Amerikai palacsinta
Egy finom amerikai palacsinta recept, aminek a készítése is egyszerű. A legtöbbször juharsziruppal, friss gyümölccsel, puha vajjal, valamint baconnal tálalják. De fogyasztható melegen vagy hidegen, főételként és desszertként is.
Mennyiség: 8 db Előkészítés: 10 perc Sütés: 10 perc Elkészítési idő: 25 perc
Hozzávalók
- 250 g finomliszt,
- 40-50 g kristálycukor (elhagyható),
- 5 g konyhasó,
- 5 g sütőpor,
- 180 g tehéntej,
- 30 g olvasztott vaj (étolaj),
- 2 db tyúktojás,
- 5 g vaníliás cukor (igény szerint)
A sütéshez:
- 15 ml étolaj
A tálaláshoz:
vaj, juharszirup, porcukor, méz, lekvár, friss- vagy fagyasztott gyümölcs, befőtt, tejszínhab, csokoládészirup, kakaópor, őrölt fahéj stb.
Amerikai palacsinta készítése
1., Egy kis tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport, a cukrot, a sót, majd tegyük félre.
2., A folyékony hozzávalókat (tej, tojás, zsiradék) öntsük egy megfelelő méretű keverőtálba.
3., Folyamatos keverés közben adjuk hozzá a száraz alapanyagokat a tejes keverékhez, és az egészet keverjük simára, csomómentesre (a hagyományos palacsinta tésztájánál sűrűbb keveréket fogunk kapni).
4., Egy tapadásmentes bevonattal rendelkező serpenyőt hevítsünk fel közepesen meleg hőmérsékletűre (160 °C). Közben a belső felületét vonjuk be néhány csepp étolajjal (ecsetet is használhatunk).
5., Tegyünk a forró serpenyőbe nagyjából két evőkanálnyi tésztát, melyet kissé terítsünk szét és alakítsunk kör alakúra a kanál segítségével (egy nagyobb serpenyőben akár 2-3 darab palacsinta is elfér egyszerre).
6., A palacsinták minkét oldalát süssük szép aranybarnára (nagyjából 1-2 perc elegendő oldalanként), majd a megsült palacsintákat halmozzuk egy tányérra, és fogyasztásig tartsuk melegen.
Tippek, javaslatok amerikai palacsinta készítéséhez
A fenti recept szerint 8 darab, nagyjából 1 cm vastag, 8-10 cm átmérőjű amerikai palacsinta készíthető. A tészta igény szerint kevés tejjel még hígítható, így vékonyabb palacsintákat készíthetünk.
Az elkészült palacsintákat érdemes azonnal még melegen elfogyasztani a kívánt feltétekkel.
Ízlés szerint csökkenthető vagy növelhető a cukor mennyisége, de akár teljesen el is hagyható. Esetleg vaníliás cukorral is kiegészíthető.
A palacsinta sütésekor lényeges a megfelelő sütési hőfok megválasztása. Túl magas sütési hőmérséklet esetén a palacsinták felülete túlsülhet, megéghet, viszont a belső részük nyers, átsületlen maradhat.