Krumplis tészta
Egy finom krumplis tészta recept (más néven gránátos kocka), aminek a készítése is egyszerű. Ez a hagyományos tésztaétel remek választás azok számára, akik gyorsan, kevés alapanyagból szeretnének valamilyen húsmentes, laktató ételt készíteni.
Mennyiség: 4-6 főre Előkészítés: 15 perc Főzés: 20 perc Elkészítési idő: 45 perc
Hozzávalók
500 g száraztészta (fodros kocka), 300 g burgonya, 20 g vaj (étolaj, sertészsír), 50 g vöröshagyma, 5 g fűszerpaprika-őrlemény, 5 g konyhasó
A tészta főzéséhez:
4-5 liter ivóvíz, 30-40 g konyhasó
Krumplis tészta készítése
1. A tésztát enyhén sós vízben készre főzzük, majd leszűrjük, leöblítjük, és lecsepegtetjük.
2. A tészta főzése közben a burgonyát megtisztítjuk, 1,5-2 cm-es kockákra daraboljuk, és megmossuk.
3. A felmelegített zsiradékban az apróra vágott vöröshagymát aranysárgára pirítjuk, majd megszórjuk fűszerpaprikával.
4. A pörköltalaphoz hozzáadjuk az előkészített burgonyát, kevés sóval ízesítjük, majd felöntjük 300 ml vízzel. Fedő alatt, körülbelül 10-15 perc alatt puhára pároljuk a krumplit.
5. Az elkészült paprikás krumplit burgonyatörővel összetörjük, majd a megfőzött tésztával alaposan összekeverjük, és az egészet átforrósítjuk. Kóstolás után még ízesítjük, ha szükséges.
Tippek, javaslatok krumplis tészta készítéséhez
Az elkészült krumplis tésztát azonnal, még forrón tálaljuk és fogyasztjuk. Igény szerint esetleg kissé meg is piríthatjuk tálalás előtt.
Házilag készített friss gyúrt tésztát is használhatunk a boltokban kapható száraztészta helyett.
Igény szerint fűszerezhetjük még őrölt köménnyel, fekete borssal, valamint zöldpaprikát, paradicsomot, fokhagymát is használhatunk a paprikás krumpli készítéséhez. Így a krumplis tészta (gránátos kocka) még ízletesebb lesz.