Majonéz recept

Egy finom házi készítésű majonéz recept, aminek az elkészítése is egyszerű.

Majonéz
Majonéz

Mennyiség

4-6 főre

Elkészítése

Egyszerű

Előkészítési idő

kb. 10 perc

Elkészítési idő

kb. 20 perc

Recept hozzávalók

Majonéz elkészítése

  1. A tojásokat meleg vízzel alaposan megmossuk, majd a tojások sárgáját és fehérjét szétválasztjuk. A tojások fehérjére most nem lesz szükség. Azokat hideg helyre rakjuk és később más ételekhez, süteményekhez (például habcsók készítéséhez) felhasználjuk. A recept egyéb hozzávalóit, előkészítjük, kimérjük.
  2. A tojások sárgáját és a mustárt egy megfelelő méretű keverőtálba tesszük, majd az egészet egy habverő segítségével, gyors mozdulatokkal alaposan összekeverjük (kissé habosra).
  3. A jó minőségű, finomított napraforgóolajat kezdetben cseppenként, majd vékony sugárban adagolva hozzáadjuk a tojásos keverékhez. Közben egy habverő segítségével (gépet is használhatunk) folyamatosan, gyors mozdulatokkal keverjük a tojásos-olajos keveréket. Figyeljünk, hogy az olajat jól elkeverjük a tojássárgájával és ne alakuljanak ki olajos foltok, tócsák! Egyszerre ne öntsünk hozzá túl sok olajat, mert a majonéz összecsomósodik, és az olaj különválik a tojássárgájától úgymond “összefut”!
  4. Az elkészült majonézt – kóstolás után, ízlés szerint – ízesítjük sóval, őrölt fekete- vagy fehér borssal, ecettel, fehérborecettel, frissen facsart citromlével, mustárral, majd lefedve hideg helyre tesszük és felhasználásig, fogyasztásig ott tároljuk. A receptben szereplő mennyiségekből nagyjából 450 ml finom házi majonézt készíthetünk.

Tippek, tanácsok majonéz készítéséhez

  • Az elkészített majonézt hűtőben akár 2-3 napig is tárolhatjuk. Lehetőleg egyszerre ne készítsünk nagyobb mennyiséget! Mindig csak annyit készítsünk, amennyit még aznap vagy másnap el is fogyasztunk!
  • A jól elkészített majonéz tömény, sima állományú, a habosra kevert vajhoz hasonló. Íze pikáns, színe élénksárga. A majonéz önmagában nem mártás, hanem inkább hidegkonyhai alapanyag, amit a legtöbb hideg mártás (például: Tartármártás), saláta és különböző hideg ételek (hidegtálak) készítéséhez használhatunk fel. Salátaöntetként zsírszegény tejszínnel vagy tejföllel hígíthatjuk.
  • A majonéz készítéséhez kizárólag jó minőségű, semleges ízű, finomított étolajat használjunk! Különben a majonéz – a felhasznált erős ízű olajtól – jellegzetes ízt fog kapni és szinte csak az fog kiérződni belőle. A majonézt – részben vagy teljes egészében – akár olívaolajból is készíthetjük. Lehetőleg válasszunk valamilyen finomított, enyhe ízű fajtát, mert különben túlságosan is el fogja nyomni a majonéz ízét az olívaolaj aromája.
  • Ha a majonéz, keverés közben csomósodni kezdene (összefutna), akkor adjunk hozzá kevés mustárt vagy pár csepp fehérborecetet (vagy citromlevet) és folytassuk a keverést. Ha esetleg már ez sem segítene, akkor egy másik edényben egy tojássárgájából, kevés mustárból és kevés olajból kezdjünk el friss majonézt készíteni. Amikor ez már jó kemény, akkor állandó keverés mellett, kis adagokban adjuk hozzá az összefutott majonézt és kevés fehérborecetet vagy citromlevet és folytassuk a keverést.
  • Ha a vásárlás helyett mi magunk készítjük el a majonézt, úgy a saját szánk íze szerint ízesíthetjük. Egyszerre akár több különböző ízesítésű változatot is készíthetünk. Tetszés szerint ízesíthetjük fűszeres mustárral (dijoni mustár), citromlével, ecettel, cukorral, fehér borssal, Cayenne-borssal, fokhagymával, vöröshagymával, metélőhagymával, chilivel, tárkonnyal, tormával stb.
  • Akik nagyon gyorsan szeretnének majonézt készíteni, azok egy botmixerrel vagy turmixgéppel is próbálkozhatnak krémes állagúvá keverni a hozzávalókat. Így szinte pillanatok alatt elkészíthető.
  • Majonéz készítéséhez mindig csak friss, sérülésmentes, megbízható forrásból származó tojást használjunk! Ha lehetséges, akkor iparilag fertőtlenítettet vásároljunk! Felhasználás előtt közvetlenül mindig alaposan mossuk meg a tojásokat! Ha a hőkezelés nélkül készülő ételekhez a tojás nincs megfelelően fertőtlenítve, az a tojás szalmonellával való esetleges fertőzöttsége esetén jelentős élelmiszer-biztonsági kockázattal jár. A majonéz ilyen szempontból fokozottan kényes étel.