Franciasaláta

Egy finom franciasaláta recept, aminek a készítése is egyszerű. Köretként remekül illik frissen sütött zöldség vagy húsételekhez, rántott- vagy sülthalfélékhez, de számos hideg előétel alapanyagaként is felhasználható.

Franciasaláta

Mennyiség: 4-6 főre Előkészítés: 20 perc Főzés: 5 perc Elkészítési idő: 30 perc

Hozzávalók

500 g fagyasztott franciasaláta alap vagy friss zöldségek (sárgarépa, petrezselyem, zöldborsó, burgonya, kukorica), 100 g csemegeuborka, 100 g alma (hámozva, magház nélkül), 200 g majonéz, 100 g tejföl (tejszín), 25 g mustár, 10 g porcukor, 5-10 g konyhasó, 1-2 csipetnyi őrölt fehér- vagy fekete bors, 15 g friss citromlé, 1 kis csokor petrezselyemzöld


A zöldségek főzéséhez:

1,5 liter ivóvíz, 15 g konyhasó

Franciasaláta készítése

1. A fagyasztott zöldségeket, enyhén sós vízben, az előírt főzési idő betartásával puhára főzzük, majd leszűrjük és langyosra hűtjük. Közben a recept egyéb hozzávalóit előkészítjük, kimérjük.

2. Egy megfelelő méretű keverőtálba borítjuk a majonézt, a tejfölt és a mustárt. Kevés porcukorral, sóval, citromlével ízesítjük, borssal fűszerezzük, majd simává, egyneművé keverjük.

3. A csemegeuborkát és a hámozott, tisztított almát nagyjából 5 mm élhosszúságú kockákra vágjuk.

4. A feldarabolt uborkát és almát a puhára főzött zöldségekkel együtt a majonézes keverékhez adjuk, majd az egészet alaposan összeforgatjuk. Közben ízlés szerint porcukrot, sót, borsot, citromlevet adunk még hozzá.

5. Az elkészült franciasalátát lefedjük, és fogyasztásig hűtőben tároljuk, miközben jól lehűtjük. Tálaláskor apróra vágott petrezselyemzöldet szórhatunk a tetejére díszítésként.

Tippek, javaslatok franciasaláta készítéséhez

A franciasaláta, köretként remekül illik frissen sütött zöldség vagy húsételekhez, rántott- vagy sülthalfélékhez, de számos hideg előétel alapanyagaként is felhasználható.

A kereskedelmi forgalomban beszerezhető fagyasztott franciasaláta alap helyett friss zöldségből is elkészíthetjük a franciasalátát (hozzávalók: 150 g sárgarépa, 100 g petrezselyemgyökér, 200 g burgonya, 100 g zöldborsó). A megtisztított zöldségeket enyhén sós vízben puhára főzzük (a burgonyát héjastól), leszűrjük, majd kihűlés után - a zöldborsó kivételével - 5 mm-es kockákra daraboljuk.

A zöldségeket ne főzzük nagyon puhára, mert összekeverésnél össze fognak törni.

A tejföl helyett tejszínt is használhatunk. Annyit keverjünk belőle a majonézhez, amennyivel elérhető a kívánt sűrűség.

Franciasaláta