Túrós lepény recept

Egy finom túrós lepény recept, aminek az elkészítése is egyszerű.

Túrós lepény
Túrós lepény

Mennyiség

kb. 35 szelet

Elkészítése

Egyszerű

Sütési/főzési idő

kb. 45 perc

Elkészítési idő

kb. 1 óra 45 perc

Recept hozzávalók

Az omlós tésztához

A tészta nyújtásához

A túrótöltelékhez

A lekenéshez

Túrós lepény elkészítése

 1. A citromokat és a tojásokat meleg vízzel alaposan megmossuk. A recept egyéb hozzávalóit előkészítjük, kimérjük. A citromok héját vékonyan (csak a sárga részt) lereszeljük. A tojásokat egyesével felütjük, majd a sárgájájukat és a fehérjüket szétválasztjuk. A hideg vajat (vagy margarint) 1,5-2 cm kockákra feldaraboljuk. Közben vigyázzunk, hogy nehogy túlságosan felmelegedjen, megolvadjon! Ha esetleg mégis nagyon megolvadna, akkor felkockázva tegyük vissza a hűtőbe.
 2. Elkészítjük a tésztát. A lisztet egy keverőtálba vagy gyúródeszkára szitáljuk. Hozzáadjuk a felkockázott vajat, majd gyors, határozott mozdulatokkal elmorzsoljuk a liszttel. Ezután hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a tojások sárgáját, 1 db citrom lereszelt héját, az átszitált porcukrot, majd az egészet jól összekeverjük és lehetőleg minél gyorsabban meggyúrjuk a tésztát. Gyúrás közben el kell kerülni a zsiradék túlzott felmelegedését, felolvadását! A tésztát nem szükséges teljesen simára kidolgozni, csak éppen addig gyúrjuk, amíg egy gombóccá összeáll! Ezután a tésztát gömb vagy téglalap alakúra formázzuk és lisztezett tányérra vagy tálcára helyezzük. Az elkészült tésztát, hideg helyen (hűtőszekrényben), legalább 30-60 perc alatt jól lehűtjük (akár előző nap is elkészíthetjük).
 3. Amíg a tésztát pihentetjük, addig elkészítjük a túrótölteléket. A mazsolát átválogatjuk, megmossuk, 5-10 percre meleg vízbe áztatjuk, majd egy szűrőben alaposan lecsepegtetjük. A tehéntúrót és a kristálycukrot egy keverőtálba tesszük, majd habverővel addig keverjük, amíg a túró és a cukor szemcséi fel nem oldódnak. A krémesre kevert túróhoz hozzáadjuk a búzadarát, a vaníliás cukrot, az előkészített mazsolát és 1 db citrom lereszelt héját, majd az egészet jól összekeverjük. Közvetlenül felhasználás előtt, a tojások fehérjéből közepesen kemény habot verünk egy habverő segítségével, és finoman beleforgatjuk a túrótöltelékbe. (A tojáshabkészítés nem szükséges művelet, de lazábbá teszi a tölteléket és így felhasználhatjuk a tojásfehérjét is.)
 4. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A jól lehűtött, pihentetett tésztát átgyúrjuk, majd két egyenlő részre osztjuk. Az egyik tésztadarabot visszarakjuk a hűtőbe. A másik tésztadarabot lisztezett nyújtódeszkán, egy sodrófa segítségével, téglalap alakúra és körülbelül 5-6 mm vastagságúra nyújtjuk. A kinyújtott tésztalapot a sodrófa segítségével a sütőlemezre terítjük. Nagyjából 5 centiméterenként megszurkáljuk egy villával (így elkerülhetjük, hogy sütés közben felpúposodjon). Ezután az előmelegített sütőben nagyjából 10-15 perc alatt félig megsütjük. A tésztának kellő szilárdságúra kell sülni, viszont arra ügyeljünk, hogy a tésztalap ne piruljon meg sütés közben!
 5. Az elkészült elősütött tésztalapot kivesszük a sütőből és kihűtjük. A kellően meghűlt tészta felületén egyenletes vastagságban elosztjuk az előkészített túrótölteléket, majd egy kenőkés vagy spatula segítségével elsimítjuk a felületét.
 6. Ezután elkészítjük a tésztarácsot a tetejére. A hűtőből elővesszük a tésztát. Átgyúrás után nagyjából 6 mm vastagságúra kinyújtjuk. A kinyújtott tésztából egy derelyevágó, egy pizza szeletelő vagy egy éles kés segítségével 8 mm szélességű csíkokat vágunk, amiket akár rudakká is sodorhatunk. Ezeket a csíkokat vagy rudakat körülbelül 10 mm távolságra helyezzük el egymástól a túrótöltelék felületén. Erre merőlegesen helyezzük el a tésztacsíkok másik felét, szintén 10 mm távolságra egymástól. Az így kialakított tésztarácsot, egy kenőecset segítségével bekenjük felvert egész tojással. Ezután az előmelegített sütőbe tesszük és körülbelül 30-40 perc alatt készre sütjük a lepényt. A tésztarácsnak kellő szilárdságúra kell sülni, viszont arra ügyeljünk, hogy ne piruljon meg sütés közben!
 7. Az elkészült túrós lepényt a sütőből kivesszük, majd 10-15 percig pihentetjük. A pihentetés után, de még melegen négyzet alakúra felszeleteljük egy éles kés segítségével. (A hideg tészta túlságosan omlós ezért nehezen tudnánk szép szeleteket vágni belőle.) Tálaláskor a sütemény tetejét vékonyan megszórhatjuk vaníliás porcukorral.

Tippek, tanácsok túrós lepény készítéséhez

 • A túrós lepényt természetesen hagyományos módon, tésztarács nélkül is elkészíthetjük. Ebben az esetben az 5-6 mm vastagságúra nyújtott tésztalapot – csíkokra vágás nélkül – egészben terítjük a túrótöltelék felületére. A tésztalapot simára, egyenletesre igazítjuk. Ezután a tészta felületét kenőecset segítségével bekenjük felvert egész tojással. Egy mártóvilla segítségével, egymással párhuzamos, nem túl mély barázdákat húzunk a tojással bekent tésztába. Ezt megismételjük párhuzamosan is. Így kialakul egy rácsminta a tészta felületén. Ezután a tésztát 5 centiméterenként megszurkáljuk egy villával, majd az előmelegített sütőben készre sütjük a süteményt.
 • A tésztarácsos túrós lepény készítése sokkal munkaigényesebb, mint a hagyományos készítési mód. Ennek ellenére a tésztarácsos módszerrel készített lepény talán látványosabb, illetve láthatóvá teszi a tölteléket, amely a lepény jellegét adja.
 • A túrótöltelék ráhelyezése előtt az elősütött tésztalapot vékonyan megkenhetjük forró gyümölcsízzel és megszórhatjuk finomra darált dióval is.
 • Akik nem szeretnének a süteménybe apró túródarabkákat, hanem csak lágy túrókrémet, azok egy szitán is törjék át a túrót! A túró pépesítésére esetleg egy botmixer vagy turmixgép is használható. Ezek segítségével, sokkal egyszerűbb és gyorsabb a túrót krémessé alakítani.