Csokoládétorta

Egy finom klasszikus csokoládétorta recept, aminek a készítése is viszonylag egyszerű.

Csokoládétorta

Mennyiség: 22 szelet Előkészítés: 20 perc Sütés: 60 perc Elkészítési idő: 2 óra 30 perc

Hozzávalók

A csokoládés piskótához:

8 db tyúktojás, 180 g finomliszt, 20 g holland kakaópor, 160 g kristálycukor, 40 g vaj (margarin)


A csokoládés vajkrémhez:

350 g vaj, 280 g kristálycukor, 100 ml ivóvíz, 15 ml ételecet (10%-os), 200 g étcsokoládé


A torta bevonásához:

150-200 g temperált csokoládé vagy kakaós ét tortabevonó, esetleg csokoládés fondant

Csokoládétorta készítése

1. A tojásokat meleg vízzel alaposan megmossuk, a sütőt 160 °C hőmérsékletre előmelegítjük. A csokoládés vajkrémhez szükséges vajat szobahőmérsékleten hagyjuk, hogy kellően megpuhuljon, közben 1-2 cm-es apró kockákra felvágjuk. Egy 26 cm átmérőjű tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük. A recept egyéb hozzávalóit előkészítjük, kimérjük.

2. Elkészítjük a csokoládés piskótát. A lisztet és kakaóport összekeverjük, majd átszitáljuk. A piskótához szükséges tojásokat egyesével felütjük, majd a tojások sárgáját és fehérjét szétválasztjuk. A tojások fehérjét egy habverővel habosra felverjük (gépet is használhatunk), majd miközben a habot tovább verjük, kis adagokban hozzáadjuk a cukor kétharmad részét és a cukrozott tojásfehérjéből közepesen kemény habot készítünk. A tojáshabot ne verjük túl keményre (ikrásra), csak éppen addig habosítsuk, amíg lesz egy kis tartása. A tojások sárgáját a cukor egyharmadával egy habverő segítségével jó habosra, fehéredésig keverjük.

3. A tojások sárgájából készített keverékbe egy fakanál vagy keverőlapát segítségével belekeverjük a tojások fehérjéből készített habot. Először csak kis mennyiséget, amivel fellazítjuk a sárga keveréket, majd finoman hozzákeverjük az összes fehérjehabot. Ezután több részletben hozzáadjuk és beleforgatjuk az átszitált kakaóporos lisztet is. Lehetőleg a habot ne nagyon törjük össze a közben! Végül hozzáöntjük és beleforgatjuk az olvasztott és langyosra hűtött vajat is.

4. A piskótatésztát az előkészített tortaformába öntjük, elegyengetjük, a tetejét elsimítjuk, majd az előmelegített sütőbe tesszük és körülbelül 40-45 perc alatt készre sütjük. A sütési idő vége felé tűpróbával ellenőrizzük, hogy a piskóta belül is kellően megsült. Ha elkészült, akkor a tortaformát kivesszük a sütőből. Egy vékony pengéjű éles késsel a tortaforma oldala mentén a piskótakarikát körbevágjuk, majd fejjel lefelé fordítva egy rácsra borítjuk. A tortaformát és a sütőpapírt eltávolítjuk, majd a piskótát teljesen kihűtjük.

5. Amíg a piskóta megsül, addig elkészítjük a csokoládés vajkrémet, amit a torta töltelékéhez és díszítéséhez fogunk használni. A vizet egy megfelelő méretű edénybe öntjük, hozzáadjuk a cukrot és gyakori keverés mellett felforraljuk a cukorszirupot. A szirup felületén keletkező habot egy kanál segítségével eltávolítjuk, majd hozzákeverjük az ecetet. A szirupot gyenge forrásban tartjuk addig, amíg a hőmérséklete eléri a 107-112 °C-ot vagy szálpróbával ellenőrizve erős szálat tudunk húzni a szirupból. Ezután a szirupot langyosra hűtjük. A puha vajat habosra keverjük, majd állandó keverés mellett, lassan, vékony sugárban hozzáöntjük a langyosra hűtött cukorszirupot és az egészet habosra keverjük. A csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk, langyosra hűtjük, majd állandó keverés mellett vékony sugárban hozzáöntjük a vajkrémhez és az egészet alaposan összedolgozzuk.

