Burgonyás lángos
Egy finom burgonyás lángos recept (krumplis lángos), aminek a készítése is egyszerű. Fogyaszthatjuk többek között fokhagymásan, sajttal, tejföllel, valamint készíthetünk különböző töltelékekkel töltött lángost is.
Mennyiség: 6 darab Előkészítés: 1 óra 30 perc Sütés: 30 perc Elkészítési idő: 2 óra
Hozzávalók
500 g finomliszt, 150 g burgonya, 25 g friss élesztő (vagy 7 g szárított élesztő), 280 g ivóvíz (vagy tej, esetleg ezek keveréke), 50 g sertészsír (vaj, margarin, étolaj), 10 g kristálycukor, 5 g konyhasó
A lángos sütéséhez:
800-1000 ml napraforgóolaj
Burgonyás lángos készítése
1. A burgonyát alaposan megmossuk, majd annyi hideg vízben, amennyi éppen ellepi, lefedve feltesszük főni, és a héjában puhára főzzük. A megfőtt burgonya héját még forrón eltávolítjuk, majd egy evővillával összetörjük, pépesítjük (esetleg egy szűrön is áttörjük). A recept egyéb hozzávalóit kimérjük, előkészítjük.
2. A langyos (körülbelül 35-38 °C) víz (vagy tej) teljes mennyiségét egy megfelelő méretű keverőtálba öntjük. A friss élesztőt belemorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot és 150 g lisztet, majd az egészet simára, csomómentesre keverjük. A keveréket meleg helyre tesszük, és körülbelül 10-15 perc alatt az élesztőt felfuttatjuk (kovászt készítünk). Ha esetleg szárított élesztőt használunk, akkor ez a lépés kihagyható, azt elegendő csak a liszthez hozzákeverni.
3. A langyosra hűlt burgonyapépet, a maradék lisztet, a sót, és a felolvasztott, langyosra hűtött sertészsírt az élesztős keverékhez adjuk, majd körülbelül 10 perc alatt simára, ruganyosra gyúrjuk, dagasszuk (gépet is használhatunk) a kissé lágy, ragadós tésztát. Az edényt lefedjük, és meleg helyen nagyjából egy óra alatt a duplájára kelesztjük a tésztát. Ideális hőmérsékleten (körülbelül 35-38 °C) 30-40 perc kelesztés is elegendő lehet, míg alacsonyabb hőmérsékleten akár 2-4 óra kelesztés is szükséges.
4. A kellően megkelt tésztát átgyúrjuk, majd 6 egyforma méretű darabra osztjuk (a tészta elégé lágy és ragadós, ezért ezt lehetőleg étolajjal bekent kézzel végezzük). A tésztadarabokat cipóformájúra alakítjuk, majd étolajjal lekent tálcára vagy tepsire helyezzük és 15-20 percig szobahőmérsékleten kelesztjük.
5. Egy nagyobb serpenyőben az olajat felhevítjük (körülbelül 170-180 °C-ra). A tésztadarabokat olajos kézzel kör alakúra széthúzogatjuk, majd a szélénél fogva többször is körbefogatjuk és hagyjuk, hogy a tészta a saját súlyától megnyúljon, elvékonyodjon körülbelül 3-5 mm vastagságúra. A tésztakorongok közepét nyújtsuk kicsit vékonyabbra, míg a széleik mentén hagyjunk egy kissé vastagabb peremet. A kinyújtott tésztát - magunktól távolodva - a forró olajba helyezzük,és a lángosok mindkét oldalát, néhány perc alatt, aranybarnára sütjük. A megsült burgonyás lángosokat egy rácsra, nagyobb szűrőbe, vagy esetleg papírtörlőre tesszük, és a felesleges olajat alaposan lecsepegtetjük.
Tippek, javaslatok burgonyás lángos készítéséhez
Az elkészült burgonyás lángos forrón fogyasztva a legjobb és talán a legfinomabb. Ezért rövid pihentetés után, lehetőleg még forrón tálaljuk!
Fogyasztás előtt a lángosok tetejét ízlés szerint megkenhetjük fokhagymás kencével, sózhatjuk, tehetünk rá simára kikavart tejfölt. Megszórhatjuk apróra vágott friss kaporral, metélőhagymával és reszelt sajttal. Esetleg más fűszerekkel ízesíthetjük. Valamint készíthetünk különböző töltelékekkel töltött burgonyás lángost. Tölthetjük sajttal, sonkával, kolbásszal, virslivel, pirított káposztával, stb.
A sertészsír helyet esetleg használhatunk másfajta zsiradékot is (vaj, margarin, napraforgóolaj, olívaolaj).
Az élesztő felfuttatásakor és a tészta kelesztésekor az a legjobb, ha az élesztős keveréket és a tésztával megtöltött kelesztő tálat a körülbelül 35-40 °C hőmérsékletre felmelegített sütőbe tesszük. Ott még az esetleges huzattól is védve lesz és gyorsabb lesz az egész folyamat.
Fokhagymás kence készítése
Hozzávalók: 2-3 gerezd fokhagyma, 1 csipetnyi só, 100 ml ivóvíz
A fokhagymát megtisztítjuk, apró lyukméretű reszelőn lereszeljük vagy késsel, esetleg aprítógéppel apróra feldaraboljuk, pépesítjük. A fokhagymapépet megsózzuk és pár percig állni hagyjuk. A vizet felforraljuk, a fokhagymapépet hozzáadjuk, és az egészet jól összekeverjük. A lángos sütése előtt néhány órával, érdemes a kencét elkészíteni.