Csokoládétorta

Egy finom klasszikus csokoládétorta recept, aminek a készítése is viszonylag egyszerű.

Csokoládétorta
Csokoládétorta

Mennyiség: 22 szelet | Előkészítés: 20 perc | Sütés: 60 perc | Elkészítési idő: 2 óra 30 perc

Recept hozzávalók

A csokoládés piskótához:

8 db tyúktojás, 180 g finomliszt, 20 g holland kakaópor, 160 g kristálycukor, 40 g vaj (margarin)


A csokoládés vajkrémhez:

350 g vaj, 280 g kristálycukor, 100 ml ivóvíz, 15 ml ételecet (10%-os), 200 g étcsokoládé


A torta bevonásához:

150-200 g temperált csokoládé vagy kakaós ét tortabevonó, esetleg csokoládés fondant

Csokoládétorta készítése

1., A tojásokat meleg vízzel alaposan megmossuk, a sütőt 160 °C hőmérsékletre előmelegítjük. A csokoládés vajkrémhez szükséges vajat szobahőmérsékleten hagyjuk, hogy kellően megpuhuljon, közben 1-2 cm-es apró kockákra felvágjuk. Egy 26 cm átmérőjű tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük. A recept egyéb hozzávalóit előkészítjük, kimérjük.

2., Elkészítjük a csokoládés piskótát. A lisztet és kakaóport összekeverjük, majd átszitáljuk. A piskótához szükséges tojásokat egyesével felütjük, majd a tojások sárgáját és fehérjét szétválasztjuk. A tojások fehérjét egy habverővel habosra felverjük (gépet is használhatunk), majd miközben a habot tovább verjük, kis adagokban hozzáadjuk a cukor kétharmad részét és a cukrozott tojásfehérjéből közepesen kemény habot készítünk. A tojáshabot ne verjük túl keményre (ikrásra), csak éppen addig habosítsuk, amíg lesz egy kis tartása. A tojások sárgáját a cukor egyharmadával egy habverő segítségével jó habosra, fehéredésig keverjük.

3., A tojások sárgájából készített keverékbe egy fakanál vagy keverőlapát segítségével belekeverjük a tojások fehérjéből készített habot. Először csak kis mennyiséget, amivel fellazítjuk a sárga keveréket, majd finoman hozzákeverjük az összes fehérjehabot. Ezután több részletben hozzáadjuk és beleforgatjuk az átszitált kakaóporos lisztet is. Lehetőleg a habot ne nagyon törjük össze a közben! Végül hozzáöntjük és beleforgatjuk az olvasztott és langyosra hűtött vajat is.

4., A piskótatésztát az előkészített tortaformába öntjük, elegyengetjük, a tetejét elsimítjuk, majd az előmelegített sütőbe tesszük és körülbelül 40-45 perc alatt készre sütjük. A sütési idő vége felé tűpróbával ellenőrizzük, hogy a piskóta belül is kellően megsült. Ha elkészült, akkor a tortaformát kivesszük a sütőből. Egy vékony pengéjű éles késsel a tortaforma oldala mentén a piskótakarikát körbevágjuk, majd fejjel lefelé fordítva egy rácsra borítjuk. A tortaformát és a sütőpapírt eltávolítjuk, majd a piskótát teljesen kihűtjük.

5., Amíg a piskóta megsül, addig elkészítjük a csokoládés vajkrémet, amit a torta töltelékéhez és díszítéséhez fogunk használni. A vizet egy megfelelő méretű edénybe öntjük, hozzáadjuk a cukrot és gyakori keverés mellett felforraljuk a cukorszirupot. A szirup felületén keletkező habot egy kanál segítségével eltávolítjuk, majd hozzákeverjük az ecetet. A szirupot gyenge forrásban tartjuk addig, amíg a hőmérséklete eléri a 107-112 °C-ot vagy szálpróbával ellenőrizve erős szálat tudunk húzni a szirupból. Ezután a szirupot langyosra hűtjük. A puha vajat habosra keverjük, majd állandó keverés mellett, lassan, vékony sugárban hozzáöntjük a langyosra hűtött cukorszirupot és az egészet habosra keverjük. A csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk, langyosra hűtjük, majd állandó keverés mellett vékony sugárban hozzáöntjük a vajkrémhez és az egészet alaposan összedolgozzuk.

