A zöldborsófőzeléket olaj helyett vajjal is készíthetjük, ebben az esetben a víz helyett a víz mennyiségének megfelelő mennyiségű tejjel vagy tejszínnel is dúsíthatjuk a főzeléket.

Friss vagy fagyasztott zöldborsó helyett akár használhatunk konzervet vagy saját készítésű házi üveges zöldborsó befőttet, de vegyük figyelembe az esetleges sótartalmát.

A víz helyett használhatunk csontlevet, csirke- vagy zöldségalaplevet, de akár használhatunk húsleveskockát is (1 liter vízhez 2 leveskocka). Így az elkészült zöldborsófőzelék még ízletesebb lesz.

Aki paprikásan és nem fehéren szereti, az a lisztszóráskor adhat kevés (2 kávéskanál) fűszerpaprikát is hozzá. Ízlés szerint adhatunk még hozzá apróra felkockázott vöröshagymát, amit a zsiradékon megpárolunk, mielőtt a zöldborsót hozzáadnánk, ízesíthetjük fokhagymával, lestyánnal, borssal stb.

Amennyiben nincs zsenge zöldborsónk csak leöregedett, kemény, nehezen puhuló, úgy először annyi forrásban lévő, enyhén sós vízben amennyi ellepi (kb. 1 l) főzzük puhára a zöldborsót. Amíg a borsó megpuhul, kevés olajon a lisztet felhevítjük (világos rántást készítünk), hozzáadjuk az apróra darabolt petrezselymet, kevés hideg vízzel felengedjük és simára keverjük, majd ezzel sűrítjük a megfőtt zöldborsót. A rántás hozzáadása után sózzuk, cukrozzuk és kis lángon, gyakori kevergetés mellett addig főzzük, amíg kellően besűrűsödik.

A zöldborsófőzeléket liszt helyett készíthetjük étkezési keményítővel is. A főzeléket sűríthetjük rántás és lisztszórás helyett akár habarással is. A tejtermékbe (tejföl, tejszín, tej) vagy vízbe a lisztet belekeverjük és habverővel simára dolgozzuk, majd a rántáshoz hasonlóan adjuk a főzelékhez.

A zöldborsófőzelék sültekhez, fasírthoz, sült virslihez stb. is jól illik, de talán tükörtojással a legfinomabb.