Tippek, tanácsok lencsefőzelék készítéséhez

A lencsefőzelék remekül illik valamilyen füstölt hús (sonka, tarja, csülök, stb.), sült szárnyas, fasírt, sült virsli vagy tükörtojás mellé.

A lencse előző napi beáztatásra (legalább 4-6 óra áztatásra) azért van szükség, hogy a száraz lencse a víz felvételével megduzzadjon, kissé megpuhuljon. Így főzésekor a lencse könnyebben megpuhul és sokkal rövidebb idő alatt elkészíthető a főzelék.

Ha valamilyen füstölt húst főztünk (füstölt sonka, füstölt csülök, füstölt tarja, stb.), akkor a főzés után a főzőlevet ne öntsük ki, hanem tegyük félre! Ezt a füstölt levet használjuk a lencsefőzelék elkészítéséhez, amitől jellegzetes, kellemes füstös ízt fog kapni. Természetesen, ha füstölt lét használunk, akkor vegyük figyelembe az esetleges sótartalmát. Ilyenkor nincs szükség a belefőzött füstölt szalonnabőr darabokra sem.

Az ecet helyett vagy mellett használhatunk frissen facsart citromlevet is. Akik szeretik a tormát azok akár azzal is ízesíthetik.

Csontlé készítése: A nagyobb csontokat fűrésszel elvágjuk, majd alaposan megmossuk. A feldarabolt csontokat leforrázzuk, majd ismét megmossuk. Ezután hideg vízben feltesszük főni és lassú, gyöngyöző forralással főzzük nagyjából 1-1,5 órát. Ezt követően hozzáadjuk a zöldségeket és az egészet még 1-2 órát főzzük. Rövid pihentetés után az elkészült csontlevet leszűrjük.