Lencsefőzelék
Egy finom, hagyományos lencsefőzelék recept rántással sűrítve, aminek a készítése is egyszerű. Remekül illik valamilyen füstölt hús (sonka, tarja, csülök), sült szárnyas, fasírt, sült virsli vagy tükörtojás mellé.
Mennyiség: 4-6 főre Előkészítés: 15 perc + áztatás Főzés: 30 perc Elkészítési idő: 45 perc
Hozzávalók
500 g lencse, 1-2 db babérlevél, 15 g konyhasó, 25 g mustár, 15 ml ételecet (10%-os), 125 ml tejföl, 1500 ml ivóvíz
A rántáshoz:
60 g sertészsír (étolaj), 30 g kristálycukor, 60 g finomliszt, 40 g vöröshagyma, 3 g fűszerpaprika-őrlemény, 5 g fokhagyma (2-3 gerezd), 200-300 ml ivóvíz
Lencsefőzelék készítése
1. A lencsét lehetőleg még a főzelékkészítés előtti napon vagy estén gondosan átválogatjuk és többször váltott hideg vízben alaposan megmossuk, leöblítjük, majd annyi vízben, amennyi bőven ellepi, beáztatjuk.
2. A kellően beáztatott lencséről leöntjük a maradék vizet, amit nem szívott fel. A lencsét ismét jól megmossuk, átöblítjük, majd egy szűrőbe borítjuk és lecsöpögtetjük. A recept egyéb hozzávalóit, előkészítjük, kimérjük.
3. Az előkészített lencsét egy megfelelő méretű edénybe rakjuk. Hideg vízzel vagy alaplével (zöldség alaplé, csontlé vagy füstölt lé) felöntjük. Hozzáadjuk egészben a megtisztított kis fej vöröshagymát, a babérlevelet, kevés sót, majd lefedve feltesszük főni. Gyengén forralva, lassan puhára főzzük a lencsét, közben, ha szükséges a főzőlevet pótoljuk.
4. Közben elkészítjük a cukorral pirított barna rántást. A zsiradékot egy serpenyőben felmelegítjük, hozzáadjuk a kristálycukrot és aranysárgára pirítjuk (karamellizáljuk). Rászórjuk a lisztet, és az egészet gyakori keverés mellett addig pirítjuk, amíg szép barna színe lesz. Ekkor hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, majd rövid pirítás után a tűzről levesszük és hozzákeverjük a pépesített fokhagymát és a fűszerpaprikát.
5. Rövid pihentetés után felöntjük 300 ml hideg vízzel az elkészült rántást, simára dolgozzuk, majd a forrásban lévő lencséhez keverjük. A főzeléket ismét felforraljuk, besűrítjük, közben – ízlés szerint – mustárral, ecettel, sóval, esetleg cukorral ízesítjük, majd addig gyenge forrásban tartjuk, amíg a lencse kellően megpuhul.
6. Végül a főzeléket – hőkiegyenlítés után – tejföllel dúsítjuk. A simára dolgozott tejfölhöz hozzákeverünk 2-3 merőkanálnyi forró főzeléket. A tejfölös keveréket visszaöntjük a forrásban lévő főzelékhez, összekeverjük, és még legalább 5 percig gyenge forrásban tarjuk, jól kiforraljuk. Közben kóstolás után – ízlés szerint – még esetleg ízesíthetjük.
7. Miután a lencsefőzelék elkészült az edényt a tűzhelyről levesszük és eltávolítjuk belőle az egészben belefőzött hagymát és a babérlevelet. Néhány perc pihentetés után még forrón tálaljuk és akár azonnal fogyaszthatjuk is. Tálaláskor adhatunk még hozzá kevés ecetet, mustárt, esetleg cukrot, illetve még kevés tejföllel is díszíthetjük, dúsíthatjuk.
Tippek, javaslatok lencsefőzelék készítéséhez
A lencsefőzelék remekül illik valamilyen füstölt hús (sonka, tarja, csülök), sült szárnyas, fasírt, sült virsli vagy tükörtojás mellé.
A lencse előző napi beáztatásra (legalább 4-6 óra áztatásra) azért van szükség, hogy a száraz lencse a víz felvételével megduzzadjon, kissé megpuhuljon. Így főzésekor a lencse könnyebben megpuhul és sokkal rövidebb idő alatt elkészíthető a főzelék.
Ha valamilyen füstölt húst főztünk (füstölt sonka, füstölt csülök, füstölt tarja), akkor a főzés után a főzőlevet ne öntsük ki, hanem tegyük félre! Ezt a füstölt levet használjuk a lencsefőzelék elkészítéséhez, amitől jellegzetes, kellemes füstös ízt fog kapni. Természetesen, ha füstölt lét használunk, akkor vegyük figyelembe az esetleges sótartalmát.
Füstölt lé helyett esetleg 2-3 db kisebb füstölt szalonnabőrt is hozzáfőzhetünk a lencséhez, amit a tálalás előtt eltávolítunk. A füstölt szalonnabőrtől is jellegzetes füstös ízt fog kapni.
Az ecet helyett vagy mellett használhatunk frissen facsart citromlevet is, de akár tormával is ízesíthetjük.