Szendvicskenyér

Egy finom szendvicskenyér (zsúrkenyér) recept, aminek a készítése is egyszerű.

Szendvicskenyér (Zsúrkenyér)
Szendvicskenyér (Zsúrkenyér)

Mennyiség:

4-6 főre

Elkészítése:

Egyszerű

Sütési idő:

kb. 20 perc

Elkészítési idő:

kb. 2 óra 30 perc

Recept hozzávalók

A tészta formázásához

A kovászhoz

A lekenéshez

Szendvicskenyér készítése

1. A burgonyát rövid időre hideg vízbe áztatjuk, majd jó alaposan megmossuk. A megtisztított burgonyát héjastól puhára főzzük. Közben a recept egyéb hozzávalóit kimérjük, előkészítjük. A lisztet átszitáljuk (ha hideg helyen tároltuk, akkor tegyük meleg helyre, hogy felmelegedjen!), a tejet vagy vizet langyosra melegítjük.

2. Ezután elkészítjük a kovászt. Egy kisebb keverőtálba 100 ml langyos tejet vagy vizet öntünk. Hozzáadjuk a cukrot, belemorzsoljuk a friss élesztőt, majd az egészet jól összekeverjük. Ezután folyamatos keverés mellett hozzáadunk 100 g lisztet, majd az egészet simára, csomómentesre keverjük. A keverék felületére vékonyan lisztet szórunk, majd 10-15 percre meleg helyre tesszük és az élesztőt felfuttatjuk. (A legjobb, ha a 40 °C-os hőmérsékletre előmelegített sütőbe rakjuk. Egy másik edényben, akár a többi lisztet is mellé tehetjük, hogy felhasználás előtt az is jól felmelegedjen.)

3. A puhára főtt burgonyát kivesszük a főzővízből, majd rövid pihentetés után, a forró burgonyáról eltávolítjuk a héját, egy evővilla és egy hámozókés segítségével. A meghámozott főtt burgonyát burgonyatörővel vagy egy villával összetörjük, majd egy evőkanál segítségével egy szűrőn is áttörjük. A burgonyapépet félre rakjuk és teljesen kihűtjük. A vajat felolvasztjuk, majd langyosra hűtjük.

4. Amikor a kovász elkészült, vagyis a térfogata nagyjából a kétszeresére nőtt és a felülete repedezett, buborékos, akkor hozzáöntjük a keverőtálban lévő langyos liszthez. Hozzáadjuk az áttört burgonyát, a sót, a langyos tejet, majd az egészet jó alaposan összegyúrjuk, hólyagosra dagasztjuk. Ezután hozzáöntjük az olvasztott, langyosra hűtött vajat és beledolgozzuk a lágy kenyértésztába. (A tészta gyúrását és dagasztását végezhetjük gép segítségével is.) Az elkészült tésztát tartalmazó edényt lazán lefedjük és a tésztát langyos helyen (a 40 °C-ra előmelegített sütőben) legalább 45-60 percig kelesztjük (alacsonyabb hőmérsékleten hosszabb lehet a kelesztési idő). Közben a tojást meleg vízzel alaposan megmossuk, majd a feltört tojást egy kis tálba helyezzük és egy villa vagy habverő segítségével kissé felverjük.

5. A kellően megkelt tésztát lisztezett nyújtódeszkára borítjuk, majd a kívánt méretű darabokra vágjuk. A tésztadarabokat kissé átgyúrjuk, majd tetszőleges alakúra formázzuk. Formázhatjuk hosszúkás zsúrkenyér alakúra vagy kivajazott, liszttel meghintett, négyszögletes sütőformába is tehetjük. Valamint készíthetünk a kenyértésztából több, kisebb méretű, hosszúkás rudat (bagett), esetleg formázhatjuk gömbölyű vagy ovális alakúra is. A hosszúkás szendvicskenyér vagy zsúrkenyér készítésekor, a tésztát, két egyenlő részre osztjuk. A tésztadarabokból nagyjából 35 cm hosszú és 5-6 cm átmérőjű rudakat formázunk, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. A tetejét, 3-4 helyen, nagyjából 5-10 mm mélyen bevágjuk. A kívánt alakúra és méretűre formázott tészta közvetlenül levegővel érintkező felületét, összekevert egész tojással (olvasztott vajjal vagy napraforgóolajjal), lekenjük, egy ecset segítségével.

6. A darabolás és formázás után legalább 25-30 percig langyos helyen kelesztjük a tésztát. Közben a sütőt 200 °C-os hőmérsékletre előmelegítjük. Ezután a kellő ideig pihentetett, kelesztett tészta felületét ismét bekenjük tojással vagy olvasztott vajjal, majd az előmelegített sütőbe tesszük és szép aranybarnára sütjük. Mérettől, sütési hőfoktól és persze sütőtől függően, körülbelül 15-25 perc alatt készül el. (A nagyobb méretű darabokat esetleg kissé alacsonyabb hőfokon és tovább süssük, hogy a belül is kellően átsüljenek!)

Tippek, javaslatok szendvicskenyér (zsúrkenyér) készítéséhez

Az elkészült szendvicskenyeret (zsúrkenyeret) kivesszük a sütőből és egy rácsra helyezzük (így nem gyűlik alatta össze a pára és nem ázik el), majd lazán letakarjuk egy tiszta konyharuhával. Rács helyett tehetünk a kenyér alá esetleg 2-3 darab fakanalat. Miután a kenyér teljesen kihűlt, felszeletelhetjük és felhasználhatjuk különböző szendvicsek készítéséhez. Nagyon finom és napokig puha marad, ha nem fogyna el azonnal.

A recept szerinti kenyértészta mennyiségből, egy darab, nagyjából 900 g-os vagy két darab, egyenként körülbelül 450 g-os, nagyjából 35 cm hosszúságú szendvicskenyér (zsúrkenyér) készíthető. Illetve tetszés szerint, akár több, kisebb méretű.

Amennyiben az elkészített szendvicskenyeret nem szeretnénk azonnal elfogyasztani vagy szendvicskészítéshez felhasználni, – miután teljesen kihűlt – csomagoljuk frissentartó fóliába vagy egy nagyobb műanyag zacskóba.

A tészta készítésekor, a főtt és áttört burgonyát akár ki is hagyhatjuk, ha egyszerűsíteni szeretnénk az elkészítést. Viszont, akkor a burgonya helyett, adjunk a tésztához 2 db tojássárgáját és használjunk több vajat vagy margarint (50 g) a kenyértészta készítéséhez.