Hagyományos palacsinta

Egy finom hagyományos palacsinta recept, aminek a készítése is egyszerű. Tetszés szerint tölthető édes vagy sós töltelékkel. Felhasználhatjuk rakott palacsinta, illetve Gundel-palacsinta készítéséhez is.

Hagyományos palacsinta

Mennyiség: 18-20 db Előkészítés: 10 perc Sütés: 45-90 perc Elkészítési idő: 1 óra 30 perc

Hozzávalók

350 g finomliszt, 4 db tyúktojás, 10 g konyhasó, 600-800 ml tehéntej, 50 ml napraforgóolaj (olvasztott vaj)

Hagyományos palacsinta készítése

1. A tojásokat meleg vízzel alaposan megmossuk. A megtisztított tojásokat egyesével felütjük, majd ellenőrzés után egy megfelelő méretű keverőtálba borítjuk. A recept egyéb hozzávalóit előkészítjük, kimérjük.

2. A tojásokhoz hozzákeverjük a tejet (esetleg szódavizet, ásványvizet, vagy ivóvizet) és a sót. A lisztet – több részletben, folyamatos keverés mellett – a tojásos-tejes keverékhez adjuk, és az egészet simára, csomómentesre keverjük egy habverő segítségével (akár gépet is használhatunk, alacsony fokozaton).

3. Ellenőrizzük a palacsintatészta sűrűségét. Merőkanállal kimérünk a palacsintatésztából, majd lassan visszacsurgatjuk az edénybe, közben megállapítjuk a sűrűségét. Ha még híg, akkor lisztet adagolunk hozzá, ha esetleg már sűrű lenne, akkor óvatosan tejjel vagy szódavízzel hígítjuk. Végül belekeverjük az étolajat (vagy olvasztott és langyosra hűtött vajat) is.

4. Az előmelegített palacsintasütő serpenyőbe pár cseppnyi étolajat adunk, amelyet felforrósítunk. (Zsiradékot csak az első palacsinta sütése előtt szükséges használni tapadásmentes bevonattal rendelkező serpenyő használatakor.) A palacsintasütőt minden oldalra megdöntjük, hogy a zsiradék a palacsintasütő teljes felületét bevonja (esetleg használhatunk ecsetet is). A felesleges zsiradékot kiöntjük.

5. A palacsintatésztát alaposan felkeverjük, majd egy merőkanál segítségével keveset a palacsintasütőbe öntünk. A serpenyőt gyorsan megdöntjük minden irányba, hogy a palacsintatészta szétterüljön. Annyi tésztát öntsünk a serpenyőbe, amennyi az egész belső felületét egyenletesen, vékonyan bevonja, illetve az esetleg keletkező hézagokat kitölti.

6. A forró serpenyőben 1-2 perc alatt megszilárdul a tészta és szép aranybarna színt kap az alja. Amikor már jónak gondoljuk egy kenőkéssel (palacsintaforgatóval) óvatosan alányúlunk, és megfordítjuk. A palacsinta másik oldalát szintén szép aranybarna színűre sütjük, majd tányérra borítjuk. Ezt addig folytatjuk, amíg a bekevert palacsintatészta el nem fogy. A már megsült palacsintákat további felhasználásig, illetve fogyasztásig egymásra halmozzuk.

Tippek, javaslatok hagyományos palacsinta készítéséhez

A fenti receptben szereplő mennyiségekből körülbelül 15-20 db átlagos méretű hagyományos palacsinta készíthető (mérettől és vastagságtól függően).

Az elkészült palacsinta fogyasztható hidegen, illetve melegen, főételként vagy desszertként. A hagyományos palacsintát felhasználhatjuk még különféle rakott palacsinta, illetve Gundel-palacsinta készítéséhez is.

Fontos, hogy a palacsintatészta mindig frissen készüljön, és a megsütött palacsinta lehetőleg még forrón legyen betöltve és tálalva vagy alapanyagként minél hamarabb fel legyen használva.

Az elkészítési időt jelentősen lerövidíthetjük, ha egyszerre több palacsintasütőt is használunk a sütéshez.

Az elkészült hagyományos palacsinta tetszés szerint tölthető édes vagy sós töltelékkel. A palacsintát tölthetjük túróval, lekvárral, pudinggal, mogyorókrémmel, kakaóporral, fahéjjal, dióval, mákkal, almával, káposztával, stb. Szinte bármilyen gyümölccsel készíthetünk palacsintát. A gyümölcsöt – ha szükséges – meghámozzuk, kimagozzuk, majd szeleteljük vagy kockákra vágjuk. A feldarabolt gyümölcsöket megfelelően ízesített (fahéj, szegfűszeg, citromhéj, stb.), cukrozott lében megpároljuk. Ügyeljünk arra, hogy kellően besűrűsödjön.

A palacsintatészta készítéshez – tetszés és ízlés szerint – használhatunk kizárólag tejet vagy vizet (csapvíz, ásványvíz, szódavíz), illetve ezek különböző arányú keverékét is.

A palacsintatésztát minden egyes palacsinta sütése előtt alaposan fel kell keverni! A liszt könnyen leülepszik és így a palacsintatészta felül túl híg, alul pedig túl sűrű lesz.

Igény és ízlés szerint, különböző desszertekhez, édes töltelékekhez, kevés cukor hozzáadásával, akár édesre is készíthetjük a palacsintatésztát. Lehetőleg 1 liter palacsintatésztához 50 g cukornál többet ne keverjünk! Valamint adhatunk hozzá vaníliás cukrot és reszelt citromhéjat is.

A palacsinta sütéséhez szükség van valamilyen zsiradékra is. Ez lehet: napraforgóolaj, olívaolaj, vaj, esetleg sertészsír is. Ha a palacsintatészta készítésekor elegendő zsiradékot használtunk, akkor a tészta sütésekor már nincs is szükség szinte semmilyen zsiradékra. Elegendő az első palacsinta sütése előtt pár csepp olajjal bevonni a serpenyő felületét. Tapadásmentes bevonattal rendelkező serpenyő használatakor elegendő 1 liter palacsintatésztához 50 ml étolajat keverni. Másfajta serpenyő használatakor szükség lehet akár az étolajmennyiség duplájára is (1 liter tésztához 100 ml étolaj).

Palacsinta vastagsága

Az elkészült palacsinta vastagságát a palacsintatészta sűrűsége jelentősen befolyásolja. Ha vastagabb palacsintát szeretnénk, akkor készítsük a keveréket kissé sűrűbbre. Ha viszont egészen vékony tésztájú palacsintákat szeretnénk, akkor pedig kissé hígabbra.

A palacsintatészta állagát, sűrűségét a készítéshez használt alapanyagok minősége (különösen a liszt) nagyban befolyásolhatja. Készítés közben többször ellenőrizzük a sűrűségét!

Hagyományos palacsinta