Az elkészült sült hasábburgonyát néhány perc pihentetés után, még forrón tálaljuk. Közvetlenül a tálalás előtt, ízlés szerint sóval esetleg borssal ízesítjük. Ne sózzuk meg előre, mert a burgonya nem lesz ropogós, hanem meglágyul, megpuhul.

A sült hasábburgonya úgy is elkészíthető, hogy az ismertetett módon előkészített hasábokra felvágott, leöblített, lecsöpögtetett burgonyát annyi, enyhén sós, hideg vízbe tesszük, amennyi éppen ellepi, majd lefedve felforraljuk. A víz forrásától számított 1-2 perc elteltével az előfőzött burgonyát egy szűrőbe borítjuk, és amíg az olajat felforrósítjuk, addig a burgonyát jól lecsepegtetjük. (Arra vigyázzunk, hogy nehogy szétfőzzük a burgonyát.) Ezután bő, forró olajban ropogósra sütjük. Ez az elkészítési mód kicsit macerásabbnak tűnhet, de megéri vele fáradozni, mert a végeredmény egy finom, belül egészen lágy, kívül pedig ropogós burgonyaköret, amit akár magában is fogyaszthatunk.

A burgonyát mindig bő, forró zsiradékban sütjük. Egyszerre ne tegyünk túl sok burgonyát a forró olajba, mert az túlságosan le fog hűlni és a krumpli magába szívja a zsiradékot. Ha túl forró olajban sütjük a burgonyát, akkor a külső felülete gyorsan megpirul, belül azonban még nyers marad. Ha nem elég forró olajban kezdjük a sütést, akkor szintén elázhat, és sok zsiradékot szívhat magába a burgonya.

A burgonya darabolását úgy végezzük, hogy lehetőleg nagyjából egyforma méretű hasábokat kapjunk, mert így egyszerre is fognak megsülni. Sütés közben a burgonyát időnként kevergetni kell, hogy a hasábok ne süljenek össze és ezzel is elősegítjük azt, hogy minden darab egyenletesen megsüljön.

A hasábburgonyához lehetőleg közepes vagy nagy szemű, ép burgonyát használjunk, hogy minél gazdaságosabban tudjuk darabolni. Az esetlegesen kimaradó kisebb burgonyadarabokat más burgonyaköretekhez felhasználhatjuk, például burgonyapüré készítéséhez.

A burgonyát mielőtt a forró olajba tennénk, feltétlenül csepegtessük le, szárítsuk meg, mert ha vizesen tesszük a burgonyát a forró zsiradékba, az a víztől felhabzik, így a felhabzott olaj könnyen kifuthat a tűzhelyre, ahol az belobbanhat és esetleg tüzet, égési sérülésekkel járó balesetet okozhat.

A leggyorsabban és a legegyszerűbben egy tiszta konyharuha segítségével távolíthatjuk el a nedvességet a darabolt burgonyáról. A burgonyát a sütés előtt egy szűrőbe borítjuk, lecsepegtetjük, majd egy tiszta konyharuhára terítjük. A konyharuhát a burgonyával együtt szorosan feltekerjük, majd a konyharuha két végét szorosan összefogjuk, és finoman a munkalaphoz vagy az asztalhoz ütögetjük. A konyharuhával így leitatjuk a vizet burgonyadarabokról.

A megtisztított és feldarabolt burgonyát ne tároljuk, áztassuk túl hosszú ideig a hideg vízben, mert kiázhatnak a burgonya hasznos összetevői. Ha a már előkészített burgonyát nem szeretnénk rövid időn belül felhasználni, akkor inkább lecsepegtetés után, 2-3 perc alatt, forró olajban süssük szép világos sárga színűre, majd tegyük egy szűrőbe, hogy a felesleges olajt lecsepegjen. Ezután, ha még aznap vagy másnap felszeretnénk felhasználni, akkor nincs más dolgunk, mint a tálalás előtt forró olajban rövid idő alatt készre sütni. Ha csak jóval később szeretnénk, akár napok vagy hetek múlva elkészíteni, akkor az elősütött hasábburgonyát, miután kellően lehűlt és a felesleges olaj is távozott, egy zacskóba vagy dobozba csomagoljuk, majd lefagyasztjuk. A felhasználáskor, még fagyott állapotban tesszük a forró olajba és készre sütjük. Ezzel a módszerrel az esetleg már fonnyadni, csírázni kezdett burgonya is megmenthető, így tovább tárolható.

A jó sült hasábburgonyához a legfontosabb a jó minőségű sütnivaló burgonya. A burgonyának rendkívül sok fajtája létezik és évről-évre újabb fajtákat nemesítenek. Az egyes burgonyafajták a konyhai felhasználás szempontjából három fő csoportra oszthatók.

Vásárláskor a jó sült hasábburgonyához lehetőleg „C” típusú sütnivaló burgonyát keressünk, ha azt nem sikerült beszerezni, akkor pedig „B” típusút vegyünk, ami inkább általános konyhai felhasználásra javasolt, vagyis elsősorban főzéshez használható, de sütésre is felhasználhatjuk.

Ha a friss burgonya helyett mélyhűtött hasábburgonyát szeretnénk felhasználni, illetve sütni, akkor azt még fagyott, kemény állapotában tegyük a forró olajba és süssük készre.