Fanta szelet

Egy finom fanta szelet recept (üdítős szelet), aminek a készítése is egyszerű. Kakaós piskóta alap, tejszínes túrókrém töltelékkel, amire narancs ízű zselé kerül.

Fanta szelet

Mennyiség: 24 szelet Előkészítés: 30 perc Sütés/főzés: 30 perc Elkészítési idő: 1 óra 30 perc

Hozzávalók

A kakaós piskótához:

6 db tyúktojás, 120 g kristálycukor, 110 g finomliszt, 10 g kakaópor (holland), 30 g vaj (étolaj)


A tejszínes túrókrémhez:

250 g tehéntúró, 100 g kristálycukor, 1 db citrom, 500 g tejszín, 25 g porcukor, 20 g étkezési zselatin, 200 ml ivóvíz


A narancs ízű zseléhez:

800 ml fanta üdítő (narancslé), 40 g étkezési zselatin

Fanta szelet készítése

1. A citromot és a tojásokat meleg vízzel alaposan megmossuk. A citromnak vékonyan lereszeljük a héját (csak a sárga részt). A sütőt 160 °C-ra előmelegítjük és egy nagyjából 40 cm x 30 cm méretű, magas oldalfalú tepsi alját sütőpapírral kibéleljük. A recept egyéb hozzávalóit előkészítjük, kimérjük. A lisztet és a kakaóport összekeverjük, majd átszitáljuk.

2. Elkészítjük a kakaós piskótát. A tojásokat egyesével felütjük, a sárgájukat és fehérjüket szétválasztjuk, majd két külön keverőtálba vagy habüstbe helyezzük. A tojások fehérjét kissé felverjük, egy habverő segítségével (gépet is használhatunk), majd miközben a habot tovább verjük, több részletben hozzáadunk 80 g kristálycukrot és a cukrozott tojásfehérjéből közepesen kemény tojásfehérjehabot készítünk. (A tojáshabot ne verjük túl keményre (ikrásra), csak éppen addig verjük, amíg lesz egy kis tartása!) A tojások sárgáját a maradék 40 g kristálycukorral egy nagyobb keverőtálban vagy habüstben jó habosra (fehéredésig) keverjük a habverő segítségével.

3. A tojások sárgájából készített keverékbe egy fakanál vagy keverőlapát segítségével belekeverjük a tojások fehérjéből készített habot. Először csak kis mennyiségű habot, amivel fellazítjuk a sárga keveréket, majd hozzákeverjük az összes fehérjehabot. Ezután folyamatos keverés mellett, több részletben hozzáadjuk az átszitált kakaóporos lisztet, majd finoman, lassú mozdulatokkal beleforgatjuk. Végül belekeverjük a piskótamasszába a felolvasztott és langyosra hűtött vajat vagy margarint is.

4. Az elkészült piskótamasszát a sütőpapírral bélelt tepsibe borítjuk és elegyengetjük, majd a tetejét egy habkártya, egy kenőkés vagy keverőlapát segítségével elsimítjuk. Ezután a tepsit az előmelegített sütőbe tesszük és a kakaós piskótát körülbelül 20 perc alatt készre sütjük. A piskótalap akkor jó, ha a felülete tapintásra kellően szilárd, enyhén rugalmas (tűpróbával is ellenőrizhetjük). A piskótának kellően meg kell sülnie, de ne süssük túl, mert túlságosan száraz lesz az állaga!

5. A kellően megsült piskótát a sütőből kivesszük, majd rövid pihentetés után egy éles késsel a tepsi pereme mentén körbe vágjuk. A felületére vékonyan lisztet szitálunk. A piskótát kiemeljük és megfordítjuk úgy, hogy a sütőpapíros része kerüljön felülre, majd így visszahelyezzük, a még meleg tepsibe. Miután a piskóta langyosra hűlt a sütőpapírt eltávolítjuk.

6. Amíg megsül a piskóta és langyosra hűl, addig elkészítjük a tejszínes túrókrémet. Langyos vízbe rövid időre beáztatjuk a zselatint, majd a keveréket mérsékelt hőfokon addig melegítjük, amíg a zselatin feloldódik a meleg vízben (ne forraljuk fel közben!). A tehéntúrót és a kristálycukrot habverővel addig keverjük, amíg a túró és a cukor szemcséi fel nem oldódnak. A jól lehűtött, legalább 30 %-os zsírtartalmú tejszínt a porcukorral habbá verjük. A simára kevert cukrozott túróhoz hozzákeverjük a lereszelt citromhéjat és a meleg zselatinoldatot, majd beleforgatjuk a tejszínhabot.

7. Az elkészült, kissé még lágy tejszínes túrókrémet a langyosra hűlt piskótalapra halmozzuk és egyenletes vastagságban szétterítjük (a krém kezdetben elég lágynak tűnik, de a zselatintól szilárdabb állagú lesz, ha kellően megdermedt). A felületét elsimítjuk egy keverőlapát vagy kenőkés segítségével, majd az egészet legalább 30 percre a hűtőbe tesszük, hogy a krém kissé megdermedjen.

8. Közben elkészítjük a narancs ízű zselét a sütemény tetejére. A langyos Fanta üdítőt egy megfelelő méretű edénybe öntjük, majd hozzáadjuk a zselatint. A zselatint pár percig áztatjuk, majd a keveréket mérsékelt hőfokon addig melegítjük, amíg a zselatin teljesen fel nem oldódik (ne forraljuk fel közben!). Az elkészült zselatinoldatot – gyakori keverés mellett – langyosra hűtjük (az oldatot tartalmazó edényt, kétharmadáig, egy nagyobb, hideg vízzel töltött edénybe helyezzük). A langyosra hűtött zselatinoldatot a kellően megdermedt túrókrém felületére öntjük. A narancs ízű zselé és a túrókrém teljes dermedéséig, illetve fogyasztásig, a süteményt hideg helyre tesszük és jól lehűtjük.

Tippek, javaslatok fanta szelet készítéséhez

A kellően lehűlt és megdermedt süteményt tetszés szerinti méretű és alakú szeletekre vágjuk, egy éles kés segítségével. Általában négyzet alakúra szokás vágni, de szeletelhetjük téglalap- vagy rombusz alakúra is. A fanta szelet egy nagyon finom és tetszetős sütemény.

A fanta üdítő helyett esetleg használhatunk más narancs ízű üdítőt is. Valamint friss narancslevet, illetve esetleg más ízesítésű üdítőket, gyümölcsleveket is.

A tejszínes túrókrémet esetleg kevés aszalt gyümölccsel is dúsíthatjuk.

A narancs ízű zselé helyett, a Fanta üdítőből és 80 g vanília ízű pudingporból (2 csomag), illetve a cukorból készíthetünk pudingot is a sütemény tetejére.

Fanta szelet