Francia öntet
Egy finom francia öntet recept (vinaigrette vagy ecet-olaj öntet), aminek a készítése is egyszerű. Felhasználható különböző saláták készítéséhez, illetve további hozzávalók hozzáadásával elkészíthetjük különböző változatait.
Mennyiség: 200 ml Előkészítés: 5 perc Elkészítési idő: 15 perc
Hozzávalók
50 ml fehérborecet, 150 ml étolaj, 2-3 csipetnyi konyhasó, 1 csipetnyi őrölt fekete bors
Francia öntet készítése
1. A recept hozzávalóit, előkészítjük, kimérjük. A fehérbor ecetet egy megfelelő méretű keverőtálba öntjük, amihez hozzáadjuk a sót.
2. Egy habverő segítségével a keveréket addig keverjük, amíg a só teljesen fel nem oldódik.
3. Miután a só teljesen feloldódott, lassan vékony sugárban csorgatva hozzáöntjük az étolajat, miközben a habverő segítségével gyors, határozott mozdulatokkal beledolgozzuk a keverékbe.
4. Az öntetet őrölt fekete borssal (vagy fehér borssal) ízesítjük, amit szintén belekeverünk.
Tippek, javaslatok francia öntet készítéséhez
Az elkészült francia öntet (vinaigrette) vagy ecet-olaj öntet felhasználható különböző saláták készítéséhez, illetve további hozzávalók hozzáadásával (mustár, petrezselyemzöld, metélőhagyma, főtt tojás sárgája,) elkészíthetjük különböző változatait.
A fehérborecet helyett használható vörösborecet, vagy frissen facsart citromlé. Valamint használható ételecet (10%-os) is, viszont ebben az esetben kevés cukor hozzáadásával lehetséges, hogy ellensúlyoznunk kell az ételecet túlzott savasságát.
A készítéshez választhatunk többféle étolaj közül is (napraforgóolaj, olívaolaj, tökmagolaj, szezámolaj, szőlőmagolaj). Lehetőleg jó minőségű, semleges-, vagy nem túlzottan erős ízű étolajat használjunk az öntet készítéséhez.