Tippek, tanácsok Túrós csusza (tészta) készítéséhez

A túrós csusza (túrós tészta) hagyományos magyar étel, ami fogyasztható főételként, köretként (például: harcsa túrós csusza ágyon) vagy az édes-, porcukorral ízesített változata desszertként is.

Az elkészült túrós csuszát még forrón tálaljuk és azonnal fogyasztjuk. A tetejét apróra vágott kaporral, újhagymával vagy metélőhagymával (snidlinggel) díszíthetjük.

A házilag gyúrt és készített csuszatészta helyett természetesen használhatunk készen kapható száraz csuszatésztát is.

Rakott túrós csusza

Az elkészítéshez szükséges alapanyagok szinte teljesen megegyeznek a hagyományos túrós csuszánál ismertetett alapanyagokkal. Csupán annyi a különbség, hogy nagyjából kétszeres mennyiségű túróra és tejfölre lesz szükség az elkészítéshez.

Az alapanyagokat előkészítjük a túrós csuszánál már ismertetett módon. Majd összekeverve vagy rétegezve egy sertészsírral kikent hőálló tálba vagy tepsibe rakjuk. A sütőedényt egy 200 °C-ra előmelegített sütőbe rakjuk, majd addig sütjük, amíg a felülete kissé megpirul. Tálaláskor még kevés tejfölt adhatunk hozzá.

Túrós tészta

A túrós tészta készítése nagyban megegyezik a túrós csusza készítésével és alapanyagaival. Túrós tészta készítésekor a csuszatészta helyett használhatunk más alakúra darabolt házi gyúrt tésztát vagy készen kapható száraztésztát is (nagykocka tészta, széles metélt, szabógallér, stb.). Valamint a készítéséhez használjunk kevesebb és esetleg más zsiradékot (például étolaj)! Készíthetjük szalonnával vagy anélkül, valamint készíthető sós és édes változata is. Akik édesen szeretik, azok tálaláskor a túró és tejföl mellet porcukorral is ízesíthetik.