Túrós pogácsa

Egy finom túrós pogácsa recept (vagy túrópogácsa), aminek a készítése is egyszerű. Megfelelő tárolás mellett napokig puha és omlós marad.

Túrós pogácsa

Mennyiség: 30 db Előkészítés: 1 óra 30 perc Sütés: 20 perc Elkészítési idő: 2 óra

Hozzávalók

500 g tehéntúró, 500 g finomliszt, 500 g vaj (margarin), 10 g konyhasó, 30 g friss élesztő (8 g szárított)


A pogácsák lekenéshez és a tetejére:

1 db tyúktojás, 5 g szezámmag

Túrós pogácsa készítése

1. Az átszitált lisztet és az apróra felkockázott hideg vajat összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a sót, a túrót és a szétmorzsolt friss- vagy szárított élesztőt (elhagyható), majd az egészet egynemű tésztává gyúrjuk (gépet is használhatunk).

2. Az elkészült tésztát lisztezett felületen 2,5-3 cm vastagra kinyújtjuk, majd hűtőben legalább 1 órát érleljük, pihentetjük és jól lehűtjük.

3. A pihentetett tésztából, lisztbe mártott, 4 cm-es, kerek, sima szélű kiszúróval kis pogácsákat szúrunk ki, és papírral borított sütőlemezre helyezzük (egymástól legalább 15 mm távolságra). A maradék tésztát összegyúrjuk, majd rövid pihentetés után abból is pogácsákat vagy esetleg rudakat készítünk.

4. A pogácsák tetejét megkenjük összekevert egész tojással, majd egy csipetnyi szezámmagot szórunk a tojással lekent felületre.

5. A túrós pogácsákat langyos helyen (32-35 °C-on) 30-60 percig kelesztjük, majd a 240 °C-ra melegített sütőben, nagyjából 16-20 perc alatt szép aranybarnára sütjük.

Tippek, javaslatok túrós pogácsa készítéséhez

A recept alapján, nagyjából 30 darab túrós pogácsa készíthető. A 4 cm-kiszúró helyet viszont használhatunk 3 cm-es kiszúrót is. Ekkor lényegesen több, apróbb méretű pogácsát kapunk.

Teljes kihűlés után a pogácsákat egy jól záródó műanyag dobozba vagy műanyag zacskóba tesszük. Megfelelő tárolás mellett napokig puhák maradhatnak.

A pogácsatésztát lehetőleg hűvös helyen és minél rövidebb ideig gyúrjuk! Így elkerülhetjük, hogy a zsiradék túlságosan megolvadjon. A tésztát élesztő nélkül is készíthetjük. Ekkor a készítés csak annyiban változik, hogy a kelesztési szakasz szintén elmarad.

Juhtúrós pogácsatészta készítésekor a tehéntúró tömegének kétharmad részét juhtúróval helyettesítjük.

A pogácsák kiszúrása után maradt tésztát összegyúrjuk, kinyújtjuk, majd hűtőben való pihentetés után pogácsákat vagy rudakat formázunk belőle.

Túrós pogácsa