Egy finom káposztasaláta recept, aminek a készítése is egyszerű.

Mennyiség:
4-6 főre
Elkészítése:
Egyszerű
Előkészítési idő:
kb. 15 perc
Elkészítési idő:
kb. 50 perc
Recept hozzávalók
- 1000 g fejes káposzta
- 800 ml ivóvíz
- 40 ml ételecet (10%-os)
- 30 g konyhasó
- 25 g kristálycukor
- 1 kávéskanál köménymag
- 30-40 ml olívaolaj vagy napraforgóolaj
Káposztasaláta készítése
1. A fejes káposztát alaposan megmossuk. A külső leveleit és az esetleges sérült részeit eltávolítjuk. Ezután elnegyedeljük, a torzsáját kivágjuk, hideg vízzel leöblítjük, majd vékony metéltre (körülbelül 2-3 mm szélesre) vágjuk. A káposztát káposztagyalun is legyalulhatjuk (ebben az esetben ne vágjuk ki előre a káposzta torzsáját).
2. A vékony metéltre vágott káposztát besózzuk, és legalább 30 percig állni hagyjuk. Érlelés közben párszor átforgatjuk. A sózás hatására a káposztaszeletek levet engednek és felpuhulnak.
3. Amíg a káposztaszeletek puhulnak, a recept egyéb hozzávalóit előkészítjük, kimérjük és elkészítjük a salátaecetet (salátalevet). A forralt és lehűtött vízbe belekeverjük az ecetet. Hozzáadjuk a köménymagot, a cukrot és az egészet addig kevergetjük, amíg a cukor el nem olvad.
4. A megpuhult káposztaszeletekből finoman kicsavarjuk, kinyomkodjuk a levet és az elkészített ecetes-cukros salátalébe keverjük. Ha a lé esetleg nem lepné el a felaprított káposztát, akkor öntsünk még hozzá annyi vizet, hogy éppen csak ellepje.
5. Ezután a salátalevet megkóstoljuk, ha szükséges, akkor még ízesítjük sóval, ecettel és cukorral. Először a sós, majd a savanyú, végül az édes ízt állítsuk be úgy, hogy végül egy számunkra kellemes édeskés-savanykás ízt kapjunk. Ezután a káposztasalátát lefedve hideg helyre tesszük és fogyasztás előtt legalább 24 órát érleljük. Érlelés közben többször is átforgatjuk.
Tippek, javaslatok káposztasaláta készítéséhez
Az elkészített káposztasalátát előhűtött tányérra tálaljuk és a tetejét pár csepp napraforgóolajjal vagy olívaolajjal meglocsoljuk. A tányérokra szedett káposztasaláta tetejét díszíthetjük apróra vágott petrezselyemzölddel, kaporral, vékony paprika-, paradicsom-, sárgarépa-, vagy uborkaszeletekkel.
A káposztasalátát ízesíthetjük még ízlés szerint, kevés apróra vágott vörös- vagy lilahagymával, egész borssal és babérlevéllel is. Egész köménymag helyet használhatunk őrölt köménymagot is. A köménymagot egy száraz serpenyőben kicsit meg is piríthatjuk. Úgy még intenzívebb íze lesz.
A salátalé készítéséhez az egyszerű ételecet helyet használhatunk almaecetet, borecetet, balzsamecetet, valamint tárkonnyal, chilivel, fokhagymával és más egyéb fűszerrel aromásított fűszeres eceteket is.