6. Miután a piskóta teljesen kihűlt egy hosszú pengéjű, éles késsel 3 db nagyjából egyforma vastagságú lapra felvágjuk. Egy tortalapra, amit a torta aljára szánunk, egy habkártyával vagy spatulával kiadagoljuk a csokoládés vajkrém egyharmadát, majd egy kenőkéssel vagy spatulával a krémet egyenletesen elsimítjuk. Erre a töltelékre ráhelyezzük a középső tésztalapot, amit finoman rányomunk, megigazítunk, majd az előbbihez hasonló módon végezzük az újabb réteg töltelék szétterítését. Végül ráhelyezzük a harmadik piskótalapot a töltelékre. A tortalapok illesztését úgy végezzük, hogy a torta ne legyen féloldalas, az alsó és a felső réteg párhuzamosan fedje egymást, valamint a torta oldala is sima legyen. A maradék egyharmad vajkrémet két részre osztjuk. Az egyik felét félrerakjuk a díszítéshez. A másik felével vékonyan körbekenjük a torta oldalát és tetejét, az egyenetlenségeket kitöltjük, majd egy kenőkés segítségével egyenletesen elsimítjuk. A csokoládés vajkrémmel lekent tortát ezután legalább 30-60 percre hideg helyre tesszük, és jól lehűtjük.

7. Miután a torta kellően lehűlt és a krém megdermedt, a felületét bevonjuk vízgőz felett felolvasztott temperált csokoládéval (vagy kakaós ét tortabevonóval). Ha szükséges, akkor a csokoládét kakaóvajjal, vajjal, vagy esetleg finomított semleges ízű étolajjal hígíthatjuk. A kakaós ét tortabevonó hígításához használhatunk, semleges ízű étolajat vagy margarint.

8. Egy tepsire, ráhelyezünk egy rácsot, majd a rácsra rárakjuk a bevonandó tortát. Egyenletesen a torta tetejére öntjük az olvasztott bevonó anyagot. Először a közepére, majd a szélei felé haladva körkörösen, úgy, hogy közben a torta oldalát is egyenletesen bevonja és felesleg lecsepegjen. (A rács alá helyezett tepsiben felfogott bevonó anyagot később felhasználhatjuk.) A bevonat teljes megszilárdulása után, a maradék csokoládés vajkrémet csillagcsővel ellátott habzsákba töltjük és krémrózsákat készítünk a csokoládétorta tetejére díszítésként.

Tippek, javaslatok csokoládétorta készítéséhez

A töltött, díszített csokoládétortát ezután hideg helyre tesszük, és jól lehűtjük. Tálaláskor az elkészült csokoládétortát egy meleg vízbe mártott és szárazra törölt késsel felszeletelhetjük. Szeletelés közben ügyeljünk rá, hogy a szeletek lehetőleg egyformák legyenek és a csokoládémáz ne repedezzen meg!

A felolvasztott csokoládé temperálás nélkül nem alkalmas a torta bevonására, mert a csokoládé dermedésekor a kicsapódott kakaóvajtól szürke és fénytelen lesz a felülete. A csokoládé temperálására több módszer is létezik. Az egyik legegyszerűbb és otthoni körülmények között is viszonylag egyszerűen kivitelezhető, az oltásos módszer. A 40 °C-ra felmelegített olvasztott csokoládéhoz azonos minőségű, apróra feldarabolt csokoládét adunk. Folyamatos keverés mellett a csokoládédarabokat felolvasztjuk, közben a keverék hőmérsékletét 30 °C-ra hűtjük.

A hagyományos csokoládétorta felületét többféleképp is bevonhatjuk. A legelterjedtebb a csokoládéval való bevonás, amellyel az egész torta felületét bevonjuk. Egy másik gyakori módszer, amikor csak a torta tetejét vonjuk be csokoládéval, az oldalát pedig csokoládés piskótamorzsával vagy tortadarával panírozzuk. Ritkábban a töltésre használt krémmel vagy csokoládés fondánnal vonjuk be a tortát.

Egy egyszerűbb módszerrel készített csokoládés krémet is használhatunk a torta készítéséhez. A puha vajat, azonos mennyiségű, átszitált porcukorral habosra keverjük, majd hozzákeverjük az olvasztott csokoládét. Vaj helyett esetleg margarint is használhatunk.

Csokoládétorta