyszerre kisebb vagy nagyobb adagokat is készíthetünk a kovászos uborkából, amihez válasszunk megfelelő méretű tárolóedényt (műanyag vödröt vagy hordót). Bár a receptben szereplő mennyiségnél inkább nagyobb mennyiséget érdemes készíteni.

Ideális hőmérséklet kovászos uborka készítéséhez

A kovászos uborka készítéséhez az ideális hőmérséklet körülbelül 30-40 °C. Ennél nem sokkal alacsonyabb hőmérsékleten is elkészíthetjük, de így az érlelési idő néhány nappal nőni fog. Az ideális hőmérsékletnél sokkal magasabb hőfokon viszont az érlelést elősegítő élő mikroorganizmusok elpusztulhatnak. Így a végeredmény jó eséllyel nem egy finom ropogós kovászos uborka lesz, hanem egy löttyedt, puha, rosszízű valami. Ezért nagy hőségben az uborkákat tartalmazó üveget vagy edényt ne tegyük ki közvetlenül a tűző napra, mert ott hamar túlmelegedhet, hanem állítsuk inkább valami árnyékos helyre.

Kovászos uborka készítése burgonyával

A kovászos uborka burgonyával való elkészítése és az alapanyagai szinte teljes egészében megegyeznek a kenyérrel készült verziójával. Csupán annyi a különbség, hogy a kenyér helyett, azonos mennyiségű nyers burgonyát használunk, amit alapos tisztítás és mosás után héjastól vagy héj nélkül, felszeletelve, a kenyérhez hasonló módon rakunk az üvegbe.