Tagliatelle tészta (szélesmetélt) főzése

Az elkészült Tagliatelle egy rendkívül laktató tészta, amely forró, enyhén sós vízben körülbelül 3-5 perc alatt elkészül és elképesztően finom. A tészta főzéséhez lehetőleg a főzendő tészta súlyának tízszeresével megegyező mennyiségű vizet használjunk (400-500 g tésztához 4-5 liter vizet).

A tészta pihentetése

A tészta pihentetése azért szükséges, mert a frissen összegyúrt tészta még túl kemény, a liszt sikértartalma miatt rugalmasan összehúzódik. A tészta kinyújtása és elvékonyítása nem- vagy csak nehezen lehetséges. A tészta pihentetésekor a gombóc felületét, ami közvetlenül a levegővel érintkezne, kenjük le olajjal. Az is jó megoldás, ha frissentartó fóliába vagy fólia zacskóba csomagoljuk a tésztát a pihentetés ideje alatt. Erre azért van szükség, hogy a tészta ne száradjon ki, különben a felülete kirepedezik.