Majonézes káposztasaláta
Egy finom majonézes káposztasaláta recept (coleslaw), aminek a készítése is egyszerű. Íze a KFC káposztasaláta ízvilágához hasonlatos.
Mennyiség: 4-6 főre Előkészítés: 15 perc Elkészítési idő: 25 perc
Hozzávalók
600 g fejes káposzta, 100 g sárgarépa, 25 g vöröshagyma, 100 ml majonéz, 100 ml tejföl, 10 g mustár, 15 ml ételecet (10%-os), 60 g kristálycukor, 5 g konyhasó, 1-2 csipetnyi őrölt fekete bors
Majonézes káposztasaláta készítése
1. A zöldségeket megtisztítjuk, majd alaposan megmossuk. A sárgarépát vékonyan meghámozzuk. A káposzta külső leveleit és az esetleges sérült részeit eltávolítjuk. A recept egyéb hozzávalóit előkészítjük, kimérjük.
2. A káposztát elnegyedeljük, a torzsáját kivágjuk, hideg vízzel leöblítjük, majd vékony – körülbelül 2-3 mm széles – metéltre vágjuk vagy káposztagyalun legyaluljuk. A sárgarépát körülbelül 2-3 mm szélességű és 5-6 cm hosszúságú vékony csíkokra szeleteljük vagy lereszeljük. A vöröshagymát egészen apróra felkockázzuk vagy lereszeljük. (A zöldségek felaprításához esetleg aprítógépet is használhatunk.) A felaprított zöldségeket egy keverőtálba borítjuk, és jól összekeverjük.
3. Ezután elkészítjük a majonézes öntetet. Egy megfelelő méretű keverőtálba helyezzük a majonézt, a tejfölt, a mustárt, az ecetet, a cukrot, a sót és kevés őrölt fekete borsot. Egy habverő segítségével az egészet simára, csomómentesre keverjük.
4. A felaprított zöldségekből álló keveréket, az elkészített majonézes öntethez adjuk, és az egészet jó alaposan összeforgatjuk. Kóstolás után, ha szükségesnek érezzük, akkor ízesítjük még cukorral, ecettel vagy sóval. Ezután az elkészült majonézes káposztasalátát lefedve hideg helyre tesszük és fogyasztás előtt legalább 2-3 órát érleljük.
Tippek, javaslatok majonézes káposztasaláta készítéséhez
Tálaláskor a majonézes káposztasaláta tetejére akár kevés reszelt sajtot is szórhatunk vagy esetleg a reszelt sajtot a salátához is keverhetjük. Kevés felkockázott sonkával is dúsíthatjuk. Díszíthetjük apróra vágott petrezselyemzölddel, néhány vékony szelet uborkával, paprikával, paradicsommal.
Az egyszerű ételecet helyet használhatunk citromlevet, különböző gyümölcseceteket (almaecet, borecet, balzsamecet stb.), valamint tárkonnyal, chilivel, fokhagymával, köménnyel, kapribogyóval és más egyéb fűszerrel aromásított fűszeres eceteket.
A recepthez szükséges mennyiségű majonézt, akár mi magunk is elkészíthetjük. Az a saját magunk által készített majonéz talán még sokkal finomabb is lesz.
A vöröshagyma helyet tehetünk bele lilahagymát, snidlinget (metélőhagyma), újhagymát. Úgy a majonézes káposztasaláta még színesebb és ízletesebb is lesz. Ízesíthetjük még Cayenne-borssal, fűszerpaprika-őrleménnyel, fehér borssal, illetve kevés Dijoni mustárral is.
A tejföl helyett használhatunk tejszínt, natúr joghurtot, kefirt vagy írót is.