Zöldborsófőzelék recept

Egy finom zöldborsófőzelék recept, aminek az elkészítése is egyszerű.

Zöldborsófőzelék
Zöldborsófőzelék

Mennyiség

4-6 főre

Elkészítése

Egyszerű

Sütési/főzési idő

kb. 20 perc

Elkészítési idő

kb. 30 perc

Recept hozzávalók

Zöldborsófőzelék elkészítése

  1. A friss zsenge zöldborsót alaposan megtisztítjuk, megmossuk, és egy szűrőben lecsöpögtetjük. Amennyiben fagyasztott zöldborsóból készítjük úgy forró vízzel öblítsük le. A recept egyéb hozzávalóit előkészítjük, kimérjük.
  2. Egy megfelelő méretű edényben a napraforgóolajat felhevítjük, a zöldborsót hozzáöntjük és közepes lángon, gyakori kevergetés mellett, fedő alatt puhára pároljuk. Amennyiben szükséges, akkor az elpárolgó levét kevés vízzel pótoljuk.
  3. A megpuhult zöldborsót, ha a levét már elfőtte, megszórjuk a finomliszttel, amivel alaposan átforgatjuk, majd felöntjük a maradék hideg vízzel és tejjel. Hozzáadjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet, sóval és cukorral ízesítjük. Mérsékelt hőfokon, gyakori kevergetés mellett addig főzzük, amíg a zöldborsófőzelék kellően besűrűsödik.

Tippek, tanácsok zöldborsófőzelék készítéséhez

  • A zöldborsófőzelék jól illik különböző sültek, fasírt, sült virsli mellé is, de talán tükörtojással a legfinomabb.
  • A zöldborsófőzeléket olaj helyett vajjal is készíthetjük. Ebben az esetben a víz helyett a víz mennyiségének megfelelő mennyiségű tejjel vagy tejszínnel is dúsíthatjuk a főzeléket.
  • Friss vagy fagyasztott zöldborsó helyett akár használhatunk konzervet vagy saját készítésű házi üveges zöldborsó befőttet, de vegyük figyelembe az esetleges sótartalmát.
  • A víz helyett használhatunk csontlevet, csirke- vagy zöldségalaplevet, de akár használhatunk húsleveskockát is (1 liter vízhez 2 leveskocka). Így az elkészült zöldborsófőzelék még ízletesebb lesz.
  • Aki paprikásan és nem fehéren szereti, az a lisztszóráskor adhat kevés (2 kávéskanál) fűszerpaprikát is hozzá. Ízlés szerint adhatunk még hozzá apróra felkockázott vöröshagymát, amit a zsiradékon megpárolunk, mielőtt a zöldborsót hozzáadnánk. Illetve ízesíthetjük fokhagymával, lestyánnal, borssal stb. is.

Zöldborsófőzelék készítése leöregedett zöldborsóból

  • Előfordulhat, hogy nincs zsenge zöldborsónk csak kissé már leöregedett, kemény, nehezen puhuló. Ebben az esetben kicsit másképpen kell elkészíteni a zöldborsófőzeléket. Először annyi forrásban lévő, enyhén sós vízben, amennyi ellepi (körülbelül 1 liter) puhára főzzük a zöldborsót. Amíg a borsó megpuhul, kevés olajon a lisztet felhevítjük (világos rántást készítünk), hozzáadjuk az apróra darabolt petrezselymet, kevés hideg vízzel felengedjük és simára keverjük, majd ezzel sűrítjük a megfőtt zöldborsót. A rántás hozzáadása után sózzuk, cukrozzuk és kis lángon, gyakori kevergetés mellett addig főzzük, amíg kellően besűrűsödik.

Sűrítés, liszt helyett, étkezési keményítővel, illetve habarással

  • A zöldborsófőzelék készítésekor a sűrítésére használt liszt helyett használhatunk étkezési keményítőt is.
  • A főzeléket sűríthetjük rántás és lisztszórás helyett, akár habarással is. A tejtermékbe (tejföl, tejszín, tej) vagy vízbe a lisztet belekeverjük és habverővel simára dolgozzuk, majd a rántáshoz hasonlóan adjuk a főzelékhez.