Tejfölös uborkasaláta

Egy finom tejfölös uborkasaláta recept, aminek a készítése is egyszerű. Az ecettel és porcukorral megbolondított tejfölös öntet, kellemesen édes és savanyú ízvilága, rendkívül jól illik az uborkához, amelyet igény szerint fokhagymával még tovább javíthatunk.

Tejfölös uborkasaláta

Mennyiség: 4 főre Előkészítés: 30 perc Elkészítési idő: 40 perc

Hozzávalók

  • 600 g uborka,
  • 10 g konyhasó,
  • 150 g tejföl,
  • 15 g 10 %-os ecet (1 evőkanál),
  • 30 g porcukor,
  • 1-2 csipetnyi őrölt bors,
  • 1 gerezd fokhagyma (elhagyható)

A tálaláshoz, díszítéshez:

  • Fűszerpaprika,
  • őrölt bors,
  • kapor,
  • petrezselyemzöld,
  • metélőhagyma

Tejfölös uborkasaláta készítése

1., A tejfölös uborkasaláta készítését az uborka előkészítésével kezdjük. Rövid áztatás után alaposan megmossuk, a két végét levágjuk és meghámozzuk.

2., A hámozott uborkát vékony szeletekre vagy apró kockára daraboljuk (igény szerint előtte hosszában félbevágjuk és a magokat eltávolítjuk).

3., Az uborkadarabokat egy tálba tesszük, hozzákeverjük a sót, és 20 percig állni hagyjuk (az érlelés alatt levet enged és megpuhul).

4., Eközben egy másik edényben összekeverjük a tejfölt, az ecetet, a porcukrot, a borsot és a pépesített fokhagymát (elhagyható).

5., A megpuhult uborkáról leönjük a levet, kissé ki is nyomkodjuk, majd a tejfölös öntethez adjuk, és alaposan beleforgatjuk. Ha szükséges, még ízesítjük, majd az edényt lefedjük, és fogyasztásig hideg helyen tároljuk.

6., Tálaláskor kis tányérokra adagoljuk a lehűtött tejfölös uborkasalátát. Igény szerint fűszerpaprika-őrleményt, őrölt borsot, apróra vágott kaprot, petrezselyemzöldet, vagy metélőhagymát szórunk a tetejére.

Tippek, javaslatok tejfölös uborkasaláta készítéséhez

A tejfölös uborkasalátát készíthetjük kígyóuborkából, vagy fürtös uborkából is.

Nem feltétlenül szükséges az uborkát meghámozni. Igény szerint hámozás nélkül is felhasználhatjuk - különösen a kígyóuborkát - a saláta készítéséhez, vagy esetleg a díszítéshez. Igény esetén az uborka magjait is el lehet távolítani a darabolás előtt.

Tejföl helyett esetleg joghurtot is használhatunk, valamint az ecetet is helyettesíthetjük frissen facsart citromlével vagy fehérborecettel.

Az ecetes salátalében érlelt hagyományos uborkasaláta készítése nagyon hasonló. Érdemes kipróbálni, mivel azt is lehet tejföllel készíteni, illetve tálalni.

Tejfölös uborkasaláta