Túrós csusza

Egy finom túrós csusza recept, aminek a készítése is egyszerű.

Túrós csusza (tészta)
Túrós csusza (tészta)

Mennyiség:

4-6 főre

Elkészítése:

Egyszerű

Főzési idő:

kb. 15 perc

Elkészítési idő:

kb. 60 perc

Recept hozzávalók

A tészta főzéséhez

A csuszatésztához

Túrós csusza készítése

1. Először elkészítjük a csuszatésztát, amit már előző nap vagy még korábban érdemes elkészíteni, mivel a tésztát viszonylag hosszú ideig kell szikkasztani. A receptben szereplő alapanyagokból gyúrt tésztát készítünk, amit két egyforma részre osztunk, majd pihentetés után, mindkét tésztadarabot vékonyra kinyújtjuk. A tésztát addig szikkasztjuk, szárítjuk, amíg annyira meg nem szárad, hogy tördelni lehessen. Ezután a tésztát nagyjából féltenyérnyi nagyságú darabokra tördeljük.

2. A füstölt szalonna bőrét eltávolítjuk és apró (nagyjából 10×10 mm-es) kockákra vágjuk, majd egy serpenyőben – nem túl magas hőfokon – a kis szalonnadarabokat ropogósra pirítjuk, miközben a zsírt lassan kiolvasztjuk belőlük. A kellően megpirult szalonnadarabokat a zsírral együtt egy szűrőbe borítjuk és a zsírt egy edénybe szűrjük.

3. Egy megfelelő méretű fazékba 4-5 liter vizet öntünk, amihez sót adunk, majd felforraljuk. A csuszatésztát a forrásban lévő vízhez adjuk és állandó keverés mellett, néhány perc alatt készre főzzük. Arra vigyázzunk, hogy nehogy túlfőzzük! Miután a tészta feljött a főzővíz tetejére, kiveszünk néhány tésztadarabot és átvágás után ellenőrizzük, hogy nem tartalmaz még belül nyers részt. A kellően megfőtt tésztát leszűrjük és bő hideg vízzel leöblítjük, átforgatva jól lecsepegtetjük.

4. Amíg a tészta kellően megfő, addig a tejfölt simára keverjük. Ha keveréskor túl sűrűnek éreznénk, akkor kevés tejjel hígíthatjuk. A túrót összemorzsoljuk, esetleg egy villa segítségével összetörjük. A füstölt szalonnából nyert töpörtyűt tálalásig melegen tartjuk.

5. Egy megfelelő méretű edényben felmelegítjük a füstölt szalonna sütésekor kapott zsiradékot. A szalonna minőségétől függően ez a mennyiség változhat. Ha túl soknak találnánk a kisült zsiradékot, akkor csak egy részét adjuk hozzá! A meleg zsiradékhoz hozzáadjuk a lecsepegtetett tésztát és gyakori keverés mellett a tésztát felforrósítjuk. Közben kóstolás után, ha szükségesnek érezzük, akkor sóval ízesítjük.

6. A forró csuszatésztát egy előmelegített tálalóedényre halmozzuk. A tészta tetejére szórjuk az összemorzsolt túrót és gazdagon meglocsoljuk tejföllel, majd rászórjuk a pirított szalonnadarabokat is. Célszerű az egészet néhány percre forró sütőbe helyezni, hogy a túró és tejföl is a tészta hőmérsékletére melegedjen, de ez akár el is hagyható.

Tippek, javaslatok túrós csusza készítéséhez

Készíthetjük a túrós csuszát úgy is, hogy a forró tésztához keverjük a túró, a tejföl és a szalonnapörc kétharmadát, majd az egészet jól átforrósítjuk, kissé lepirítjuk. Tálaláskor a maradék túrót, tejfölt és pirított szalonnadarabokat rátesszük a tetejére.

A túrós csusza (túrós tészta) hagyományos magyar étel, ami fogyasztható főételként, köretként (például: harcsa túrós csusza ágyon) vagy az édes-, porcukorral ízesített változata akár desszertként is.

Az elkészült túrós csuszát még forrón tálaljuk és azonnal fogyasztjuk. A tetejére szórt, apróra vágott kaporral, újhagymával vagy metélőhagymával (snidlinggel) díszíthetjük.

A házilag gyúrt és készített csuszatészta helyett természetesen használhatunk készen kapható száraz csuszatésztát is.

Rakott túrós csusza

Az elkészítéshez szükséges alapanyagok szinte teljesen megegyeznek a hagyományos túrós csuszánál ismertetett alapanyagokkal. Csupán annyi a különbség, hogy nagyjából kétszeres mennyiségű túróra és tejfölre lesz szükség az elkészítéshez.

Az alapanyagokat előkészítjük a túrós csuszánál már ismertetett módon. Majd összekeverve vagy rétegezve egy sertészsírral kikent hőálló tálba vagy tepsibe rakjuk. A sütőedényt a 200 °C-os hőmérsékletre előmelegített sütőbe rakjuk, majd a tésztát addig sütjük, amíg a felülete kissé megpirul. Tálaláskor kevés tejfölt adhatunk még hozzá.

Túrós tészta készítése

A túrós tészta készítése nagyban megegyezik a túrós csusza készítésével és alapanyagaival. Túrós tészta készítésekor a csuszatészta helyett használhatunk más alakúra darabolt házi gyúrt tésztát vagy készen kapható száraztésztát is (nagykocka tészta, szélesmetélt, szabógallér). Valamint a készítéséhez használjunk kevesebb és esetleg másfajta zsiradékot (például napraforgóolaj)! Készíthetjük füstölt szalonnával vagy szalonna nélkül, valamint készíthető sós és édes változata is. Akik édesen szeretik, azok tálaláskor a túró és tejföl mellet porcukorral vagy vaníliás porcukorral is ízesíthetik.