Céklasaláta
Egy finom, hagyományos céklasaláta recept, aminek a készítése is egyszerű. A fűszerekkel ízesített, ecetes lében érlelt szeletelt cékla az egyik legkedveltebb savanyúság, amely nagyon jól illik szinte bármilyen sült étel mellé.
Mennyiség: 4-6 főre Előkészítés: 15 perc Főzés: 40 perc Elkészítési idő: 1 óra 15 perc
Hozzávalók
- 1 kg cékla,
- 800 ml ivóvíz,
- 40 ml ételecet (10%-os),
- 15-20 g konyhasó,
- 50 g kristálycukor,
- 2 g köménymag,
- 30 g torma
Céklasaláta készítése
1., A céklát megtisztítjuk, rövid időre hideg vízbe áztatjuk, majd megmossuk, a héját egy kefével alaposan átdörzsöljük. A cékla gyökerét ne vágjuk le, mert főzés közben ki fognak főni a cékla színanyagai! A tormát megmossuk, vékonyan meghámozzuk, majd lereszeljük, vagy apróra felszeleteljük. A recept egyéb hozzávalóit, előkészítjük, kimérjük.
2., A megtisztított céklát egy nagyobb edénybe tesszük, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi bőven ellepi és lefedve feltesszük főni. A főzési idő nagyban függ a cékla méretétől és fajtájától, lehet 20 perc, de lehet több mint egy óra is mire kellően megpuhul. Általában akkor van készen, ha egy villát vagy egy hústűt egészen könnyedén a cékla közepéig bele tudunk szúrni és az könnyedén ki is jön onnan.
3., Amíg a cékla puhára fő, addig elkészítjük a salátalevet. A langyos vízbe belekeverjük az ecetet, majd kis adagokban a sót, a cukrot, a köménymagot, a reszelt tormát (vagy apró tormaszeleteket) és addig kevergetjük, amíg a só és a cukor fel nem oldódik. Keverés közben többször is megkóstoljuk, ha szükségesnek érezzük, akkor adjunk még hozzá sót, cukrot vagy ecetet. Először a sós, majd a savanyú, végül az édes ízt állítsuk be úgy, hogy egy számunkra kellemes édeskés-savanykás ízt kapjunk. Ezután lefedve a hűtőbe tesszük, és jól lehűtjük a salátaecetet.
4., Amikor a cékla már kellően megpuhult, leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, majd miután kissé lehűlt meghámozzuk. Ezután a céklát lehetőség szerint egy hullámos élű késsel vagy szeletelővel (úgy mutatósabb) vékony szeletekre vágjuk, a nagyobb szeleteket elfelezzük vagy negyedeljük, majd a cékladarabokat az előhűtött salátaecettel összekeverjük, összeforgatjuk.
5., Ha az ecetes lé esetleg nem lepné el a felaprított céklát, akkor öntsünk még hozzá annyi vizet, hogy éppen csak ellepje! Kóstolás után, ha szükséges, akkor még ízesítjük. Ezután a céklasalátát lefedve hideg helyre tesszük, jól lehűtjük. Ha tehetjük, akkor fogyasztás előtt legalább 24 órát érleljük! Érlelés közben lehetőleg többször is forgassuk át!
Tippek, javaslatok céklasaláta készítéséhez
Tálaláskor tehetünk a céklasaláta tetejére kevés frissen reszelt tormát és apróra vágott petrezselyemzölddel is díszíthetjük.
Akiket zavarnak az egész köménymagok, azok használhatnak helyette őrölt köményt vagy készíthetnek köménymag kivonatot. Ha száraz serpenyőben kissé megpirítjuk a köménymagot, akkor sokkal intenzívebb lesz az íze. Természetesen, akik nem szeretik, azok el is hagyhatják teljesen.
Ha nem tudnánk friss tormát beszerezni, akkor akár ecetes tormát is használhatunk. Akik nem szeretik a torma ízét vagy idegenkednek tőle, azok nyugodtan el is hagyhatják.
Az ételecet helyett, használhatunk almaecetet, fehér- vagy vörösborecetet, balzsamecetet, valamint tárkonnyal, chilivel, fokhagymával, köménnyel, vagy más fűszerrel aromásított fűszeres eceteket is.