Tippek, tanácsok Majonéz készítéséhez

A jól elkészített majonéz tömény, sima állományú, a habosra kevert vajhoz hasonló. Íze pikáns, színe élénksárga. A majonéz önmagában nem mártás, hanem inkább hidegkonyhai alapanyag. Amit hideg mártások (például: Tartármártás), saláták és különböző hideg ételek (hidegtálak) készítéséhez használunk fel.

A receptben szereplő mennyiségből kicsivel több, mint 3 dl finom házi készítésű majonézt kapunk, aminek az elkészítése egészen gyors és egyszerű.

Ha a majonéz keverés közben csomósodni kezdene (összefutna), akkor adjunk hozzá kevés mustárt vagy pár csepp fehérborecetet (citromlevet) és folytassuk a keverést. Ha esetleg már ez sem segítene, akkor egy másik edényben egy tojássárgájából, kevés mustárból és kevés olajból kezdjünk el friss majonézt készíteni. Amikor ez már jó kemény, állandó keverés mellett, kis adagokban adjuk hozzá az összefutott majonézt és kevés fehérborecetet vagy citromlevet és folytassuk a keverést.

A majonéz készítéséhez csak jó minőségű, semleges ízű étolajat használjunk! Különben a majonéz, a felhasznált rossz ízű olajtól jellegzetes ízt fog kapni és szinte csak az fog kiérződni belőle. A majonézt akár olívaolajból is készíthetjük. Lehetőleg válasszunk valamilyen enyhe ízű fajtát! Különben túlságosan is elfogja nyomni a majonéz ízét az olívaolaj aromája.

Ha a vásárlás helyett mi magunk készítjük el a majonézt, úgy a saját szánk íze szerint ízesíthetjük. Egyszerre akár több különböző ízesítésű változatot is készíthetünk. Tetszés szerint ízesíthetjük fűszeres mustárral (például Dijoni mustár), citromlével, cukorral, fehér borssal, cayenne-i borssal, fokhagymával, hagymával, chilivel, tárkonnyal, tormával, stb.

Akik nagyon gyorsan szeretnének majonézt készíteni, azok egy botmixerrel vagy turmixgéppel is próbálkozhatnak krémes állagúvá keverni a hozzávalókat.Így szinte pillanatok alatt elkészíthető.

Hűtőben akár 3-4 napig is tárolhatjuk az elkészült majonézt. Lehetőleg egyszerre ne csináljuk nagyobb mennyiséget! Inkább mindig csak annyit készítsünk, amennyit még aznap vagy másnap el is fogyasztunk!

Fontos megjegyezni, hogy ha a hőkezelés nélkül készülő ételekhez a tojás nincs megfelelően fertőtlenítve, az a tojás szalmonellával való esetleges fertőzöttsége esetén jelentős élelmiszer-biztonsági kockázattal jár. A majonéz ilyen szempontból fokozottan kényes étel. Ezért mindig csak friss, sérülésmentes, megbízható forrásból származó tojást vásároljuk, ha lehet iparilag fertőtlenítettet! A felhasználás előtt közvetlenül mindig alaposan mossuk meg a tojásokat!