Káposztás tészta

Egy finom káposztás tészta recept (más néven káposztás kocka, káposztás cvekedli), aminek a készítése is egyszerű. Ez a klasszikus retró étel nagyon jó választás azok számára, akik viszonylag rövid idő alatt, kevés alapanyagból szeretnének valamilyen húsmentes ételt készíteni.

Káposztás tészta
Káposztás tészta

Mennyiség: 4-6 főre | Előkészítés: 30 perc | Főzés: 30 perc | Elkészítési idő: 60 perc

Recept hozzávalók

500 g száraztészta (fodros kocka, csuszatészta, szélesmetélt), 750 g fejes káposzta, 20 g konyhasó, 50 ml étolaj (vaj, sertészsír), 25 g kristálycukor, 2-3 g őrölt fekete bors (1-2 kávéskanál)


A tészta főzéséhez:

4-5 liter ivóvíz, 30-40 g konyhasó

Káposztás tészta készítése

1., A fejes káposztát megtisztítjuk, a sérült leveleit eltávolítjuk. Nagy lyukméretű reszelőn lereszeljük és a sóval összekeverjük. A besózott káposztát 15-20 percig állni hagyjuk, majd a levét alaposan kicsavarjuk, hogy minél szárazabb legyen.

2., A tészta főzővizéhez hozzáadjuk a sót, és felforraljuk. A forró, sós vízben készre főzzük a tésztát, majd leszűrjük, leöblítjük és lecsepegtetjük.

3., Közben, a kristálycukrot addig hevítjük egy serpenyőben, amíg felolvad és aranysárga színű nem lesz. Ekkor hozzáadjuk a zsiradékot és a kinyomkodott káposztát is. Magas hőfokon, gyakori keverés mellett az egészet szép világosbarna színűre pirítjuk, közben őrölt fekete borssal fűszerezzük.

4., A pirított káposztát és a főtt tésztát alaposan összekeverjük, és az egészet átforrósítjuk. Kóstolás után, sóval és borssal még ízesítjük, ha szükséges.

Tippek, javaslatok káposztás tészta készítéséhez

Az elkészült káposztás tésztát, azonnal, még frissen, forrón tálaljuk és fogyasztjuk. Igény szerint a tetejét porcukorral is megszórhatjuk.

A káposztás tésztát készíthetjük vöröshagymával (75 g) is, melyet apróra darabolva, közvetlenül a káposzta hozzáadása előtt rövid ideig pirítunk.

A kereskedelmi forgalomban kapható tészták helyett házilag készített friss gyúrt tésztát is használhatunk.