Mennyiség: 32 db | Előkészítés: 20 perc | Elkészítési idő: 40 perc
Hozzávalók
500 g darált háztartási keksz, 150-200 g porcukor, 25 g holland kakaópor, 100 g vaj (margarin), 350 g tehéntej, 15-30 g rumaroma (vagy rum), 100 g mazsola, 10 g vaníliás cukor, 20-30 g kókuszreszelék
Kókuszgolyó készítése
1., A mazsolát átválogatjuk, megmossuk, 5-10 percig meleg vízben áztatjuk, majd alaposan lecsepegtetjük. A recept egyéb hozzávalóit előkészítjük, kimérjük.
2., A darált kekszet, a porcukrot és a kakaóport összekeverjük, majd az egészet átszitáljuk. A langyos tejhez hozzákeverjük a vaníliás cukrot, a felolvasztott vajat és a rumaromát (vagy rumot).
3., Egy megfelelő méretű edényben a száraz hozzávalókat alaposan összedolgozzuk a tejes keverékkel, valamint a mazsolával, majd a kapott tésztát néhány percig pihentjük.
4., Ezután pingponglabda méretű golyókat (30-40 g) formázunk belőle, amelyeket megforgatunk a kókuszreszelékben és teljesen bevonjuk a felületüket vele. Az elkészült kókuszgolyókat tányérra helyezzük, lehűtjük, fogyasztásig hűtőben tároljuk.
Megjegyzés
A receptben szereplő mennyiségekből nagyjából 32 darab, 40 grammos, 4 centiméter átmérőjű kókuszgolyó készíthető.
Mazsola helyett vagy mellett a kókuszgolyót esetleg magozott meggyel is megtölthetjük, melyet rumba vagy konyakba is áztathatunk előtte.
A rumból vagy rumaromából mindenki annyit használjon, amennyi megfelel a saját ízlésének! Ha gyerekek is fogyasztják az elkészült kókuszgolyót, akkor a rum helyett inkább rumaromát használjuk, vagy akár teljesen el is tekinthetünk a használatától!
A kókuszgolyó készítését megelőző napon a megmosott mazsolát akár be is áztathatjuk kevés rumba.