Tejes kifli

Egy finom tejes kifli recept, aminek a készítése is egyszerű.

Tejes kifli

Mennyiség: 8 db Előkészítés: 15 perc Sütés: 20 perc Elkészítési idő: 2 óra

Hozzávalók

500 g finomliszt, 300 ml tehéntej, 50 g vaj (vagy 50 ml étolaj), 25 g friss élesztő (7 g szárított), 15 g kristálycukor, 10 g konyhasó, 15 ml ételecet (10%-os)


A gyúráshoz, nyújtáshoz:

kevés finomliszt

Tejes kifli készítése

1. Egy tálba vagy nagyobb pohárba 100 ml langyos (körülbelül 35 °C-os) tejet öntünk, a friss élesztőt belemorzsoljuk. Hozzáadjuk a cukrot és kevés lisztet, majd az egészet simára, csomómentesre keverjük. Ezután meleg helyre tesszük és az élesztőt felfuttatjuk (körülbelül 10-15 perc). Addig a recept egyéb hozzávalóit előkészítjük, kimérjük. A vajat egy kis edényben felolvasztjuk, majd félrerakjuk, hogy kissé lehűljön.

2. A liszthez hozzákeverjük a sót, majd a gyúródeszkára vagy egy keverőtálba szitáljuk. A lisztes keverék közepébe mélyedést készítünk. A mélyedésbe beleöntjük a felfuttatott élesztőt, a felolvasztott vajat (vagy olajat), az ecetet és a maradék 200 ml langyos tejet. Ezután fokozatosan összedolgozzuk a folyadékot a lisztel.

3. Ha a tészta túlságosan ragadós lenne, akkor adjunk még hozzá kevés lisztet, ha viszont túlságosan száraznak, keménynek éreznénk a tésztát, akkor adjunk hozzá még kevés tejet. A hozzáadott tej mennyisége nagyban függ a liszt minőségétől.

4. Az összeállított tésztát, amely még egyenetlen és csomós, gyúrással körülbelül 10 perc alatt simára, ruganyosra dolgozzuk. Ezután a tésztát gömb alakúra formázzuk és egy kilisztezett kelesztőtálba tesszük. A tésztagombóc tetejére is kevés lisztet szórunk, majd lefedjük és meleg helyen legalább 1 órát kelesztjük, pihentetjük. Ideális hőmérsékleten – körülbelül 40 °C-on – 30-40 perc kelesztés is elegendő, míg alacsonyabb hőmérsékleten akár 3-4 órára is szükség lehet.

5. Miután a tészta térfogata közel a duplájára nőtt és kellően megkelt, lisztezett gyúródeszkára borítjuk, majd kissé átgyúrjuk. Ezután a tésztát két egyenlő részre vágjuk, majd a tésztadarabokból kis gombócokat formázunk. A kis gombócokat egymás után körülbelül 3 mm vastagságúra nyújtjuk. Lehetőleg szabályos kör alakúra. A kellően kinyújtott tésztát négy egyforma körcikkre vágjuk.

6. Az így kapott tésztadarabokat még tovább vékonyítjuk, a körcikk csúcsa felé a tésztát még jobban megnyújtjuk, majd a hosszúkás háromszög alakúra formált körcikk csúcsa felé felsodorjuk a tésztát a domború oldala felől és kissé behajlítjuk a kiflik csücskeit. Ezután a kifli formájúra alakított tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. A felsodort körcikkek csúcsai a kiflik aljára kerüljenek! Lazán letakarjuk és meleg helyen körülbelül 20-30 percig pihentetjük, újra kelesztjük. A kifliket ne tegyük túl közel egymáshoz, mert a kelesztéskor és a sütéskor még meg fog nőni a térfogatuk. Közben egy kisebb edénybe vagy tepsibe kevés vizet teszünk, amit berakunk alulra a sütőbe. Ezután a sütőt előmelegítjük 220 °C-ra.

7. A megkelt kiflik tetejét kevés vízzel lepermetezzük vagy vékonyan lekenjük. Ezután az előmelegített, gőzös légterű sütőbe tesszük és körülbelül 15-20 perc alatt készre sütjük azokat. Amikor már szép aranybarna a tetejük, kivesszük a sütőből, és még forrón, ismét lepermetezzük vagy megkenjük vékonyan kevés vízzel a tetejüket. Néhány perc pihentetés és hűtés után egy rácsra rakjuk az elkészült kifliket és ott hagyjuk teljesen kihűlni. Így nem fog alattuk a pára felgyűlni és nem fogja eláztatni a kiflik alját.

Tejes kifli sodrása
Tejes kifli sodrása
Tejes kifli sütés előtt
Tejes kifli sütés előtt

Tippek, javaslatok tejes kifli készítéséhez

A receptben szereplő hozzávalókból körülbelül 8 db átlagos méretű tejes kifli készíthető. Persze ez a darabszám függ a készített kiflik hosszától és vastagságától is. A kiflik mérete a sütési időre is hatással van. A nagyobb kifliknek több időre van szükségük, míg a kisebbeknek kevesebb is elég ahhoz, hogy kellően megsüljenek.

A már kialakított kiflik tetejét a második kelesztés előtt tetszés szerint megszórhatjuk durva szemcsés sóval, kissé megpirított szezámmaggal, köménymaggal, reszelt sajttal, stb.

Ha reggel szeretnék gyorsan friss kiflit sütni, akkor ahhoz nem szükséges hajnalban felkelni. Előző este is meggyúrhatjuk a tésztát. Kelesztés és formázás után tegyük egy tepsire vagy tálcára a kifliket. Frissen tartó fóliával alaposan takarjuk le, majd tegyük éjszakára a hűtőbe. Reggel a kifliket tegyük 20 percre meleg helyre, míg kicsit felmelegednek, megkelnek, majd süssük készre azokat. Így reggel viszonylag rövid idő alatt, elkészíthetjük a friss finom kifliket.

Az ecet helyet használhatunk frissen facsart citromlevet, vagy aszkorbinsavat (C-vitamin) is, amit gyógyszertárakban tudunk beszerezni. Az ecettől, a citromlétől vagy az aszkorbinsavtól könnyedebb, lazább, jobb állagú lesz a kifli tésztája, de akik idegenkednek a használatuktól, azok akár el is hagyhatják.

A tejes kifli tésztájának kelesztésekor az a legjobb, ha a kelesztőtálat a körülbelül 40 °C-ra felmelegített sütőbe tesszük, ott még az esetleges huzattól is védve lesz.

A friss élesztő helyett használhatunk szárított élesztőt (25 g friss élesztő helyett 1 csomag szárított élesztőt).

A kiflisütéshez a legjobb, ha BL 80-as lisztet használunk, de az átlagos BL 55-ös lisztből is elkészíthetjük. A liszt akár 20-25 százalékát tetszés szerint helyettesíthetjük rétesliszttel, teljes kiőrlésű búza- vagy rozsliszttel.

Tejes kifli