Egy finom hagyományos palacsinta recept, aminek az elkészítése is egyszerű.

Mennyiség
4-6 főre (18-20 db)
Elkészítése
Egyszerű
Sütési/főzési idő
kb. 1 óra 30 perc
Elkészítési idő
kb. 1 óra 45 perc
Recept hozzávalók
- 400 g finomliszt
- 4 db tyúktojás
- 10 g konyhasó
- 500 ml tehéntej
- 250 ml szódavíz
- 50-60 ml napraforgóolaj (olvasztott vaj)
Hagyományos palacsinta elkészítése
- A tojásokat meleg vízzel alaposan megmossuk. A sót hozzáadjuk a liszthez, majd az egészet átszitáljuk. A recept egyéb hozzávalóit előkészítjük, kimérjük.
- Egy kisebb edénybe a tojásokat egyesével felütjük, majd ellenőrzés után egy megfelelő méretű keverőtálba borítjuk. A tojásokhoz hozzákeverjük a tejet, illetve a szódavizet (ásványvizet, csapvizet).
- Az átszitált lisztet – több részletben, folyamatos keverés mellett – a tojásos-tejes keverékhez adjuk, és az egészet simára, csomómentesre keverjük egy habverő segítségével (akár gépet is használhatunk, alacsony fokozaton). A liszt minősége jelentősen befolyásolja a palacsintatészta sűrűségét. Annyi lisztet adjunk a folyadékhoz, hogy a keverék körülbelül nyers tejszín sűrűségű legyen. Végül belekeverjük az étolajat (vagy olvasztott és langyosra hűtött vajat) is.
- Az előmelegített palacsintasütő serpenyőbe pár cseppnyi étolajat adunk, amelyet felforrósítunk. (Zsiradékot csak az első palacsinta sütése előtt szükséges használni tapadásmentes bevonattal rendelkező serpenyő használatakor.) A palacsintasütőt minden oldalra megdöntjük, hogy a zsiradék a palacsintasütő teljes felületét bevonja (esetleg használhatunk ecsetet is). A felesleges zsiradékot kiöntjük.
- Sütés előtt a palacsintatésztát mindig jó alaposan felkeverjük, majd egy merőkanál segítségével keveset a palacsintasütőbe öntünk. A serpenyőt gyorsan megdöntjük minden irányba, hogy a palacsintatészta szétterüljön. Annyi tésztát öntsünk a serpenyőbe, amennyi az egész belső felületét egyenletesen, vékonyan bevonja, illetve az esetleg keletkező hézagokat kitölti.
- A forró serpenyőben néhány perc alatt megszilárdul a tészta és szép aranybarna színt kap. Amikor már jónak gondoljuk egy kenőkéssel (palacsintaforgatóval) óvatosan alányúlunk, és megfordítjuk. A palacsinta másik oldalát állandó mozgatás mellett szintén szép aranybarna színűre sütjük, majd tányérra borítjuk. Ezt addig folytatjuk, amíg a bekevert palacsintatészta el nem fogy. A megsült hagyományos palacsintákat további felhasználásig, illetve fogyasztásig egymásra halmozzuk.
Tippek, tanácsok hagyományos palacsinta készítéséhez
- A fenti receptben szereplő mennyiségekből körülbelül 18-20 db átlagos méretű hagyományos palacsinta készíthető.
- Az elkészült palacsinta fogyasztható hidegen, illetve melegen, főételként vagy desszertként. A hagyományos palacsintát felhasználhatjuk még különféle rakott palacsinta, illetve Gundel-palacsinta készítéséhez is.
- Fontos, hogy a palacsintatészta mindig frissen készüljön, és a megsütött palacsinta lehetőleg még forrón legyen betöltve és tálalva vagy alapanyagként minél hamarabb fel legyen használva.
- Az elkészítési időt jelentősen lerövidíthetjük, ha egyszerre több palacsintasütőt is használunk a sütéshez.
- Tetszés szerint tölthető édes vagy sós töltelékkel (barackízes, túrós, citromos, almás, diós, káposztás, stb.). Szinte mindenféle gyümölccsel készíthetünk palacsintát. A gyümölcsöt – ha szükséges – meghámozzuk, kimagozzuk, majd szeleteljük vagy kockákra vágjuk. A feldarabolt gyümölcsöket megfelelően ízesített (fahéj, szegfűszeg, citromhéj, stb.), cukrozott lében megpároljuk. Ügyeljünk arra, hogy kellően besűrűsödjön.
- A palacsintatészta készítéshez – tetszés és ízlés szerint – használhatunk kizárólag tejet vagy vizet (csapvíz, ásványvíz, szódavíz), illetve ezek különböző arányú keverékeit is.
- A palacsintatésztát minden egyes palacsinta sütése előtt alaposan fel kell keverni! A liszt könnyen leülepszik és így a palacsintatészta felül túl híg, alul pedig túl sűrű lesz.
- Igény és ízlés szerint, különböző desszertekhez, édes töltelékekhez, kevés cukor hozzáadásával, akár édesre is készíthetjük a palacsintatésztát. Lehetőleg 1 liter palacsintatésztához 50 g cukornál többet ne keverjünk! Valamint adhatunk hozzá vaníliás cukrot és reszelt citromhéjat is.
- A palacsinta sütéséhez szükség van valamilyen zsiradékra is. Ez lehet: napraforgóolaj, olívaolaj, vaj, esetleg sertészsír is. Ha a palacsintatészta készítésekor elegendő zsiradékot használtunk, akkor a tészta sütésekor már nincs is szükség szinte semmilyen zsiradékra. Elegendő az első palacsinta sütése előtt pár csepp olajjal bevonni a serpenyő felületét. Tapadásmentes bevonattal rendelkező serpenyő használatakor elegendő a 1 liter palacsintatésztához keverni 50 ml étolajat. Egyéb serpenyő használatakor szükség lehet akár a duplájára is (1 liter tésztához 100 ml étolaj).
Palacsinta vastagsága
- Az elkészült palacsinta vastagságát a palacsintatészta sűrűsége jelentősen befolyásolja. Ha vastagabb palacsintát szeretnénk, akkor készítsük a keveréket kissé sűrűbbre. Ha viszont egészen vékony tésztájú palacsintákat szeretnénk, akkor pedig kissé hígabbra.
- A palacsintatészta állagát, sűrűségét a készítéshez használt alapanyagok minősége (különösen a liszt) nagyban befolyásolhatja. Készítés közben többször ellenőrizzük a sűrűségét! Merőkanállal kimerünk a palacsintatésztából, majd lassan visszacsurgatjuk a keverőtálba, és megállapítjuk a sűrűségét. Ha túl sűrűnek érezzük, akkor keverjünk még hozzá egy kis tejet vagy vizet, viszont túl hígnak, akkor pedig egy kevés lisztet.