Salátalé (salátaecet) recept

Egy finom salátalé (salátaecet) recept, aminek a készítése is egyszerű.

Salátalé - salátaecet
Salátalé – salátaecet

Mennyiség

kb. 1 liter

Elkészítése

Egyszerű

Előkészítési idő

kb. 5 perc

Elkészítési idő

kb. 10 perc

Recept hozzávalók

Salátalé (salátaecet) készítése

  1. A vizet felforraljuk, majd szobahőmérsékletűre hűtjük. A langyos vizet és az ecetet egy megfelelő méretű edénybe önjük, majd az egészet alaposan összekeverjük.
  2. Ezután kisebb adagokban hozzáadjuk a sót, a cukrot és a keveréket addig kevergetjük, amíg a cukor és a só teljesen fel nem oldódik.
  3. Keverés közben többször is megkóstoljuk a salátalevet. Ha szükséges, akkor adunk még hozzá ecetet, sót és cukrot. Először a sós, majd a savanyú, végül az édes ízt állítsuk be úgy, hogy egy számunkra kellemes édeskés-savanykás ízt kapjunk.

Tippek, tanácsok salátalé (salátaecet) készítéséhez

  • A kész salátaecetet tálalásig, felhasználásig, lefedve a hűtőbe tesszük, és jól lehűtjük. A salátalé (salátaecet) készítéséhez felhasznált ízesítő anyagok mennyisége változhat azok minőségétől és ízétől, valamint természetesen a készítő ízlésvilágától.
  • Az egyszerű ételecet helyet akár használhatunk nemes alapanyagú eceteket is. Mint például a jellegzetes gyümölcsaromákat is tartalmazó gyümölcseceteket (almaecet, borecet, balzsamecet, stb.), valamint tárkonnyal, chilivel, fokhagymával, köménnyel, kapribogyóval és még számos más fűszerrel aromásított fűszeres eceteket.
  • Az elkészült salátalé vagy salátaecet felhasználható többek között például céklasaláta, káposztasaláta, uborkasaláta, stb. készítéséhez.