A zöldborsófőzelék olaj helyett vajjal is készíthető. Ebben az esetben a víz helyett a víz mennyiségének megfelelő mennyiségű tejjel vagy tejszínnel is dúsíthatjuk a főzeléket.

Friss vagy fagyasztott zöldborsó helyett akár használhatunk konzervet vagy saját készítésű házi üveges zöldborsó befőttet, de vegyük figyelembe az esetleges sótartalmát.

A víz helyett használhatunk csontlevet, csirke- vagy zöldségalaplevet, de akár használhatunk húsleveskockát is (1 liter vízhez 2 leveskocka). Így az elkészült zöldborsófőzelék még ízletesebb lesz.

Aki paprikásan és nem fehéren szereti, az a lisztszóráskor adhat kevés (2 kávéskanál) fűszerpaprikát is hozzá. Ízlés szerint adhatunk még hozzá apróra felkockázott vöröshagymát, amit a zsiradékon megpárolunk, mielőtt a zöldborsót hozzáadnánk, ízesíthetjük fokhagymával, lestyánnal, borssal stb.

Zöldborsófőzelék készítése leöregedett zöldborsóból

Amennyiben nincs zsenge zöldborsónk csak leöregedett, kemény, nehezen puhuló, úgy először annyi forrásban lévő, enyhén sós vízben amennyi ellepi (kb. 1 l) főzzük puhára a zöldborsót. Amíg a borsó megpuhul, kevés olajon a lisztet felhevítjük (világos rántást készítünk), hozzáadjuk az apróra darabolt petrezselymet, kevés hideg vízzel felengedjük és simára keverjük, majd ezzel sűrítjük a megfőtt zöldborsót. A rántás hozzáadása után sózzuk, cukrozzuk és kis lángon, gyakori kevergetés mellett addig főzzük, amíg kellően besűrűsödik.

A zöldborsófőzeléket liszt helyett készíthetjük étkezési keményítővel is. A főzeléket sűríthetjük rántás és lisztszórás helyett akár habarással is. A tejtermékbe (tejföl, tejszín, tej) vagy vízbe a lisztet belekeverjük és habverővel simára dolgozzuk, majd a rántáshoz hasonlóan adjuk a főzelékhez.

A zöldborsófőzelék sültekhez, fasírthoz, sült virslihez stb. is jól illik, de talán tükörtojással a legfinomabb.