Az elkészült túrós csuszát még forrón tálaljuk és azonnal fogyasztjuk. A tetejét apróra vágott kaporral, újhagymával vagy metélőhagymával (snidlinggel) díszíthetjük.

A túrós csusza (túrós tészta) hagyományos magyar étel, ami fogyasztható főételként, köretként (például: harcsa túrós csusza ágyon) vagy az édes-, porcukorral ízesített változata desszertként is.

A házilag gyúrt és készített csuszatészta helyett természetesen használhatunk készen kapható száraz csuszatésztát is.

Rakott túrós csusza

A rakott túrós csusza alapanyagai szinte teljesen megegyeznek a hagyományos túrós csusza alapanyagaival, annyi különbséggel, hogy nagyjából kétszeres mennyiségű túróra és tejfölre lesz szükség az elkészítéshez.

Az alapanyagokat előkészítjük a túrós csuszánál már ismertetett módon, majd összekeverve vagy rétegezve egy sertészsírral kikent aljú hőálló tálba vagy tepsibe rakjuk. A sütőedényt egy 200 °C-ra előmelegített sütőbe rakjuk, majd addig sütjük, amíg a rakott túrós csusza felülete kissé megpirul. Tálaláskor még kevés tejfölt adhatunk hozzá.

Túrós tészta

A túrós tészta készítése nagyban megegyezik a túrós csusza készítésével és alapanyagaival. Túrós tészta készítésekor a csuszatészta helyett használhatunk más alakúra darabolt házi gyúrt tésztát vagy készen kapható száraztésztát is (nagykocka tészta, széles metélt, szabógallér, stb.) és a készítéséhez használjuk kevesebb és esetleg más zsiradékot (például étolaj). Készíthetjük szalonnával vagy anélkül, valamint készíthető sós és édes változata is. Akik édesen szeretik, azok tálaláskor a túró és tejföl mellet porcukorral is ízesíthetik.