Hagyományos palacsinta

Egy finom hagyományos palacsinta recept, aminek a készítése is egyszerű.

Hagyományos palacsinta
Hagyományos palacsinta

Mennyiség:

18-20 db

Elkészítése:

Egyszerű

Főzési idő:

kb. 1 óra 30 perc

Elkészítési idő:

kb. 1 óra 45 perc

Recept hozzávalók

Hagyományos palacsinta készítése

1. A tojásokat meleg vízzel alaposan megmossuk. A sót hozzáadjuk a liszthez, majd az egészet átszitáljuk. A recept egyéb hozzávalóit előkészítjük, kimérjük.

2. Egy kisebb edénybe a tojásokat egyesével felütjük, majd ellenőrzés után egy megfelelő méretű keverőtálba borítjuk. A tojásokhoz hozzákeverjük a tejet (esetleg szódavizet, ásványvizet, ivóvizet).

3. Az átszitált lisztet – több részletben, folyamatos keverés mellett – a tojásos-tejes keverékhez adjuk, és az egészet simára, csomómentesre keverjük egy habverő segítségével (akár gépet is használhatunk, alacsony fokozaton). A liszt minősége jelentősen befolyásolja a palacsintatészta sűrűségét. Annyi lisztet adjunk a folyadékhoz, hogy a keverék körülbelül nyers tejszín sűrűségű legyen. Végül belekeverjük az étolajat (vagy olvasztott és langyosra hűtött vajat) is.

4. Az előmelegített palacsintasütő serpenyőbe pár cseppnyi étolajat adunk, amelyet felforrósítunk. (Zsiradékot csak az első palacsinta sütése előtt szükséges használni tapadásmentes bevonattal rendelkező serpenyő használatakor.) A palacsintasütőt minden oldalra megdöntjük, hogy a zsiradék a palacsintasütő teljes felületét bevonja (esetleg használhatunk ecsetet is). A felesleges zsiradékot kiöntjük.

5. Sütés előtt a palacsintatésztát mindig jó alaposan felkeverjük, majd egy merőkanál segítségével keveset a palacsintasütőbe öntünk. A serpenyőt gyorsan megdöntjük minden irányba, hogy a palacsintatészta szétterüljön. Annyi tésztát öntsünk a serpenyőbe, amennyi az egész belső felületét egyenletesen, vékonyan bevonja, illetve az esetleg keletkező hézagokat kitölti.

6. A forró serpenyőben néhány perc alatt megszilárdul a tészta és szép aranybarna színt kap. Amikor már jónak gondoljuk egy kenőkéssel (palacsintaforgatóval) óvatosan alányúlunk, és megfordítjuk. A palacsinta másik oldalát állandó mozgatás mellett szintén szép aranybarna színűre sütjük, majd tányérra borítjuk. Ezt addig folytatjuk, amíg a bekevert palacsintatészta el nem fogy. A megsült hagyományos palacsintákat további felhasználásig, illetve fogyasztásig egymásra halmozzuk.

Tippek, javaslatok hagyományos palacsinta készítéséhez

A fenti receptben szereplő mennyiségekből körülbelül 18-20 db átlagos méretű hagyományos palacsinta készíthető.

Az elkészült palacsinta fogyasztható hidegen, illetve melegen, főételként vagy desszertként. A hagyományos palacsintát felhasználhatjuk még különféle rakott palacsinta, illetve Gundel-palacsinta készítéséhez is.

Fontos, hogy a palacsintatészta mindig frissen készüljön, és a megsütött palacsinta lehetőleg még forrón legyen betöltve és tálalva vagy alapanyagként minél hamarabb fel legyen használva.

Az elkészítési időt jelentősen lerövidíthetjük, ha egyszerre több palacsintasütőt is használunk a sütéshez.

Tetszés szerint tölthető édes vagy sós töltelékkel (barackízes, túrós, citromos, almás, diós, káposztás, stb.). Szinte mindenféle gyümölccsel készíthetünk palacsintát. A gyümölcsöt – ha szükséges – meghámozzuk, kimagozzuk, majd szeleteljük vagy kockákra vágjuk. A feldarabolt gyümölcsöket megfelelően ízesített (fahéj, szegfűszeg, citromhéj, stb.), cukrozott lében megpároljuk. Ügyeljünk arra, hogy kellően besűrűsödjön.

A palacsintatészta készítéshez – tetszés és ízlés szerint – használhatunk kizárólag tejet vagy vizet (csapvíz, ásványvíz, szódavíz), illetve ezek különböző arányú keverékeit is.

A palacsintatésztát minden egyes palacsinta sütése előtt alaposan fel kell keverni! A liszt könnyen leülepszik és így a palacsintatészta felül túl híg, alul pedig túl sűrű lesz.

Igény és ízlés szerint, különböző desszertekhez, édes töltelékekhez, kevés cukor hozzáadásával, akár édesre is készíthetjük a palacsintatésztát. Lehetőleg 1 liter palacsintatésztához 50 g cukornál többet ne keverjünk! Valamint adhatunk hozzá vaníliás cukrot és reszelt citromhéjat is.

A palacsinta sütéséhez szükség van valamilyen zsiradékra is. Ez lehet: napraforgóolaj, olívaolaj, vaj, esetleg sertészsír is. Ha a palacsintatészta készítésekor elegendő zsiradékot használtunk, akkor a tészta sütésekor már nincs is szükség szinte semmilyen zsiradékra. Elegendő az első palacsinta sütése előtt pár csepp olajjal bevonni a serpenyő felületét. Tapadásmentes bevonattal rendelkező serpenyő használatakor elegendő 1 liter palacsintatésztához 50 ml étolajat keverni. Másfajta serpenyő használatakor szükség lehet akár az étolajmennyiség duplájára is (1 liter tésztához 100 ml étolaj).

Palacsinta vastagsága

Az elkészült palacsinta vastagságát a palacsintatészta sűrűsége jelentősen befolyásolja. Ha vastagabb palacsintát szeretnénk, akkor készítsük a keveréket kissé sűrűbbre. Ha viszont egészen vékony tésztájú palacsintákat szeretnénk, akkor pedig kissé hígabbra.

A palacsintatészta állagát, sűrűségét a készítéshez használt alapanyagok minősége (különösen a liszt) nagyban befolyásolhatja. Készítés közben többször ellenőrizzük a sűrűségét! Merőkanállal kimerünk a palacsintatésztából, majd lassan visszacsurgatjuk a keverőtálba, és megállapítjuk a sűrűségét. Ha túl sűrűnek érezzük, akkor keverjünk még hozzá egy kis tejet vagy vizet, viszont túl hígnak, akkor pedig egy kevés lisztet.