Egy finom salátalé (salátaecet) recept, aminek az elkészítése is egyszerű.

Mennyiség
kb. 1 liter
Elkészítése
Egyszerű
Előkészítési idő
kb. 5 perc
Elkészítési idő
kb. 10 perc
Recept hozzávalók
- 60 g kristálycukor
- 50 ml ecet (10 %-os)
Salátalé (salátaecet) elkészítése
- A vizet felforraljuk, majd szobahőmérsékletűre hűtjük. A langyos vizet és az ecetet egy megfelelő méretű edénybe önjük, majd az egészet alaposan összekeverjük.
- Ezután kisebb adagokban hozzáadjuk a sót, a cukrot és a keveréket addig kevergetjük, amíg a cukor és a só teljesen fel nem oldódik.
- Keverés közben többször is megkóstoljuk a salátalevet. Ha szükséges, akkor adunk még hozzá ecetet, sót és cukrot. Először a sós, majd a savanyú, végül az édes ízt állítsuk be úgy, hogy egy számunkra kellemes édeskés-savanykás ízt kapjunk.
Tippek, tanácsok salátalé (salátaecet) készítéséhez
- A kész salátaecetet tálalásig, felhasználásig, lefedve a hűtőbe tesszük, és jól lehűtjük. A salátalé (salátaecet) készítéséhez felhasznált ízesítő anyagok mennyisége változhat azok minőségétől és ízétől, valamint természetesen a készítő ízlésvilágától.
- Az egyszerű ételecet helyet akár használhatunk nemes alapanyagú eceteket is. Mint például a jellegzetes gyümölcsaromákat is tartalmazó gyümölcseceteket (almaecet, borecet, balzsamecet, stb.), valamint tárkonnyal, chilivel, fokhagymával, köménnyel, kapribogyóval és még számos más fűszerrel aromásított fűszeres eceteket.
- Az elkészült salátalé vagy salátaecet felhasználható többek között például céklasaláta, káposztasaláta, uborkasaláta, stb. készítéséhez.