Túrós lepény

Egy finom túrós lepény recept, aminek a készítése is egyszerű.

Túrós lepény
Túrós lepény

Mennyiség:

kb. 35 szelet

Elkészítése:

Egyszerű

Sütési idő:

kb. 45 perc

Elkészítési idő:

kb. 1 óra 45 perc

Recept hozzávalók

Az omlós tésztához

A tészta nyújtásához

A túrótöltelékhez

A lekenéshez

Túrós lepény készítése

1. A citromokat meleg vízzel alaposan megmossuk. A recept egyéb hozzávalóit előkészítjük, kimérjük. A citromok héját vékonyan (csak a sárga részt) lereszeljük. A tojásokat egyesével felütjük, majd a sárgájájukat és a fehérjüket szétválasztjuk. A hideg vajat (vagy margarint) 1,5-2 cm kockákra feldaraboljuk. Közben vigyázzunk, hogy nehogy túlságosan felmelegedjen, megolvadjon! Ha esetleg mégis nagyon megolvadna, akkor felkockázva tegyük vissza a hűtőbe.

2. Elkészítjük a gyúrt omlós tésztát. A lisztet egy keverőtálba vagy gyúródeszkára szitáljuk. Hozzáadjuk a felkockázott vajat, majd gyors, határozott mozdulatokkal elmorzsoljuk a liszttel. Hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a tojások sárgáját, 1 db citrom lereszelt héját, az átszitált porcukrot, majd az egészet jól összekeverjük és lehetőleg minél gyorsabban meggyúrjuk a tésztát (gépet is használhatunk). Gyúrás közben el kell kerülni a zsiradék túlzott felmelegedését, felolvadását! A tésztát gömb- vagy téglalap alakúra formázzuk és lisztezett tányérra vagy tálcára helyezzük, esetleg fóliába csomagoljuk. Az elkészült tésztát, hideg helyen (hűtőszekrényben), legalább 30-60 perc alatt jól lehűtjük (akár előző nap is elkészíthetjük).

3. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A jól lehűtött, pihentetett tésztát átgyúrjuk, majd két egyenlő részre osztjuk. Az egyik tésztadarabot visszarakjuk a hűtőbe. A másik tésztadarabot lisztezett nyújtódeszkán, egy nyújtófa segítségével, téglalap alakúra és körülbelül 5-6 mm vastagságúra nyújtjuk. A kinyújtott tésztalapot a nyújtófára tekerve áthelyezzük egy megfelelő méretű (körülbelül 40×30 cm) sütőlemezre és ráterítjük. Öt centiméterenként megszurkáljuk egy villával (így elkerülhetjük, hogy sütés közben felpúposodjon). Ezután az előmelegített sütőben nagyjából 10-15 perc alatt félig megsütjük. A tésztának kellő szilárdságúra kell sülni, viszont arra ügyeljünk, hogy a tésztalap ne piruljon meg sütés közben! Az elkészült elősütött tésztalapot kivesszük a sütőből és kihűtjük.

4. Amíg a tészta sül és kellően kihűl, addig elkészítjük a túrótölteléket. A mazsolát átválogatjuk, megmossuk, 5-10 percre meleg vízbe áztatjuk, majd egy szűrőben alaposan lecsepegtetjük. A tehéntúrót és a kristálycukrot egy keverőtálba tesszük, majd habverővel addig keverjük, amíg a túró és a cukor szemcséi fel nem oldódnak. A krémesre kevert túróhoz hozzáadjuk a búzadarát, a vaníliás cukrot, az előkészített mazsolát és 1 db citrom lereszelt héját, majd az egészet jól összekeverjük. Közvetlenül felhasználás előtt, a tojások fehérjéből közepesen kemény habot verünk egy habverő segítségével, és finoman beleforgatjuk a túrótöltelékbe. (A tojáshabkészítés nem szükséges művelet, de lazábbá teszi a tölteléket és így felhasználhatjuk a tojásfehérjét is.)

5. A kellően kihűlt elősütött tésztalap felületén egyenletes vastagságban elosztjuk az előkészített túrótölteléket, majd egy kenőkés vagy spatula segítségével elsimítjuk a felületét. A hűtőben lévő maradék tésztát az előző tésztalaphoz hasonlóan kinyújtjuk, majd a túrótöltelék felületére terítjük. A tésztalapot simára, egyenletesre igazítjuk. Ügyeljünk rá, hogy az élek és a sarkok pontosan fedjék egymást! A tészta felületét egy ecset segítségével vékonyan bekenjük összekevert egész tojással. Egy evővilla (esetleg mártóvilla, húsvilla) vagy egy hullámos élű habkártya segítségével, egyenes vagy hullámos, nem túl mély barázdákat húzunk (esetleg rácsot készítünk), a tojással bekent tésztába. A feldíszített tésztalapot 5 centiméterenként megszurkáljuk egy villával, hogy a sütés közben keletkező gőz távozni tudjon.

6. Ezután az előmelegített sütőbe tesszük és körülbelül 35-40 perc alatt a túrós lepényt készre sütjük. Amikor már szép fényes és aranybarna a lepény teteje, kivesszük a sütőből és lazán letakarjuk egy tiszta konyharuhával, majd körülbelül 10 percig hűlni hagyjuk.

7. A még meleg süteményt, egyenletes nagyságú, négyzet vagy rombusz alakú szeletekre vágjuk. Ne hagyjuk teljesen kihűlni a tésztát, mert kihűlve a tészta kissé morzsálódik és törik! Úgy nem tudnánk szép, egyenes oldalú szeleteket vágni. A másik lehetőség, amit választhatunk, hogy az elkészült túrós lepényt csak másnap szeleteljük fel, amikor a tészta már kissé megpuhult.

Tippek, javaslatok túrós lepény készítéséhez

A túrós lepényt tésztaráccsal is készíthetjük. Ebben az esetben a felső kinyújtott tésztalapot nem egészben terítjük rá a töltelékre, hanem a tésztát csíkokra vágjuk és a tésztacsíkokból rácsot készítünk. A kinyújtott tésztából egy derelyevágó, egy pizza szeletelő vagy egy éles kés segítségével 8-10 mm szélességű csíkokat vágunk, amiket akár rudakká is sodorhatunk. Ezeket a csíkokat vagy rudakat körülbelül 10 mm távolságra helyezzük el egymástól az almatöltelék felületén. Erre merőlegesen helyezzük el a tésztacsíkok másik felét, szintén 10 mm távolságra egymástól. Az így kialakított tésztarácsot, egy kenőecset segítségével bekenjük felvert egész tojással, majd a lepényt az ismert módon készre sütjük.

A tésztarácsos túrós lepény készítése sokkal munkaigényesebb, mint a hagyományos készítési mód. Ennek ellenére a tésztarácsos módszerrel készített lepény talán látványosabb, illetve láthatóvá teszi a tölteléket, amely a lepény jellegét adja.

A túrótöltelék ráhelyezése előtt az elősütött tésztalapot vékonyan megkenhetjük forró gyümölcsízzel és megszórhatjuk finomra darált dióval is.

Akik nem szeretnének a süteménybe apró túródarabkákat, hanem csak lágy túrókrémet, azok egy szitán is törjék át a túrót! A túró pépesítésére esetleg egy botmixer vagy turmixgép is használható. Ezek segítségével, sokkal egyszerűbb és gyorsabb a túrót krémessé alakítani.