Csokoládémártás

Egy finom csokoládémártás (csokoládéöntet) recept, aminek a készítése is egyszerű.

Csokoládémártás
Csokoládémártás

Mennyiség: 4-6 főre | Előkészítés: 15 perc | Főzés: 10 perc | Elkészítési idő: 35 perc

Recept hozzávalók

150 g csokoládé, 150 g kristálycukor, 50 g kakaópor (cukormentes), 500 ml tehéntej, 4 db tyúktojás (tojássárgája), 20 g finomliszt (vagy étkezési keményítő), 1 db vaníliarúd 10 g vaníliás cukor, 50 ml rum (vagy rum aroma)

Csokoládémártás készítése

1., A csokoládét egészen apróra tördeljük vagy vágjuk, esetleg egy nagy lyukméretű reszelőn lereszeljük. A tojásokat meleg vízzel alaposan megmossuk, majd a tojások sárgáját és fehérjét szétválasztjuk. A tojások fehérjére most nem lesz szükség, azokat a hűtőbe rakjuk és később más ételekhez, süteményekhez (például habcsók készítéséhez) felhasználjuk. A recept egyéb hozzávalóit, előkészítjük, kimérjük.

2., Egy hőálló (üveg vagy fém) habüstben vagy keverőtálban a tojások sárgáját, a cukrot, a vaníliás cukrot 100 ml tejjel egy habverő segítségével alaposan összekeverjük. Ezután állandó keverés mellett, több részletben hozzáadjuk az átszitált kakaóport és lisztet, majd az egészet simára, csomómentesre keverjük. Ezután a keverékhez hozzáadjuk és beleforgatjuk a felaprított csokoládét is.

3., A maradék 400 ml tejet egy megfelelő méretű lábasba öntjük, beledobjuk a hosszában félbevágott vanília rudat, majd a keveréket felforraljuk. A forró vaníliás-tejből eltávolítjuk a vaníliarudat (vagy szűrőt használunk), majd lassan, vékony sugárban csorgatva, állandó keverés mellett hozzáöntjük a keverőtálban lévő száraz hozzávalókat is tartalmazó keverékhez. Közben egy másik edényben kevés vizet felforralunk.

4., Miután a víz felforrt, ráhelyezzük az edényre a tejes keveréket tartalmazó keverőtálat. Vízgőz felett, állandó keverés mellett addig hevítjük, amíg a mártás besűrűsödik (miután hűlni kezd, még sűrűsödni fog). A kellően sűrű csokoládémártást ezután leszűrjük egy apró lyukméretű szűrő segítségével, esetleg kevés vajat keverünk hozzá. Fogyasztás vagy felhasználás előtt – ízlés szerint – kevés rumot vagy rumaromát (körülbelül 1-2 teáskanál) keverünk bele, de ez akár el is hagyható.

Tippek, javaslatok csokoládémártás készítéséhez

Az elkészült csokoládémártás (csokoládéöntet) fogyasztható melegen és hidegen is. Hűtés közben a csokoládémártást egy habverő segítségével gyakran keverjük meg! Így elkerülhetjük, hogy a felületén vékony hártya vagy bőr keletkezzen (“bebőrösödjön”) és az állaga csomóssá váljon.

A mártás készítéséhez felhasznált tej mennyiségét részben tejszínnel is helyettesíthetjük (például 400 ml tej és 100 ml tejszín). Ebben az esetben a száraz összetevőket tartalmazó keverékhez adjuk hozzá a hideg tejszínt!

Amennyiben a csokoládémártást melegen szeretnénk felhasználni, vagy csak túl hígnak találnánk, akkor a készítéskor kicsivel több lisztet vagy étkezési keményítőt adjunk hozzá (a 20 g liszt helyett 30-40 g-ot).

A csokoládémártást felhasználhatjuk különböző desszertek készítéséhez, például Somlói galuska, Gundel-palacsinta készítésekor. Valamint különböző sütemények, palacsinták, felfújtak – például rizsfelfújt (rizskoch) – mellé is tálalhatjuk, fogyaszthatjuk.

Egyéb receptek

Majonéz

Majonéz

A jól elkészített majonéz tömény, sima állományú, a habosra kevert vajhoz hasonló. Íze pikáns, színe élénksárga...

Tartármártás

Tartármártás

A tartármártás jól illik halételek, rántott (bundázott) ételek mellé, illetve salátákhoz is használhatjuk még, mint...

Kapormártás

Kapormártás

Jól illik különböző főtt és sült húsokhoz, illetve fasírt, töltött tök, rántott cukkini (tökfélék), tökfasírt mellé...