6., Miután a piskóta teljesen kihűlt egy hosszú pengéjű, éles késsel 3 db nagyjából egyforma vastagságú lapra felvágjuk. Egy tortalapra, amit a torta aljára szánunk, egy habkártyával vagy spatulával kiadagoljuk a csokoládés vajkrém egyharmadát, majd egy kenőkéssel vagy spatulával a krémet egyenletesen elsimítjuk. Erre a töltelékre ráhelyezzük a középső tésztalapot, amit finoman rányomunk, megigazítunk, majd az előbbihez hasonló módon végezzük az újabb réteg töltelék szétterítését. Végül ráhelyezzük a harmadik piskótalapot a töltelékre. A tortalapok illesztését úgy végezzük, hogy a torta ne legyen féloldalas, az alsó és a felső réteg párhuzamosan fedje egymást, valamint a torta oldala is sima legyen. A maradék egyharmad vajkrémet két részre osztjuk. Az egyik felét félrerakjuk a díszítéshez. A másik felével vékonyan körbekenjük a torta oldalát és tetejét, az egyenetlenségeket kitöltjük, majd egy kenőkés segítségével egyenletesen elsimítjuk. A csokoládés vajkrémmel lekent tortát ezután legalább 30-60 percre hideg helyre tesszük, és jól lehűtjük.

7., Miután a torta kellően lehűlt és a krém megdermedt, a felületét bevonjuk vízgőz felett felolvasztott temperált csokoládéval (vagy kakaós ét tortabevonóval). Ha szükséges, akkor a csokoládét kakaóvajjal, vajjal, vagy esetleg finomított semleges ízű étolajjal hígíthatjuk. A kakaós ét tortabevonó hígításához használhatunk, semleges ízű étolajat vagy margarint.

8., Egy tepsire, ráhelyezünk egy rácsot, majd a rácsra rárakjuk a bevonandó tortát. Egyenletesen a torta tetejére öntjük az olvasztott bevonó anyagot. Először a közepére, majd a szélei felé haladva körkörösen, úgy, hogy közben a torta oldalát is egyenletesen bevonja és felesleg lecsepegjen. (A rács alá helyezett tepsiben felfogott bevonó anyagot később felhasználhatjuk.) A bevonat teljes megszilárdulása után, a maradék csokoládés vajkrémet csillagcsővel ellátott habzsákba töltjük és krémrózsákat készítünk a csokoládétorta tetejére díszítésként.

Tippek, javaslatok csokoládétorta készítéséhez

A töltött, díszített csokoládétortát ezután hideg helyre tesszük, és jól lehűtjük. Tálaláskor az elkészült csokoládétortát egy meleg vízbe mártott és szárazra törölt késsel felszeletelhetjük. Szeletelés közben ügyeljünk rá, hogy a szeletek lehetőleg egyformák legyenek és a csokoládémáz ne repedezzen meg!

A felolvasztott csokoládé temperálás nélkül nem alkalmas a torta bevonására, mert a csokoládé dermedésekor a kicsapódott kakaóvajtól szürke és fénytelen lesz a felülete. A csokoládé temperálására több módszer is létezik. Az egyik legegyszerűbb és otthoni körülmények között is viszonylag egyszerűen kivitelezhető, az oltásos módszer. A 40 °C-ra felmelegített olvasztott csokoládéhoz azonos minőségű, apróra feldarabolt csokoládét adunk. Folyamatos keverés mellett a csokoládédarabokat felolvasztjuk, közben a keverék hőmérsékletét 30 °C-ra hűtjük.

A hagyományos csokoládétorta felületét többféleképp is bevonhatjuk. A legelterjedtebb a csokoládéval való bevonás, amellyel az egész torta felületét bevonjuk. Egy másik gyakori módszer, amikor csak a torta tetejét vonjuk be csokoládéval, az oldalát pedig csokoládés piskótamorzsával vagy tortadarával panírozzuk. Ritkábban a töltésre használt krémmel vagy csokoládés fondánnal vonjuk be a tortát.

Egy egyszerűbb módszerrel készített csokoládés krémet is használhatunk a torta készítéséhez. A puha vajat, azonos mennyiségű, átszitált porcukorral habosra keverjük, majd hozzákeverjük az olvasztott csokoládét. Vaj helyett esetleg margarint is használhatunk.

Egyéb receptek

Zserbó szelet

Zserbó szelet

A zserbó az egyik legismertebb és legfinomabb magyar sütemény, ami kedvelt ünnepi (húsvéti, karácsonyi) édesség.

Méteres kalács

Méteres kalács

Kissé hosszadalmasnak tűnhet az elkészítése, de megéri vele vacakolni, mert egy nagyon finom sütemény, ami...

Isler (Ischler)

Isler (Ischler)

Az elkészült isler (ischler) vagy régies, magyaros elnevezése szerint isli fánk tetejét apróra vágott pisztácia...