Tojásos rizs
Egy finom tojásos rizs recept, aminek a készítése is egyszerű.
Mennyiség: 4-6 főre Előkészítés: 15 perc Főzés: 20 perc Elkészítési idő: 40 perc
Hozzávalók
400 g rizs (hosszú szemű), 30 ml napraforgóolaj, 800 ml ivóvíz, 15 g konyhasó, 30 g vöröshagyma, 3 db tyúktojás, 20-30 g vaj, 1 csipetnyi őrölt fekete bors
A díszítéshez:
1 kis csomó petrezselyemzöld
Tojásos rizs készítése
1. A tojásokat és a vöröshagymát megtisztítjuk, megmossuk. A rizst átválogatjuk, többször váltott hideg vízben alaposan megmossuk, átöblítjük, majd egy szűrőbe tesszük és lecsöpögtetjük. A recept egyéb hozzávalóit előkészítjük, kimérjük. A sütőt előmelegítjük 160 °C-ra.
2. Egy megfelelő méretű lábasba öntjük a vizet, majd felforraljuk. Közben sóval ízesítjük és beletesszük a megpucolt egész hagymát. Egy serpenyőben felhevítjük a napraforgóolajat, amihez hozzáadjuk az előkészített rizst és állandó keverés mellett 2-3 percig pirítjuk.
3. Az „üvegesre” pirított rizst hozzáadjuk a sóval és hagymával ízesített forró vízhez, majd az egészet jól összekeverjük. Ezután egy fedővel lefedjük és felforraljuk, majd az edényt az előmelegített forró sütőbe tesszük és a rizst körülbelül 25-30 perc alatt készre pároljuk.
4. A főzési idő vége felé ellenőrizzük, hogy a rizs kellően megpuhult, és az összes folyadékot felszívta. Ha jónak gondoljuk, akkor a vöröshagymát eltávolítjuk, majd egy húsvilla segítségével felkeverjük, fellazítjuk a rizsszemeket. Kóstolás után esetleg még ízesítjük.
5. A tojásokat egyesével felütjük egy kis tálba, majd ellenőrzés után egy keverőtálba borítjuk és egy villával vagy egy habverővel felverjük. Egy nagyobb serpenyőben vagy wokban kevés vajat hevítünk. A felvert tojást kis adagokban, folyamatos keverés mellett a serpenyőbe öntjük. Miközben a tojás szilárdulni kezd, kisebb darabokra szaggatjuk.
6. A már megszilárdult, de még nem teljesen megsült tojásdarabkákhoz hozzáadjuk az elkészített párolt rizst és az egészet jó alaposan összekeverjük, majd 2-3 perc alatt összepirítjuk. Kóstolás után, ha szükséges, kevés sóval, őrölt fekete borssal ízesítjük.
Tippek, javaslatok tojásos rizs készítéséhez
Tálaláskor az elkészült tojásos rizst vékonyan kivajazott formába, csészébe nyomkodjuk, majd egy tányérra borítjuk, és a tetejét meghintjük finomra vágott petrezselyemzölddel.
A tojásos rizst úgy is készíthetjük, hogy a tojásokat keményre főzzük, majd lehűtjük, megtisztítjuk, és apró kockákra daraboljuk. Ezeket a kis főtt tojásdarabokat keverjük bele az elkészített párolt rizsbe.
A rizst nem muszáj sütőben párolni. Alacsony hőfokon, egy vastagaljú lábasban a főzőlapon is puhára párolhatjuk. Párolás közben a fedőt lehetőleg ne emeljük fel és a rizst ne keverjük meg, majd miután a lángot elzártuk alatta még legalább 30 percig hagyjuk lefedve párolódni a rizsszemeket.
A felvert tojásokhoz a sütés előtt akár kevés tejfölt és tejet is keverhetünk. Úgy talán még finomabb, lágyabb, szaftosabb lesz a tojás. A hagyma felét akár apróra fel is vághatjuk és kissé megpárolva, a tojásokkal összesütve a párolt rizshez keverhetjük.