Túrós lepény

Egy finom túrós lepény recept, aminek a készítése is egyszerű. A süteményt hagyományos módon vagy tésztaráccsal is elkészíthetjük.

Túrós lepény

Mennyiség: 24 szelet Előkészítés: 30 perc + pihentetés Sütés: 45 perc Elkészítési idő: 1 óra 45 perc

Hozzávalók

Az omlós tésztához:

600 g finomliszt, 400 g vaj (margarin), 200 g porcukor, 10 g vaníliás cukor, 3 db tojássárgája, 1/2 citrom lereszelt héja


A tészta nyújtásához:

50 g finomliszt


A töltelékhez:

750 g tehéntúró, 225 g kristálycukor, 75 g búzadara, 35 g vaníliás cukor, 75 g mazsola, 1/2 citrom lereszelt héja, 100 g sárgabarackíz


A lekenéshez:

1 db tyúktojás

Túrós lepény készítése

1. A citromot és a tojásokat meleg vízzel alaposan megmossuk. A citromnak vékonyan lereszeljük a héját (csak a sárga részt). A mazsolát átválogatjuk, megmossuk, 5-10 percre meleg vízbe áztatjuk, majd egy szűrőben alaposan lecsepegtetjük. A hideg vajat (vagy margarint) 1-1,5 cm kockákra feldaraboljuk. A recept egyéb hozzávalóit előkészítjük, kimérjük.

2. Elkészítjük a gyúrt omlós tésztát. A liszthez hozzáadjuk a felkockázott vajat, majd gyors, határozott mozdulatokkal elmorzsoljuk a liszttel. Hozzákeverjük a porcukrot, a vaníliás cukrot, fél citrom lereszelt héját és a tojások sárgáját, majd lehetőleg minél gyorsabban meggyúrjuk a tésztát. Gyúrás közben el kell kerülni a zsiradék túlzott felmelegedését, felolvadását! Az elkészült tésztát gömb vagy téglalapalakúra formázzuk, majd legalább 30 percre a hűtőbe tesszük.

3. Elkészítjük a túrótölteléket. A tehéntúrót és a kristálycukrot egy keverőtálba tesszük, majd habverővel addig keverjük, amíg a túró és a cukor szemcséi fel nem oldódnak. A krémesre kevert túróhoz hozzáadjuk a búzadarát, a vaníliás cukrot, az előkészített mazsolát és fél citrom lereszelt héját, majd az egészet jól összekeverjük.

4. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A lehűtött, pihentetett tésztát két egyenlő részre osztjuk. Az egyik tésztadarabot visszarakjuk a hűtőbe. A másik tésztadarabot lisztezett felületen téglalap alakú, és körülbelül 5 mm vastagságú lappá nyújtjuk, majd a nyújtófa segítségével a sütőlemezre terítjük. Nagyjából 5 centiméterenként megszurkáljuk egy villával (így elkerülhetjük, hogy sütés közben felpúposodjon). Az előmelegített sütőben 10-12 percig sütjük. A langyosra hűlt tésztalap felületét vékonyan megkenjük a sárgabarackízzel, majd az előkészített túrótölteléket egyenletes vastagságban rásimítjuk.

5. A hűtőben lévő maradék tésztát az előző tésztalaphoz hasonlóan kinyújtjuk, majd a túrótöltelék felületére terítjük. A tésztalapot simára, egyenletesre igazítjuk. A tészta felületét ecset segítségével vékonyan bekenjük összekevert egész tojással, majd berácsozzuk. Egy evővilla segítségével átlósan, egymástól 2 cm távolságra, nem túl mély barázdákat húzunk a tésztába, majd ezt megismételjük az eredeti irányra merőlegesen is. A feldíszített tésztalapot 5 centiméterenként megszurkáljuk a villával.

6. Előmelegített sütőbe tesszük és körülbelül 40-45 perc alatt a túrós lepényt készre sütjük. Amikor már szép fényes és aranybarna a felülete, kivesszük a sütőből. Rövid pihentetés után, még melegen, a sütemény széleit levágjuk, majd egyforma méretű, négyzet vagy téglalap alakú szeletekre vágjuk.

Tippek, javaslatok túrós lepény készítéséhez

Az elkészült túrós lepény tetejét nem szükséges porcukorral megszórni, mert az csak elfedné a mintával díszített, fényes, aranybarna felületét.

Az túrós lepényt tésztaráccsal is készíthetjük. Ebben az esetben a felső kinyújtott tésztalapot nem egészben terítjük rá a töltelékre, hanem a tésztából ujjnyi vastag rudakat sodrunk és a tésztarudakból rácsot alakítunk ki. A rudakat kb. 1 cm távolságra helyezzük el egymástól a töltelék felületén. Erre merőlegesen helyezzük el a tésztarudak másik felét, szintén egymástól 1 cm távolságra. Az így kialakított tésztarácsot óvatosan bekenjük összekevert egész tojással.

A tésztarács készítése sokkal munkaigényesebb, mint a hagyományos készítési mód. Ennek ellenére a tésztarácsos módszerrel készített lepény talán látványosabb, illetve láthatóvá teszi a tölteléket, amely a lepény jellegét adja.

Akik nem szeretnének a süteménybe apró túródarabkákat, hanem csak lágy túrókrémet, azok egy szitán is törjék át a túrót! Esetleg egy botmixer vagy turmixgép segítségével sokkal egyszerűbben és gyorsabban krémessé alakítjuk a túrót.

Túrós lepény