Csokoládémártás
Egy finom csokoládémártás recept (csokoládéöntet), aminek a készítése is egyszerű. Felhasználhatjuk különböző desszertek készítéséhez, valamint tálalásához.
Mennyiség: 4-6 főre Előkészítés: 15 perc Főzés: 10 perc Elkészítési idő: 35 perc
Hozzávalók
150 g csokoládé, 150 g kristálycukor, 50 g kakaópor (cukormentes), 500 ml tehéntej, 4 db tyúktojás (tojássárgája), 20 g finomliszt (vagy étkezési keményítő), 1 db vaníliarúd 10 g vaníliás cukor, 50 ml rum (vagy rum aroma)
Csokoládémártás készítése
1. A csokoládét egészen apróra tördeljük vagy vágjuk, esetleg egy nagy lyukméretű reszelőn lereszeljük. A tojásokat meleg vízzel alaposan megmossuk, majd a tojások sárgáját és fehérjét szétválasztjuk. A tojások fehérjére most nem lesz szükség, azokat a hűtőbe rakjuk és később más ételekhez, süteményekhez (például habcsók készítéséhez) felhasználjuk. A recept egyéb hozzávalóit, előkészítjük, kimérjük.
2. Egy hőálló (üveg vagy fém) habüstben vagy keverőtálban a tojások sárgáját, a cukrot, a vaníliás cukrot 100 ml tejjel egy habverő segítségével alaposan összekeverjük. Ezután állandó keverés mellett, több részletben hozzáadjuk az átszitált kakaóport és lisztet, majd az egészet simára, csomómentesre keverjük. Ezután a keverékhez hozzáadjuk és beleforgatjuk a felaprított csokoládét is.
3. A maradék 400 ml tejet egy megfelelő méretű lábasba öntjük, beledobjuk a hosszában félbevágott vanília rudat, majd a keveréket felforraljuk. A forró vaníliás-tejből eltávolítjuk a vaníliarudat (vagy szűrőt használunk), majd lassan, vékony sugárban csorgatva, állandó keverés mellett hozzáöntjük a keverőtálban lévő száraz hozzávalókat is tartalmazó keverékhez. Közben egy másik edényben kevés vizet felforralunk.
4. Miután a víz felforrt, ráhelyezzük az edényre a tejes keveréket tartalmazó keverőtálat. Vízgőz felett, állandó keverés mellett addig hevítjük, amíg a mártás besűrűsödik (miután hűlni kezd, még sűrűsödni fog). A kellően sűrű csokoládémártást ezután leszűrjük egy apró lyukméretű szűrő segítségével, esetleg kevés vajat keverünk hozzá. Fogyasztás vagy felhasználás előtt – ízlés szerint – kevés rumot vagy rumaromát (körülbelül 1-2 teáskanál) keverünk bele, de ez akár el is hagyható.
Tippek, javaslatok csokoládémártás készítéséhez
Az elkészült csokoládémártás (csokoládéöntet) fogyasztható melegen és hidegen is. Hűtés közben a csokoládémártást egy habverő segítségével gyakran keverjük meg! Így elkerülhetjük, hogy a felületén vékony hártya vagy bőr keletkezzen (“bebőrösödjön”) és az állaga csomóssá váljon.
A mártás készítéséhez felhasznált tej mennyiségét részben tejszínnel is helyettesíthetjük (például 400 ml tej és 100 ml tejszín). Ebben az esetben a száraz összetevőket tartalmazó keverékhez adjuk hozzá a hideg tejszínt!
Amennyiben a csokoládémártást melegen szeretnénk felhasználni, vagy csak túl hígnak találnánk, akkor a készítéskor kicsivel több lisztet vagy étkezési keményítőt adjunk hozzá (a 20 g liszt helyett 30-40 g-ot).
A csokoládémártást felhasználhatjuk különböző desszertek készítéséhez (például Somlói galuska, Gundel-palacsinta készítésekor). Valamint különböző sütemények, palacsinták, felfújtak – például rizsfelfújt (rizskoch) – mellé is tálalhatjuk, fogyaszthatjuk.